Give your Comment
School Lecturer  |  Patwar exam | Current g.k | Model papers | Sample papers | India g.k. | Rajasthan g.k. | Bank papers | Model papers for rpsc | Ssc model papers | Railway exam papers | history | geography | biological science | quiz questions answers | current affairs | noble personalities | UPSC Competitive Exam | Bank PO exam papers | Games and sports | Indian constitution
  • more Current Affairs....
  • » "मुठभेड़ हत्‍याओं" पर सुप्रीम कोर्ट द्वारा जारी नवीनतम दिशा निर्देशों, में निम्‍नलिखित में से कौनसा सत्‍य हैं: A. एफआईआर/मजिस्‍ट्रेट जांच को सभी पुलिस मुठभेड़ हत्‍याअों के लिए करना चाहिए। B. खुफिया तथ्‍य किसी भी ऑपरेशन से पहले दर्ज किया जाना चाहिए। C. जांच सीआईडी/अन्‍य पुलिस स्‍टेशन द्वारा आयोजित किया जाना चाहिए। D. अंतिम रिपोर्ट अदालत को दी जानी चाहिए।
  • » 2014 के ऑस्‍कत के लिए भारत की अाधिकारीक प्रविष्टी का नाम क्‍या हैं?
  • » दिबांग पनबिजली परियोजना के संबंध में निम्‍न लिखित कथनों पर विचार कीजिये: A. यह भारत की सबसे बड़ी पनबिजली परियोजना हैं। B. यह दुनिया के सबसे बड़े कंक्रिट ग्रेविटी बांध का दावा करती हैं। C. बांध की उंचाई को 288m तक संशोधित किया गया हैं ? इनमें से कौनसा कथन सत्‍य हैं?
  • » आईएनएस सिंधुरक्षक को भारतीय नौसेना द्वारा बंद कर दिया गया है। यह था एक-
  • » भारत से कौनसी फिल्‍म ऑस्‍कर (अकादमी पुरस्‍कार) के लिए चुनी गयी हैं?
  • » परिसंचण के ऑडिट ब्‍यूरों के अध्‍यक्ष के रूप में किसे नियुक्‍त किया गया हैं?
  • » हाल ही में किस भारतीय राष्‍ट्रीकृत बैंक ने श्रीलंका में संचालन के 150 वर्ष पूरे कर लिए हैं?
  • » बहुपक्षवाद पर स्‍वतंत्र आयोग के महासचिव के रूप में किसे नियुक्‍त किया गया हैं?
  • » हाल ही में आरटीआई के तहत मांगी गई जानकारी के लिए कारणों को देने की आवेदकों की आवश्‍यकता पर मद्रास उच्‍च न्‍यायालय के आदेश किसके साथ टकराव में हैं?
  • » चीनी ई-वाणिज्‍य के विशाल अलीबाबा के आईपीओ ने इसे दुनिया की सबसे बड़ी ऐसी घटना बनाने के लिए कितनी राशी एकत्रित की है?

History Of India: Objective Type Questions And Answers: Part 2

CurrentGK -> General Knowledge -> India History -> History Of India: Objective Type Questions And Answers: Part 2

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

History Of India: Objective Type Questions And Answers: Part 2

 

