Give your Comment
School Lecturer, Patwar exam, Current g.k, Model papers,Sample papers,India g.k.,Rajasthan g.k.,Bank papers,Model papers for rpsc,Ssc model papers ,Railway exam papers, history, geography, biological science,quiz questions answers, current affairs, noble personalities,UPSC Competitive Exam, Bank PO exam papers, Games and sports, Indian constitution
  • more Current Affairs....
  • » विपिन चन्‍द्र, जिनका हाल ही मे निधन हो गया है, वह थे?
  • » शिंजो अबे किस देश के प्रधानमंत्री है?
  • » कौन सा देश फास्‍ट ब्रीडर रिएक्‍टर विकसित करने में सांतवां देश बन गया ?
  • » महिला वर्ग में विश्‍व बैडमिंटन चैंपियनशिप किसने जीती है?
  • » पुरूष वर्ग में विश्‍व बैडमिन्‍टन चैंपियनशिप किसने जीती है?
  • » किस टीम ने प्रो कबड्डी लीग का उद्घाटन खिताब जीता है?
  • » नालंदा विश्‍वविद्यालय के कुल‍पति कौन है?
  • » ओएनजीसी बोर्ड ने किस गैस क्षेत्र में 5219 करोड़ रूपये के निवेश को मंजूरी दी है?
  • » नागा शांति वार्ता के लिए वार्ताकार के रूप में किसे नियुक्‍त किया गया है?
  • » राष्‍ट्रीय खेल दिवस कब बनाया जाता है?

Rajasthan Patwar Competitive Exam GK

CurrentGK -> Syllabus -> RPSC 2nd Grade -> Rajasthan Patwar Competitive Exam GK

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Rajasthan Patwar Competitive Exam GK

Rajasthan Patwar Competitive Exam GK

Q-1 The last Governor-General of free India was —
(A) Lord Canning
(B) C. Rajagopalchari
(C) Lord Mountbatten
(D) Lord Dalhousie


Q-2 The Indians celebrated the Independence day for the first time on —
(A) January 26, 1950
(B) August 15, 1947
(C) January 11930
(D) January 26, 1930

Q-3 Who is regarded as the mother of the Indian Volition?
(A) Madam Bikini Came
(B) Rani Larksome Bay
(C) Masturbate Gandhi
(B) Caroline Nadia

Q-4 The comment ‘no vakilo, no appeal, no dalil’ was made in relation to —
(A) The Vernacular Press Act
(B) The Rowlett Act
(D) The Albert Bill
(D) the communal Award

Q-5 The Magna Cart was signed during the reign of —
(A) John II
(B) Queen Elizabeth
(C) Henry IV
(D) Edward II

Q-6 In which year was the Magna Carta sinned by the king of England?
(A) 1515
(B) 1415
(C) 1315
(D) 1215

Q-7 The French Revolution ended in —
(A) 1790
(B) 1793
(C) 1785
(D) 1917

Q-8 Who emerged as a great leader after the Russian Revolution?
(A) Vladimir Lenin
(B) Robespierre
(C) Kari Marx
(D) None of these

Q-9 Queen Maria Theresa is associated with the —
(A) Thirty-year War
(B) Seven-year War
(C) Civil war in England
(D) War of Austrian Succession

Q-10 Scientific socialism is connected with —
(A) Bismarck
(B) Kari Marx
(C) Roosevelt
(D) Rousseau

Q-11 Kerens was associated with the :
(A) Industrial Revolution
(B) Russian Revolution
(C) French Revolution
(D) None of these

Q-12 ‘Boston Tea party’ is associated with the :
(A) American Independence
(B) Russian Revolution
(C) French Revolution
(D) Independence of Egypt

Q-13 Who drafted the ‘Declaration of American Independence?
(A) Thomas Jefferson
(B) Karl Marx
(C) George Washington
(D) None of these

Q-14 World war I commenced in :
(A) 1910
(B) 1914
(C) 1908
(D) 1904

Q-15 Crusades were conducted during in the period :
(A) 1088-1270AD
(B) 1270-130 AD
(C) 1088-1200AD
(D) 1080-1100 AD

Q-16 Zimbabwe attained independence in:
(A) 1980 (B) 1981
(C) 1979 (D) 1975

Q-17 What is the International Date Line?
(A) It is the Equator
(B) It is the to longitude
(C) It is the 1800longitude
(D) It is 90olongitude

Q-18 How much of the surface of the moon is visible from the earth?
(A) Only about 40%
(B) More than 75%
(C) About 65%
(D) About 59%

Q-19 On the surface of the moon, the —
(A) Mass remains constant and only weight is lesser
(B) Mass and weight become lesser
(C) Only the mass is lesser
(D) Mass and weight both remain unchanged

Q-20 Which comet appears every 76 years?
(A) Hailey’s
(B) Holmes’s
(C) Donator’s
(D) Alpha century

Q-21 What is a tidal bore?
(A) A tide wave resulting from seismic activity
(B) A deposit of sand in coastal areas
(C) A high tidal wave moving upstream in the mouth of a river
(D) A formation of polyps just above high tide level

Q-22 Which of the following will never get the vertical ray of the sun?
(A) Mumbai
(B) Stringer
(C) Chennai
(D) Thiruvananthapuram

Q-23 The South Pole experiences continuous light at the time of —
(A) Summer solstice
(B) Winter Solstice
(C) Vernal equinox
(D) Autumnal equinox

Q-24 A day is added when one crosses —
(A) The educator from north to south
(B) 180o longitude from east to west
(C) 180o longitude from west to east
(D) The educator from south to north

Q-25 Most of the weather phenomena take place in the —
(A) Troposphere
(B) Stratosphere
(C) Tropopause
(D) Ionosphere

Answers
1. (B) 2. (D) 3. (A) 4. (B) 5. (A) 6. (C) 7. (B) 8. (A) 9. (D) 10. (B) 11. (B) 12. (A) 13. (A) 14. (B) 15. (A) 16. (A) 17. (C) 18. (D) 19. (A) 20. (B) 21. (C) 22. (B) 23. (B) 24. (B) 25. (B)





Related Posts

Tags

03 Sep, 2014, 04:32:58 AM