CurrentGK -> General Knowledge -> Current Affairs -> Current Affairs-Objective GK Questions

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Current Affairs-Objective GK Questions

Current Affairs-Objective GK Questions

76. Chandigarh�s �Rock Garden� is the creation of�
(A) Kishan Chand
(B) Nek Chand
(C) Gyan Chand
(D) Mool Chand

77. Match list-I with list-II and select the correct answer from the code given below the lists :
List-I (Musician)
(a) Asad Ali Khan
(b) Mallikarjun
(c) Vismillah Khan
(d) T.N. Krishnan
List-II (Excellence in)
1. Shahnai
2. Violin
3. Classical music
4. Vina
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1
(B) 4 3 1 2
(C) 3 4 2 1
(D) 1 2 3 4

78. Md. Shaukat Aziz is�
(A) Prime Minister of Pakistan
(B) Foreign Minister of Pakistan
(C) Pakistan�s Ambassador to India
(D) Finance Minister of Pakistan

79. An expert in precious stones and the art of stone cutting is known as a�
(A) Gemsmith
(B) Jeweller
(C) Gemmidary
(D) Lapidary

80. Who amongst the following is nominated as India�s candidate for the post of the Secretary General of the United Nations Organization (UNO) ? (The post will fall vacant by the end of 2006)
(A) Mr. Shyam Sharan
(B) Mr. Shashi Tharoor
(C) Dr. C. Rangarajan
(D) Dr. M. S. Swaminathan
(E) None of these

81. The Foundation of the Metro Rail Project was laid in which of the following cities of South India recently?
(A) Hyderabad
(B) Chennai
(C) Thiruvananthapuram
(D) Cochin
(E) Bangalore

82. The L. N. Mittal�s group is planning to set up a Rs. 40,000 crore steel plant in�
(A) Uttar Pradesh
(B) West Bengal
(C) Chhattisgarh
(D) Orissa
(E) Madhya Pradesh

83. The fifth summit of the Shanghai Co-operation Organisation (SCO) was held in June 2006 in which of the following countries ?
(A) China
(B) Russia
(C) Uzbekistan
(D) Tajakhstan
(E) None of these

84. Who amongst the following is the author of the book �Buddha�s Warriors� ?
(A) Amit Bhaduri
(B) Mikel Dunhan
(C) Rashme Sehgal
(D) Willian Darlymple
(E) None of these

85. Mr. V. Vaithlingam recently became the Chief Minister of which of the following states/union territories for the second time consecutively ?
(A) Puducherry
(B) Delhi
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu
(E) None of these

86. Mr. Jose Luise Rodriguez Zapatero was recently on a visit to India. He is the�
(A) President of France
(B) Prime Minister of France
(C) President of Spain
(D) Prime Minister of Spain

87. As per the reports in the Newspapers the old age pension is now raised to which of the following amounts from the present Rs. 75 ?
(A) Rs. 100
(B) Rs. 150
(C) Rs. 175
(D) Rs. 200
(E) Rs. 250

88. A conflict between Hizbullah and which of the following countries is going on since last so many years ?
(A) Uganda
(B) Lebanan
(C) Somalia
(D) South Africa
(E) Israel

89. Which of the following satellites launched by India recently crashed within minutes of its launch ?
(A) INSAT�4A
(B) INSAT-4B
(C) INSAT-4C
(D) EDUSAT
(E) METSAT

90. About 30 Ministers from the UN backed transitional government in which of the following countries resigned recently due to their differences with the Prime Minister ?
(A) Uganda
(B) Iraq
(C) Lebanan
(D) Israel
(E) Somalia

91. The Prime Minister recently announced a special assistance package for Vidarbha region of Maharashtra. The package is announced to help�
(A) Farmers who are in severe distress because of heavy debts on them
(B) Victims of heavy rains and flood
(C) Handloom workers of the region who lost their jobs
(D) Those who need rehabilitation because of Sardar Sarovar project
(E) None of these

92. Various countries and UN agencies are putting a pressure on Israel and its American ally to agree to an unconditional ceasefire in�
(A) Iraq
(B) Congo
(C) Lebanan
(D) Somalia
(E) None of these

93. Ashok Gehlot has taken over as the Chief Minister of�
(A) Orissa
(B) Assam
(C) Arunachal Pradesh
(D) Manipur
(E) Rajasthan

94. Who amongst the following was the chairman of the second administration reforms commission who submitted its first report recently ?
(A) Smt. Ambika Soni
(B) Mr. G. Madhavan
(C) Mr. Veerappa Moily
(D) Mr. V. K. Duggal
(E) None of these

95. Which of the following is/are social welfare schemes launched by the union government ?
1. National food for work programme
2. Sarva Shiksha Abhiyan
3. Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Only 3
(E) All 1, 2 and 3

96. Mr. Ngugen Minh Triet whose name was recently in News is the President of�
(A) South Korea
(B) Myanmar
(C) Vietnam
(D) North Korea
(E) None of these

97. Who amongst the following is the author of the book �My Childhood Days� ?
(A) Kapil Dev
(B) Kuldeep Nayyar
(C) Jhumpa Lahiri
(D) Amit Choudhary
(E) Taslima Nasreen

98. Malegaon which was in News recently is a town known for which of the following businesses ?
(A) Glassware
(B) Software
(C) Electronic Goods
(D) Textile (Powerlooms)
(E) None of these

99. �Hindi Diwas� is observed on which of the following days ?
(A) 10th September
(B) 11th September
(C) 12th September
(D) 13th September
(E) 14th September

100. The Prime Minister of India recently discussed which of the following issues with the group of eminent scientists ?
(A) Disaster management system in the wake of Tsunami
(B) Nuclear Deal with USA
(C) Future of Hydro Electric Project
(D) Global warming
(E) None of these

Answers :
76. (B) 77. (B) 78. (A) 79. (B) 80. (B) 81. (E) 82. (D) 83. (A) 84. (B) 85. (A)
86. (D) 87. (D) 88. (E) 89. (C) 90. (D) 91. (A) 92. (C) 93. (E) 94. (C) 95. (E)96. (C) 97. (E) 98. (D) 99. (E) 100. (B)





Tags


#

17 Feb, 2020, 09:59:01 AM