History of India: Objective Type Questions and Answers: Part 2

1)      What was the type of marriage in the Vedic period in which, in place of the dowry, there was a token bride price of a cow and a bull -
1.                   Asura
2.                   Arsa
3.                   Gantharva
4.                   Rakshsa
Ans:1
2)      In which field of art extraordinary progress was made in the Gupta period?
1                     Architecture
2                     Sculpture
3                     Painting
4                     Coinage
Ans:3
3)      Which one of the following is correctly matched?
1                     Brahmo Samaj - Annie Basant
2                     Arya Samaj - Lala Lajpat Rai
3                     Ram Krishna Mission - Keshab Chandra Sen
4                     Theosophical Society - vivekananda
Ans:2
4)      Which one of the following is the correct sequence of the victories of Babur?
1                     Panipat, Chanderi, Ghaghara and Khanwah
2                     Panipat, Ghaghara, Khanwah and Chanderi
3                     Panipat, Khanwah, Chanderi and Ghaghara
4                     Ghaghara, Panipat, Khanwah and Chanderi
Ans:3
5)      The battle at Waihind in 1008-09 A.D was fought between
1                     Mahmud of Ghazni and Jayapala
2                     Mahmud of Ghazni and Anandapala
3                     Muhammad Ghori and Prithviraj
4                     Muhammad Ghori and Jaichandra
Ans:2
6)      As a prince where was Ashoka sent to suppress the revolt?
1                     Taxila
2                     Kalinga
3                     Ujjain
4                     Deccan
Ans:1
7)      Among the following foreign travellers who was the first to visit India?
1                     Bernier
2                     Ibn Batuta
3                     Abdur Rajjak
4                     Vasco-da-Gama
Ans:2
8)      Against whom Skandagupta had to wage long wars on the North West border?
1                     Shakas
2                     Yavanas
3                     Huns
4                     Greeks
Ans:3
9)      The oldest Veda is
1                     Atharva Veda
2                     Rig Veda
3                     Yajur Veda
4                     Sama Veda
Ans:2
10)   Over Which territory there were frequent clashes between Bahamani Kingdom and Vijaynagar Kingdom?
1                     The Raichur Doab
2                     Warangal
3                     Madurai
4                     Malabar
Ans:1
11)   The Hathigumpha inscription (near Bhubaneshwar, Orissa) relates to the king
1                     Susharma
2                     Hala
3                     Kharavela
4                     Pulamayi
Ans:3
12)   The entry port for trade between the Indus trading centres and Mesopotamia was
1                     Elam
2                     Oman
3                     Behrain
4                     Afganistan
Ans:3
13)   Among the four dynasties listed below, which one minted coins made of lead?
1                     Mauryas
2                     Satvahanas
3                     Western Kshatrapas
4                     Guptas
Ans:2
14)   During whose period Al-Beruni came to India?
1                     Mahmud Ghaznavi
2                     Balban
3                     Firoz Tughluq
4                     Ibrahim Lodhi
Ans:1
15)   Against whom Skandagupta had to wage long wars on the North West border?
1                     Shakas
2                     Yavanas
3                     Huns
4                     Greeks
Ans:3
16)   Where did Aurangzeb die?
1                     Agra
2                     Asirgarh
3                     Daultabad
4                     Ahmadnagar
Ans:4
17)   Ashoka called the Third Buddhist Council at
1                     Pataliputra
2                     Magadha
3                     Kalinga
4                     Sarnath
Ans:2
18)   The main historical source regarding the information about village government under the Cholas is the
1                     Halmidi inscription
2                     Jatwai inscription
3                     Uttaramerur inscription
4                     Chandravallo inscription
Ans:3
19)   What was Sher Shah's precious legacy to the Mughals?
1                     Organization of Army
2                     Land Revenue System
3                     Mansabdari System
4                     Provincial Administration
Ans:2
20)   Who among the following taught the doctrine of 'Shunyata'?
1                     Nagarjuna
2                     Shankaracharya
3                     Harisena
4                     Vallabhacharya
Ans:1
21)   Which factor influenced most to eliminate caste-system in India?
1                     Rationalism
2                     Job Opportunities
3                     Legislations
4                     Liberal Education
Ans:1
22)   The earliest tribal assembly was
1                     Gana
2                     Vidhata
3                     Samiti
4                     Sabha
Ans:2
23)   The foreign traveler who visited India during the rule of the Guptas was
1                     Hiuen Tsang
2                     Beriner
3                     Fa-Hein
4                     Manucci
Ans:3
24)   The entry port for trade between the Indus trading centres and Mesopotamia was
1                     Elam
2                     Oman
3                     Behrain
4                     Afganistan
Ans:3
25)   At the earlier stage backward classes movement means?
1                     Santal movement
2                     Non-Brahmin movement
3                     Harijan movement
4                     Antirulers movement
Ans:2
26)   Which of the following dynasties patronised the famous Kailash temple at Ellora?
1                     Vakataka
2                     Gupta
3                     Early Chalukya
4                     Rastrakuta
Ans:4
27)   Which organization had proposed first to constitute the Constitution Assembly to form the Indian Constitution?
1                     Swaraj Party in 1928
2                     Indian National Congress in 1936
3                     Muslim League in 1942
4                     By all parties convention in 1946
Ans:2
28)   During the Indian freedom Struggle, who of the following founded the Parthana Samaj?
1                     Atmaram Pandurang
2                     Gopal Hari Deshmukh
3                     Ishwar Chandra Vidyasagar
4                     Keshab Chandra Sen
Ans:1
29)   The main historical source regarding the information about village government under the Cholas is the
1                     Halmidi inscription
2                     Jatwai inscription
3                     Uttaramerur inscription
4                     Chandravallo inscription
Ans:3
30)   Among the following who was in chronological order, the last famous ruler of Vijayanagar?
1                     Harihar-II
2                     Devarai-I
3                     Vir Narsingh
4                     Krishna Deva Rai
Ans:4
31)   'Ratti' used by jewellers is obtained from seed of a -
1                     Gymnospermous plant
2                     Angiospermous plant
3                     Algae
4                     Fungi
Ans:2
32)   During the Civil Disobedience Movement, who led the 'Red Shirts' of North-Western India?
1                     Abdul Kalam Azad
2                     Khan Abdul Ghaffar Khan
3                     Mohammad Ali Jinnah
4                     Shaukat Ali
Ans:2
33)   During whose tenure as the Viceroy of India were the great martyrs Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru hanged?
1                     Lord Curzon
2                     Lord Irwin
3                     Lord Minto
4                     Lord Chemsford
Ans:2
34)   How did Hiuen Tsang undertake journey from and to India?
1                     He came by land route and also returned by land route
2                     He came by land route but returned by sea route
3                     He came by sea route and returned by land route
4                     He came by sea route and also returned by sea route
Ans:1
35)   Where did Aurangzeb die?
1                     Agra
2                     Asirgarh
3                     Daultabad
4                     Ahmadnagar
Ans:4
36)   Sir Thomas Rose visited the court of
1                     Akbar
2                     Jehangir
3                     Shajahan
4                     Aurangazeeb
Ans:2
37)   Which of the following is wrongly matched
1                     The Pitt's India Act (1784) : Board of Control to guide and control company's affairs
2                     Charter Act of 1813 : Company's monopoly of trade with India ended
3                     Charter Act of 1833 : Company's debt taken over by the government of India
4                     Charter Act of 1853 : To regulate company's affairs
Ans:4
38)   Which one of the following battles was fought between babar and the Rajputs in 1527?
1                     The First Battle of Panipat
2                     The Battle of Khanwa
3                     The Battle of Ghagra
4                     The Battle of Chanderi
Ans:2
39)   Which was the only Indus city without a citadel?
1                     Kalibangan
2                     Harappa
3                     Mohenjodaro
4                     Chanhudraro
Ans:2
40)   Even though India became independent in 1947 but Daman and Diu remained a European colony till 1961. Which country ruled over it ?
1                     France
2                     Britain
3                     Netherlands
4                     Portugal
Ans:4





Related Posts

Tags

21 Oct, 2014, 23:56:31 PM