CurrentGK -> General Knowledge -> Current Affairs -> Current Affairs-Objective GK Questions

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Current Affairs-Objective GK Questions

Current Affairs-Objective GK Questions

1. Which organization was set up in November 1966 following the recommendation of the United Nations Economic Commission for Asia and the Far East to faster economic growth and co-operation in the region of Asia and the Far East ?
(A) International monetary fund
(B) Food and agricultural organization
(C) Asiatic society
(D) Asian development bank

2. �Asian Drama�, by Gunnar Karl Myrdal, is a book on which of the following subjects ?
(A) Theater Movements in Asia
(B) Economics
(C) Inter national politics
(D) Look East Policy of India

3. With which one of the following dance forms is Madhavi Mudgal Associated ?
(A) Bharat Natyam
(B) Odissi
(C) Kathak
(D) Kathakali

4. Which one of the following has been proclaimed by UNESCO as a masterpiece of oral and intangible heritages of humanity ?
(A) Purana
(B) Ramlila
(C) Geeta
(D) Mahabharata

5. How is Satyadev Dubey well known ?
(A) Playwright and Director
(B) A renowned economist
(C) A well known environmentalist
(D) A renowned Hindi poet

6. Who among the following have been honoured with �Bharat Ratna� ?
1. Morarji Desai
2. Gulzari Lal Nanda
3. C. Subramaniam
4. Ustad Bismillah Khan
Select the correct answer using the code given below :
(A) 1 and 2 only
(B) 2, 3 and 4 only
(C) 1 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4

7. World�s No.1 Tennis player Roger Federer was recently nominated the Goodwill Ambassador of the UNICEF Roger Federer is a citizen of�
(A) USA
(B) Switzerland
(C) Canada
(D) Australia
(E) None of these

8. Mr. Najib Razak won the election for the Prime Minister of�
(A) Malaysia
(B) Peru
(C) Tunisia
(D) Uruguay
(E) None of these

9. Who was the chief guest at the India�s 60th Republic Day celebrations on 26th January, 2009 ?
(A) Nicholas Sarkozi
(B) Nursultan Nazarbeyev
(C) Zilur Rahman
(D) Ram Baran Yadav
(E) None of these

10. National Technology Day is observed on which of the following days ?
(A) 11th June
(B) 11th July
(C) 11th August
(D) 11th December
(E) 11th May

11. The Liberhan Commission was set up to give its report on which of the following issues ?
(A) Demolition of Babri Masjid in Ayodhya
(B) Godhra Rail Kand
(C) Bomb Blasts in Mumbai in 1993
(D) Bofors Gun Deal
(E) None of these

12. Which of the following Nations has got a new National Flag ?
(A) Venezuela
(B) Finland
(C) Estonia
(D) Cyprus
(E) Cuba

13. Who among the following has launched a new venture named �blogenery where. com� ?
(A) Bill Gates
(B) Ratan Tata
(C) Mr. Narayan Murthy
(D) Azim Premji
(E) Sabeer Bhatia

14. Which of the following is the author of the book �Red� ?
(A) Irwin Allan Sealy
(B) Suketu Mehta
(C) C. Raja Mohan
(D) M. J. Akbar
(E) None of these

15. Mr. Navin Chawla is the�
(A) Cabinet Secretary, Government of India
(B) Foreign Secretary, Government of India
(C) Chief Election Commissioner
(D) Attorney General of India
(E) None of these

16. Mr. Matti Vanhanen whose name was in News recently is the�
(A) President of Estonia
(B) Prime Minister of Estonia
(C) President of Finland
(D) Prime Minister of Finland
(E) None of these

17. �Rosatom� is the atomic energy agency of�
(A) Canada
(B) France
(C) Britain
(D) Germany
(E) Russia

18. �Guantanamo Bay� which has been in News in recent past is a detention cell located in�
(A) Russia
(B) Germany
(C) USA
(D) Iraq
(E) Britain

19. Mr. Kiran Karnik is the newly appointed Chairman of�
(A) Tata Consultancy Services
(B) Mahindra & Mahindra
(C) Infosys
(D) HCL Technologies
(E) Satyam Computers Services

20. President George Bush was recently on a surprise visit to Iraq. Which of the following was the reason for his visit ?
(A) He wanted to meet the rebels personally so that they can be brought to the negotiation table
(B) He wanted to meet the new Prime Minister Nuri-al-maliki to whom he promished USA�s continuous support
(C) He wanted to personally visit the jails of Iraq where war detainces are kept to see that human
rights are not violated in these jails
(D) He went there to preside over the meeting with several other Nations on the future of Iraq

21. Who amongst the following is included in the list of 100 people instrumental in shaping the world, prepared by the �time magazine� ?
(A) Mr. Ratan Tata
(B) Mr. Kumar Manglam Birla
(C) Mr. Nandan M. Nilekani
(D) Mr. Rahul Bajaj
(E) None of these

22. Hundreds of thousands of school children in which of the following countries were on a three week boycott of classes as they were demanding that the government should spend on repairing schools, provide free school lunches and should scrap fees for university entrance exams ?
(A) Chile
(B) Denmark
(C) Cuba
(D) Brazil
(E) None of these

23. Vyas Sanman is given for excellence in the field of�
(A) Music
(B) Literature
(C) Social service
(D) Sports
(E) Film

24. Who amongst the following is the author of the book �Freedom Fear� ?
(A) Nelson Mandela
(B) Aung San Suukye
(C) Taslima Nasreen
(D) Banzir Bhutto
(E) None of these

25. Which of the following countries is likely to become the member of the European Union as formal negotiations for the same started recently ?
(A) Turkey
(B) India
(C) China
(D) Taiwan
(E) None of these

Answers :
1. (D) 2. (B) 3. (B) 4. (C) 5. (A) 6. (D) 7. (B) 8. (A) 9. (B) 10. (E)
11. (A) 12. (A) 13. (E) 14. (A) 15. (C) 16. (D) 17. (E) 18. (C) 19. (E) 20. (B)
21. (C) 22. (A) 23. (B) 24. (B) 25. (E)





Tags


#

17 Nov, 2019, 23:00:25 PM