CurrentGK -> Papers -> India -> Indian National Movement (G.K.)

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Indian National Movement (G.K.)

Indian National Movement (G.K.)

Indian National Movement (G.K.)

1. पंडित मदन मोहन मालवीय ने 1909 में कौनसा समाचार-पत्र प्रारंभ किया ?
उत्तर: लीडर
2. किस क्रांतिकारी ने इंग्लैण्ड में क्रांतिकारी गतिविधियों के आरंभिक केंद्र के रूप में इंडियन होमरूल सोसाइटी की शुरुआत की ?
उत्तर: श्यामजी कृष्ण वर्मा ने
3. भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के आवाड़ी अधिवेशन(1955) में 'समाज के समाजवादी ढाँचे' को औपचारिक रूप में स्वीकार किया गया । इस अधिवेशन की अध्यक्षता किसने की ?
उत्तर: यू. एन. ढेबर ने
4. 1906 में स्वराज को राष्ट्रीय आन्दोलन का लक्ष्य घोषित करने वाले भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के अध्यक्ष कौन थे ?
उत्तर: दादाभाई नौरोजी
5. किसके विरुद्ध महात्मा गाँधी का सत्याग्रह के लिये आह्वान उनका अखिल भारतीय संघर्ष के नेतृत्व का सर्वप्रथम प्रयास था ?
उत्तर: रॉलट एक्ट के विरुद्ध
6. मार्च 1925 में किसे केन्द्रीय लेजिस्लेटिव का अध्यक्ष चुना गया ?
उत्तर: विट्ठल भाई पटेल को
7. 'व्हाई सोशलिज्म नामक पुस्तक किस स्वतंत्रता सेनानी की कृति है ?
उत्तर: जयप्रकाश नारायण की
8. भारतीय स्वतंत्रता संग्राम के सन्दर्भ में दूसरे गोलमेज सम्मलेन में भारत की महिला प्रतिनिधि के रूप में किसने भाग लिया ?
उत्तर: सरोजनी नायडू ने
9. 1936 में 'इन्डिपेंडेंट लेबर पार्टी' की स्थापना किसने की थी ?
उत्तर: डॉ. बी. आर. अम्बेडकर ने
10. कांग्रेस के लखनऊ अधिवेशन(1936) में अखिल भारतीय किसान सभा की स्थापना की गयी । इसका प्रथम अध्यक्ष किसे चुना गया ?
उत्तर: स्वामी सहजानन्द सरस्वती को

 

1. Pandit Madan Mohan Malviya in 1909 Which newspaper started?
Re: Leader
2. How revolutionary the revolutionary movements in England as the center of the initial introduction of Indian Society of Homrual?
Answer: Shyamji Krishna Verma
3. Avadzie session of Indian National Congress (1955) in the 'socialist structure of society "was formally acknowledged. Who chaired the session?
Re: Yu. N. Deber by
4. The goal of the national movement, Swaraj in 1906 the Indian National Congress Party, who were declared?
Re: Dadabhai Naoroji
5. Mahatma Gandhi called for satyagraha against whom he led by All-India conflict was the first attempt?
Re: Act against Roalo
6. In March 1925 who was elected Chairman of the Central Legislative?
Answer: Vithal Bhai Patel
7. 'Whae Ssoshlizme what the book is the work of freedom fighters?
Answer: Jayaprakash Narayan
8. In the second Round Table Conference in the context of Indian freedom struggle of India's women who participated as a representative?
Answer: Sarojini Naidu
9. In 1936 'Independent Labour Party "who had set up?
Answer: Dr. B.. R. Ambedkar
10. Lucknow session of Congress (1936) has established the All India Kisan Sabha. The first president who was elected?
Re: Swami Saraswati Sshazanand





Tags


#

20 Sep, 2019, 16:02:09 PM