CurrentGK -> General Knowledge -> Current Affairs -> Current Affairs-Objective GK Questions

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Current Affairs-Objective GK Questions

Current Affairs-Objective GK Questions

51. How many spokes are there in the Ashoka Chakra depicted on the National Flag of India ?
(A) 16
(B) 20
(C) 24
(D) 32

52. Who is the author of the book �Long Walk to Freedom�?
(A) Nelson Mandela
(B) Louis Fischer
(C) Aung Sang Sukyi
(D) MaoTse Tung

53. Who among the following is referred as �Desert Fox�?
(A) Lord Wavell
(B) Gen. Eisenhover
(C) Gen. Rammel
(D) Gen. Mc Arthur

54. The film Mangal Pandey released in August 2005 deals with�
(A) Jallianwala Bagh Tragedy
(B) Netaji Subhash Bose�s fight against British occupation of India
(C) The first war of Indian Independence in 1857
(D) The partition of India and Pakistan

55. IMF was established to meet which of the following objectives ?
1. Promoting International monetary co-operation
2. Expanding International trade
3. Lessening the disequalibrium in balance of trade
4. Avoiding competitive exchange depreciations
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 3 and 4
(C) 2 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4

56. The term �dialectics� refers to�
(A) Ideological conflicts
(B) Unification of opposites
(C) Deriving the truth after debate and discussions
(D) Materialist decision

57. Who among the following former Chief of Army Staff became the first Field Marshal ?
(A) General K.M. Cariappa
(B) General K.S. Thimmayya
(C) General A.S. Vaidya
(D) General S.H.F.J. Maneksha

58. On 3 July, 2006, the first train was out from Lhasa Railway station. When it passed through its highest point over the Tibetan grassland. Many passengers reached out for which of the following to word off attitude sickness ?
(A) Mineral water bottle
(B) Pollution filter mask
(C) Oxygen mask
(D) Cold drink bottle

59. Match list-I with list-II and select the correct answer using the code given below :
List-I
(a) Lachchu Maharaj
(b) Fayyaz Khan
(c) Sidheshwari devi
(d) Talat Mehmood
List-II
1. Dhrupad
2. Ghazal
3. Kathak
4. Thumri
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 3 1 4 2
(C) 1 2 3 4
(D) 2 3 1 4

60. The world�s highest ground based telescopic observatory is located in�
(A) Colombia
(B) India
(C) Nepal
(D) Switzerland

61. If a complete ship is hired, the shipping company issues�
(A) Shipping order
(B) Charter party
(C) Bill of Entry
(D) Railway receipt

62. As per nuclear agreement signed by George W. Bush, the then President of USA and Dr. Manmohan Singh, Prime Minister of India, the number of Nuclear reactors which India had agreed to open up for inspection by International Atomic Energy Agency was�
(A) 10
(B) 12
(C) 14
(D) 16

63. Consider the following statements :
1. Prime Minister Dr. Manmohan Singh launched the Jawahar Lal Nehru Urban Renewal Mission
in December 2005.
2. The Mission will have an initial corpus of Rs. one lakh crore.
3. Initially only 28 state capitals will benefit from the mission.
4. The mission aims to provide food for work to the urban poor.
Which of the above statement(s) is / are correct ?
(A) 1 and 3 only
(B) 1 and 2 only
(C) 1, 2, 3 only
(D) All the four

64. Who among the following has been given Time Person of the Year Award 2008 ?
(A) Kofi Annan
(B) Jimmy Carter
(C) Barack Obama
(D) Ronald Reagan

65. Who has been recently given �Indira Gandhi Award for Peace, Disarmament and Development� 2008 ?
(A) Bismillah Khan
(B) Jyoti Basu
(C) Mohammad El Bardei
(D) Mahesh Bhatt

66. �Tshwane Declaration� was signed by representative of�
(A) India and South Africa
(B) India and Brazil
(C) India, Brazil and South Africa
(D) India and Myanmar

67. Who of the following have received the Nobel Prize 2008 in Medicine ?
(A) John C. Mather and George F. Snoot
(B) Herald Zur Hausen, Luc Montagnier and Francoise, Barre-Sinoussi
(C) Steven Boone and Curtis Cooper
(D) Roger Korhberg

68. Consider the following statements about the �Right to Information Act, 2005� and select one which is not provided for or specially exempted ?
(A) It is not a pplicable in the state of Jammu and Kashmir
(B) An applicant making request for information will have to give reason for seeking information
(C) Removal of Chief Information Commissioner
(D) Every Information Commissioner shall hold office for a term of 5 years or fill the age of 65 years whichever is earlier

69. Consider the following statements :
1. The first ever fast Asia summit was held in Singapore in December 2005
2. The summit was attended by 16 countries from the East Asian region including India.
Which of the above statement(s) is / are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

70. Consider the following statements :
1. The 93rd Indian Science Congress was held at Hyderabad (A.P.) in January 2006.
2. Dr. M.S. Swaminathan was the recipient of the India Science Award 2004 at the congress
Which of the above statement(s) is / are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

71. Which South American country has elected a leftist leader as its President for the first time in the 180 year old history of South America?
(A) Venezuela
(B) Argentina
(C) Uruguay
(D) Bolivia

72. President A.P.J. Abdul Kalam visited some countries. One of them happens to be a country
visited by any President of India for the first time.
Which one of these is that country ?
(A) Mauritius
(B) South Africa
(C) Myanmar
(D) None of these

73. Who is the author of Harry Potter Book series ?
(A) Charles Dickens
(B) Nick Middeeton
(C) J.K. Rowling
(D) Edward Klein

74. Who is the present Secretary General of the United Nations ?
(A) Javier Perez de Cuellar
(B) Kofi Annan
(C) U. Thant
(D) Boutros Boutros-Ghali

75. Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT) has not yet been signed by�
(A) Canada
(B) China
(C) India
(D) United Kingdom

Answers :
51. (C) 52. (A) 53. (C) 54. (C) 55. (A) 56. (A) 57. (D) 58. (C) 59. (B) 60. (B)
61. (B) 62. (C) 63. (B) 64. (C) 65. (C) 66. (A) 67. (B) 68. (B) 69. (B) 70. (A)
71. (D) 72. (C) 73. (C)
74. (B) Ban Ki-Moon is the eighth Secretary-General of the United Nations.
75. (C) NPT has not been signed by the four countries�India, Israel, North Korea and Pakistan.





Tags


#

17 Jan, 2021, 04:47:22 AM