CurrentGK -> General Knowledge -> HISTORICAL EVENTS -> Indian National Movement-Objective GK Questions

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Indian National Movement-Objective GK Questions

Indian National Movement-Objective GK Questions

Indian National Movement

1. During the Indian freedom struggle who of the following founded the Prarthana Samaj ?
(A) Atmaram Pandurang
(B) Gopal Hari Deshmukh
(C) Ishwar Chand Vidya Sagar
(D) Keshab Chandra Sen

2. Which one of the following periodicals was published by Mahatma Gandhi during his stay in South Africa ?
(A) Afrikanes
(B) Indian opinion
(C) India Gazette
(D) Navjivan

3. In which session of the congress was the resolution passed stating that �there should be equality before law irrespective of caste, creed or sex.� ?
(A) Calcutta session, 1906
(B) Lucknow session, 1916
(C) Lahore session, 1929
(D) Karachi session, 1931

4. During the Civil Disobedience movement, who led the �Red Shirts� of North-Western India ?
(A) Abul Kalam Azad
(B) Khan Abdul Ghaffar Khan
(C) Mohammad Ali Jinnah
(D) Shaukat Ali

5. Who among the following was associated with the foundation of Gadar party ?
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Lala Hardyal
(C) C. R. Das
(D) Bipin Chandra Pal

6. Who among the following were the leaders of the Indigo Revolt ?
(A) Buddhu Bhagat and Jhindari Monak
(B) Digambar Biswas and Bishnu Biswas
(C) Dinbandhu Mitra and Madhusudan Dutta
(D) Birsa Munda and Gaya Munda

7. In the year 1946, who among the following joined the viceroy's executive council with the finance Portfolio ?
(A) Mohammad Ali Jinnah
(B) Liaqat Ali Khan
(C) Nawab Salimullah
(D) Shaukat Ali

8. During whose tenure as the viceroy of India were the great Martyrs Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru hanged ?
(A) Lord Curzon
(B) Lord Irwin
(C) Lord Minto
(D) Lord Chelmford

9. Who was the first woman President of Congress ?
(A) Mrs. Annie Besant
(B) Mrs. Sarojini Naidu
(C) Mrs. Nellie Sengupta
(D) Aruna Asaf Ali

10. Who was the Chairman of the Partition Council ?
(A) M. A. Jinnah
(B) Lord Mountabatten
(C) Jawaharlal Nehru
(D) V. P. Menon

11. The Simon Commission which came to India in February 1928 was boycotted because ?
(A) All its members were Englishmen
(B) At that time a large number of Nationalist leaders were in prison
(C) The Chairman Sir John Simon was very unpopular
(D) The Montague-Chelmsford reforms had failed

12. Simon Commission was boycotted by Indian, because�
(A) None of the members was Indian
(B) There was no representative of the labour party
(C) It was meant for the division of India
(D) It was headed by General Dyer

13. Which of the following is not correctly matched ?
(A) The Government of India Act, 1919 � Minto-Morley Reforms
(B) The Cripps Mission�year 1942
(C) The Government of India Act, 1935 � Provincial Autonomy
(D) The Cabinet Mission Plan year, 1946

14. Assertion (A) : Subhash Chandra Bose resigned from the office of the President of Indian National Congress in the year, 1939.
Reason (R) : Subhash Chandra Bose left the Congress to form the Indian Independence league in South-East Asia.
Select the correct answer using the code given below�
Codes :
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are individually true, but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

15. Assertion (A) : In the year 1919, M.A. Jinnah and M. M. Malaviya resigned their membership of Central Legislative Council.
Reason (R) : In the year, 1919 the Government of India passed the Rowlatt Act which was opposed by all the Indian members of the Central Legislative Council.
Select the correct answer using the code given below�
Codes :
(A) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

16. Which one of the following towns was captured by the Indian National Army in March, 1944 ?
(A) Agartala
(B) Aizwal
(C) Digboi
(D) Kohima

17. The Constituent Assembly was set up under the�
(A) Cripps Mission
(B) Cabinet Mission Plan
(C) Wavell Plan
(D) Nehru Report

18. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Ghadar Movement � Shohan Singh Bhakna
(B) Kisan Movement � Lala Lajpat Rai
(C) Hindustan Republic Association � Sachendra Nath Sanyal
(D) Hindu Dharma Sanrakshini Sabha � Madan Mohan Malviya

19. Consider the following statements�
1. Pandit Jawaharlal Nehru hoisted the National Flag on 31st December, 1929 at Lahore.
2. Independence day was observed on 26th January, 1930 all over India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answers :
1. (A) 2. (B) 3. (D) 4. (B) 5. (B) 6. (B) 7. (B) 8. (B) 9. (A) 10. (B)
11. (A) 12. (A) 13. (A) 14. (C) 15. (D) 16. (D) 17. (B) 18. (B) 19. (C)





Tags


#

17 Oct, 2019, 10:35:03 AM