Give your Comment
School Lecturer  |  Patwar exam | Current g.k | Model papers | Sample papers | India g.k. | Rajasthan g.k. | Bank papers | Model papers for rpsc | Ssc model papers | Railway exam papers | history | geography | biological science | quiz questions answers | current affairs | noble personalities | UPSC Competitive Exam | Bank PO exam papers | Games and sports | Indian constitution
  • more Current Affairs....
  • » "मुठभेड़ हत्‍याओं" पर सुप्रीम कोर्ट द्वारा जारी नवीनतम दिशा निर्देशों, में निम्‍नलिखित में से कौनसा सत्‍य हैं: A. एफआईआर/मजिस्‍ट्रेट जांच को सभी पुलिस मुठभेड़ हत्‍याअों के लिए करना चाहिए। B. खुफिया तथ्‍य किसी भी ऑपरेशन से पहले दर्ज किया जाना चाहिए। C. जांच सीआईडी/अन्‍य पुलिस स्‍टेशन द्वारा आयोजित किया जाना चाहिए। D. अंतिम रिपोर्ट अदालत को दी जानी चाहिए।
  • » 2014 के ऑस्‍कत के लिए भारत की अाधिकारीक प्रविष्टी का नाम क्‍या हैं?
  • » दिबांग पनबिजली परियोजना के संबंध में निम्‍न लिखित कथनों पर विचार कीजिये: A. यह भारत की सबसे बड़ी पनबिजली परियोजना हैं। B. यह दुनिया के सबसे बड़े कंक्रिट ग्रेविटी बांध का दावा करती हैं। C. बांध की उंचाई को 288m तक संशोधित किया गया हैं ? इनमें से कौनसा कथन सत्‍य हैं?
  • » आईएनएस सिंधुरक्षक को भारतीय नौसेना द्वारा बंद कर दिया गया है। यह था एक-
  • » भारत से कौनसी फिल्‍म ऑस्‍कर (अकादमी पुरस्‍कार) के लिए चुनी गयी हैं?
  • » परिसंचण के ऑडिट ब्‍यूरों के अध्‍यक्ष के रूप में किसे नियुक्‍त किया गया हैं?
  • » हाल ही में किस भारतीय राष्‍ट्रीकृत बैंक ने श्रीलंका में संचालन के 150 वर्ष पूरे कर लिए हैं?
  • » बहुपक्षवाद पर स्‍वतंत्र आयोग के महासचिव के रूप में किसे नियुक्‍त किया गया हैं?
  • » हाल ही में आरटीआई के तहत मांगी गई जानकारी के लिए कारणों को देने की आवेदकों की आवश्‍यकता पर मद्रास उच्‍च न्‍यायालय के आदेश किसके साथ टकराव में हैं?
  • » चीनी ई-वाणिज्‍य के विशाल अलीबाबा के आईपीओ ने इसे दुनिया की सबसे बड़ी ऐसी घटना बनाने के लिए कितनी राशी एकत्रित की है?

Indian Polity - Objective GK Questions

CurrentGK -> General Knowledge -> Polity -> Indian Polity - Objective GK Questions

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Indian Polity - Objective GK Questions

61. The provisions related to official language of India can be amended by�
(A) Simple majority
(B) Minimum 2/3 majority
(C) Minimum � majority
(D) Cannot be amended

62. Who among the following can participate in the proceedings of both the Houses of Parliament ?
(A) Vice-President
(B) Solicitor-General
(C) Chief Justice
(D) Attorney-General

63. Match list-I with list-II and select the correct answer from the codes given below the lists�
List-I (Officers)
(a) Vice-President of India
(b) Comptroller and Auditor General of India
(c) Solicitor General of India
(d) Attorney General of India
List-II (Institutions)
1. Public Accounts Committee
2. Meeting of Lok Sabha
3. Rajya Sabha
4. Supreme Court
5. Committee on public undertakings.
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 4 2
(B) 2 3 1 4
(C) 4 2 3 1
(D) 1 4 2 3

64. The National Development Council (NDC)�
1. Discusses the progress of the National Plan.
2. Suggests the ways to achieve goals of the National Plan.
3. Gives guidelines to for mulate the National Plan.
4. Suggests plan allocations.
Considering the above statements, select the correct answer from the codes given below.
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4
(D) All of the above

65. The Indian Parliament cannot legislate on the subject of state list unless�
1. The President of India directs it to do so.
2. The Rajya Sabha passes a resolution that it is necessary to do so in National interests.
3. The speaker of the Vidhan Sabha certifies that the legislation is necessary.
4. There is National emergency
Considering the above statements, select the correct answer from the codes given below�
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1 and 2
(D) 2 and 4

66. Prior Sanction of the President of India is required before introducing the bill, in the Parliament on�
1. Formation of a new state.
2. Affecting taxation in which states are interested.
3. Altering the boundaries of the states.
4. Money bill
Considering the above statements.
Select the correct answer from the codes given below�
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4
(D) All of the above

67. Which of the following statements about the Vice-President of India are not correct ?
1. In order to be Vice-President a person must be qualified for election as a number of the house
of the people.
2. A member of the state legislative can seek election to that office.
3. The term of the office of the Vice-President is the same as that of the President.
4. He can be removed through a formal impleachment.
Choose the correct answer from the codes given below.
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1 and 4
(D) 3 and 4

