CurrentGK -> General Knowledge -> Current Affairs -> Current Affairs-Objective GK Questions

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Current Affairs-Objective GK Questions

Current Affairs-Objective GK Questions

26. Magsaysay Awards are not given in which of the following categories ?
(A) Literature
(B) Peace and International Understanding
(C) Music
(D) Public service
(E) Emergent leadership

27. Who amongst the following is the author of the book �Colours of the rainbow� ?
(A) A.V. Kamath
(B) Anita Nayyar
(C) Pritish Nandy
(D) Sonia Gandhi
(E) None of these

28. A two-day world�s leaders summit on Financial Markets and the World Economy of G-20 was held on April 2, 2009 at�
(A) Hong Kong
(B) Beijing
(C) New Delhi
(D) Jakarta
(E) London

29. Why was the name of Mr. S.Y. Quereshi recently in News ?
(A) He is new Election Commissioner of India
(B) He is the new Foreign Secretary, Govt. of India
(C) He will be our New permanent representative in UNO
(D) His India�s new permanent representative in world trade organization
(E) None of these

30. Women in which of the following OPEC countries participated in elections for the first time ? (Election were held recently)
(A) UAE
(B) Kuwait
(C) Iran
(D) Saudi Arabia
(E) None of these

31. Who amongst the following is the Author of the book �The City of Joy� ?
(A) Dominique Lapierre
(B) Guentar grass
(C) Daniel steele
(D) Graham Green
(E) None of these

32. Why was Mr. Vijay Nambiar�s name recently in news ?
(A) He has taken over as the new cabinet Secretary, Govt. of India
(B) He will be our permanent representative in UNO
(C) He has taken over as the under Secretary General in the UNO
(D) He is new Foreign Secretary Govt. of India
(E) None of these

33. Alan Garcia whose name was recently in news is the�
(A) Prime Minister of Peru
(B) President of Peru
(C) Prime Minister of Italy
(D) President of Italy
(E) None of these

34. �Shequel� is the currency of�
(A) Israel
(B) Kenya
(C) Iraq
(D) Iran
(E) None of these

35. The 12th National e-governance conference was recently organized in�
(A) New Delhi
(B) Jaipur
(C) Mumbai
(D) Bangalore
(E) Goa

36. As per the reports published in the newspaper which of the following countries in first in production of gold jewellery ?
(A) China
(B) India
(C) Turkey
(D) Italy
(E) None of these

37. Mr. Ram Krishna Suryabhanji Gavai has recently taken over as the Governor of�
(A) West Bengal
(B) Madhya Pradesh
(C) Punjab
(D) Kerala
(E) None of these

38. Who amongst the following was adjudged best actress in the 9th IIFA Award Ceremony held in Bangkok ?
(A) Lara Dutta
(B) Priyanka Chopra
(C) Kajal
(D) Kareena Kapoor
(E) None of these

39. Which of the following countries recently test fired a series of missile ?
(A) Russia
(B) South Korea
(C) North Korea
(D) France
(E) None of these

40. Who amongst the following is the author of the book �Bearders-My Life in Cricket� ?
(A) Shane Warne
(B) Bill Frindall
(C) Brian Lara
(D) Imran Khan
(E) None of these

41. Who amongst the following is the author of the book �Indian By Choice� ?
(A) Sushma Swaraj
(B) L. K. Advani
(C) Sonia Gandhi
(D) J. K. Rolling
(E) Amit Das Gupta

42. The fifth D-8 summit of developing Nations was organized recently in�
(A) Malaysia
(B) India
(C) Brazil
(D) Indonesia
(E) None of these

43. India recently signed on MOU on military ties with which of the following countries ?
(A) UK
(B) USA
(C) China
(D) Italy
(E) Russia

44. Which of the following countries is not one of the four former Soviet states who have jointly formed a forum, �organization for democracy and economic development GUAM� ?
(A) Georgia
(B) Ukraine
(C) Croatia
(D) Azerbaijan
(E) Moldova

45. Which of the following countries has awarded congressional gold medal to Dalai Lama, Tenzin Gyatso ?
(A) Britain
(B) France
(C) Italy
(D) USA
(E) None of these

46. Mallika Sarabhai is associated which of the following ?
(A) Classical music
(B) Classical dance
(C) Social service
(D) Protection of environment

47. The name Pierre Cardian is association with which of the following field ?
(A) Pop music
(B) Fashion designing
(C) Painting
(D) Motion picture

48. Where was the first Engineering College of India located ?
(A) Bombay
(B) Roorkee
(C) Varanasi
(D) Calcutta

49. What facility is provided by �RISAT-2� launched by ISRO in April 2009 ?
(A) Satellite-based multimedia link
(B) Remote sensing
(C) Intelligence data
(D) Military Spy Satellite

50. With which musical instrument is Hari Prasad Chaurasia associated ?
(A) Flute
(B) Sarod
(C) Sitar
(D) Veena

Answers :
26. (C) 27. (E) 28. (E) 29. (A) 30. (B) 31. (A) 32. (C) 33. (B) 34. (A) 35. (E)
36. (B) 37. (D) 38. (D) 39. (C) 40. (B) 41. (E) 42. (A) 43. (C) 44. (C) 45. (D)
46. (B) 47. (B) 48. (B) 49. (D) 50. (A)





Tags


#

16 Oct, 2019, 04:55:13 AM