68. Given below are two statements�
Assertion (A) : The supreme command of the defence forces is vested in the president.
Reason (R) : The President�s power as commander in-chief are in dependent of legislative control.
In the context of the above, which one of the following is correct ?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true

69. The stages in the normal financial legislation included.
1. Presentation of the budget.
2. Discussion of the budget.
3. Passing of Appropriation bill.
4. Vote on Account.
5. Passing of the finance bill.
Select the correct answer from the codes given below.
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 3 and 5
(C) 1, 2, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 5

70. In case the post of President of India falls vacant and there is also no Vice-President, than who among the following would be the acting President ?
(A) Viec-Chairman of Rajya Sabha
(B) Attorney General of India
(C) Lok Sabha Speaker
(D) Chief Justice of Supreme Court

71. Which one of the following describes India a secular state ?
(A) Fundamental Rights
(B) Preamble to the constitution
(C) 9th Schedule
(D) Directive principles

72. Which one of the following statements about the state Governors is not true ?
(A) He is a part of the state legislature
(B) He can pardon a sentence of death
(C) He appoints judges of the state High Court
(D) He has no emergency powers

73. Which of the following constitutional amendment intergrated Sikkim as a full-fledged state of the Indian union ?
(A) 34th
(B) 35th
(C) 36th
(D) 37th

74. Nyaya Panchayats in Panchayati Raj system have no powers of awarding imprisonment except in the state of�
(A) Bihar
(B) Jammu-Kashmir
(C) Maharashtra
(D) West Bengal

75. Which of the following Indian states has no Panchayati Raj Institution ?
(A) Assam
(B) Tripura
(C) Kerala
(D) Nagaland

76. Which one of the following states has the highest number of reserve seats for the Scheduled Tribes in the Lok Sabha ?
(A) Bihar
(B) Uttar Pradesh
(C) Madhya Pradesh
(D) Gujarat

77. Which one of the following is the subject of concurrent list ?
(A) Police
(B) Criminal matters
(C) Radio and Television
(D) Foreign affairs

78. Match list-I with list-II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I
(a) Article-164
(b) Article-155
(c) Article-75
(d) Article-54
List-II
1. Appointment of the state Chief Minister and Council of Ministers.
2. Appointment of the Governor.
3. Appointment of the Union Prime Minister and Council of Ministers.
4. Election of the President of India.
5. Composition of Legislative Assemblies.
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 1 2 4 5
(C) 2 1 3 5
(D) 2 1 4 5

79. Who among the following gave the following statements about the Indian constitution ?
�Indian constitution strikes a good balance between extreme regedity and too much flexibility.�
(A) B. R. Ambedkar
(B) M. V. Pylee
(C) Alexanderowicz
(D) K. C. Wheare

80. Which one of the following is the period for the legislative council to detain the ordinary bills ?
(A) 3 Months
(B) 4 Months
(C) 6 Months
(D) 14 days

81. Which one of the following is correct about the Supreme Court regarding its judgement ?
(A) It can change the judgement
(B) It cannot change the judgement
(C) Only the Chief Justice of India can change the judgement
(D) Only the ministry of law can change the judgement

82. The Indian constitution borrowed the directive principles of the state policy from the constitution of which of the following countries ?
(A) United Kingdom (U.K.) Britain
(B) United States of America (USA)
(C) Ireland
(D) Japan

83. Which among the following is the correct expression of the term �Secular� in India ?
(A) India has many religious
(B) Indians have religious freedom
(C) To follow the religion depends upon the will of an individual
(D) There is no religion of the state in India

84. Which among the following is/are appointed by the President of India ?
1. Vice-Chairman of the planning commission.
2. Chairman of the finance commission.
3. Chief Ministers of the union territories.
Select the correct answer by using the following codes.
Codes :
(A) 1 and 2 are correct
(B) 2 and 3 are correct
(C) 1 and 3 are correct
(D) Only 1 is correct

85. Which one of the following Indian states does not keep its own High Court ?
(A) Orissa
(B) Sikkim
(C) Himachal Pradesh
(D) Manipur

86. Which of the following is not more a Fundamental Right ?
(A) Right to equality
(B) Right to freedom
(C) Right to property
(D) Right against exploitation

87. The Indian constitution establishes India as a�
(A) Theocracy
(B) Republic
(C) Democratic Republic
(D) None of the above

88. The total number of fundamental duties mentioned is the constitution of India now is�
(A) 10
(B) 11
(C) 12
(D) 13

89. Chief Justice of High Court is appointed by�
(A) President
(B) Governor
(C) Chief Justice of India
(D) President at the advice of Chief Justice of India and the Governor of the concerned state

90. Monthly salary of President of India is�
(A) Rs. 10,000
(B) Rs. 8,000
(C) Rs. 15,000
(D) Rs. 1,50,000

Answers :
61. (A) 62. (D) 63. (A) 64. (A) 65. (D) 66. (D) 67. (C) 68. (C)
69. (D) 70. (D) 71. (B) 72. (C) 73. (C) 74. (B) 75. (D) 76. (C) 77. (B) 78. (A)
79. (D) 80. (A) 81. (A) 82. (C) 83. (D) 84. (B) 85. (D) 86. (C) 87. (C) 88. (B)89. (D) 90. (D)





Related Posts

Tags

26 Oct, 2014, 03:36:24 AM