CurrentGK -> General Knowledge -> Science GK -> General Science Objective Questions

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

General Science Objective Questions

General Science Objective Questions

1. Parmanent hardness of water may be removed by the addition of �
(A) Alum
(B) Sodium Carbonate
(C) Lime
(D) Potassium Permanganate

2. Potassium nitrate is used in �
(A) Salt
(B) Glass
(C) Fertiliser
(D) Medicine

3. In which type of rocks are metals like Gold and Copper mostly found ?
(A) Old igneous
(B) Old sedimentary
(C) Old metamorphic
(D) New metamorphic

4. Which of the following gases is lighter than air ?
(A) Carbon dioxide
(B) Oxygen
(C) Ammonia
(D) Chlorine

5. Which of the following is used as lubricant ?
(A) Graphite
(B) Silica
(C) Diamond
(D) Iron Oxide

6. The purest form of iron is �
(A) Steel
(B) Pig iron
(C) Cast iron
(D) Wrought iron

7. The percentage of carbon is the least in �
(A) Grey cast iron
(B) Wrought iron
(C) White cast iron
(D) Steel

8. The colour of Emerald is �
(A) Violet
(B) Yellow
(C) Deep Green
(D) Prussian Blue

9. Permanent hardness of water, due to sulphates of the metal, can be destroyed by the use of �
(A) Nitrates
(B) Zeolites
(C) Sulphonates
(D) None of these

10. Rust is �
(A) A mixture of Fe2O3 and Fe(OH)2
(B) A mixture of FeO and Fe(OH)2
(C) FeO only
(D) A mixture of Fe2O3, 3H2O and FeO

11. Liquefied Petroleum gas (LPG) consists of mainly �
(A) Methane, Ethane and Hexane
(B) Ethane, Hexane and Nonane
(C) Methane, Butane and Propane
(D) Methane, Hexane and Nonane

12. The metal that is present in Photo Films is �
(A) Mercury
(B) Platinium
(C) Magnesium
(D) Silver

13. Which of the following is in liquid form at room temperature ?
(A) Cerium
(B) Sodium
(C) Francium
(D) Lithium

14. Soda water contains �
(A) Nitrous acid
(B) Carbonic acid
(C) Carbon dioxide
(D) Sulphuric acid

15. Which of the following is basis of the modern periodic table ?
(A) Atomic mass
(B) Atomic number
(C) Atomic size
(D) Atomic volume

16. Of the following metals, which one pollutes the air of a big city ?
(A) Copper
(B) Cadmium
(C) Lead
(D) Chromium

17. Brass is an alloy of �
(A) Nickel and Copper
(B) Copper and Silver
(C) Nickel and Zinc
(D) Zinc and Copper

18. The element required for Solar energy conversion �
(A) Beryllium
(B) Silicon
(C) Tantalum
(D) Ultra pure carbon

19. Monazite is an ore of �
(A) Sodium
(B) Titanium
(C) Thorium
(D) Zirconium

20. Potassium Permanganate is used for purifying drinking water, because �
(A) It dissolves the impurities of water
(B) It is a sterilizing agent
(C) It is an oxidising agent
(D) It is a reducing agent.

21. The presence of which of the following salts in water causes corrosion in steam boilers ?
(A) Sodium Chloride
(B) Magnesium Chloride
(C) Calcium bicarbonate
(D) Potassium bicarbonate

22. Water is a good solvent of ionic salts because �
(A) It has no colour
(B) It has a boiling point
(C) It has a high dipole moment
(D) It has a high specific heat

23. The hardest substance available in earth is �
(A) Platinum
(B) Silicon
(C) Diamond
(D) Gold

24. Which of the following is the best conductor of electricity ?
(A) Zinc
(B) Copper
(C) Gold
(D) Silver

25. The ratio of pure gold in 18 carat gold is �
(A) 60%
(B) 75%
(C) 80%
(D) 100%

Answers:
1. (B) 2. (B) 3. (A) 4. (C) 5. (A) 6. (D) 7. (D) 8. (C) 9. (B) 10. (D) 11. (C) 12. (D)
13. (C) 14. (C) 15. (B) 16. (C) 17. (D) 18. (B) 19. (C) 20. (C) 21. (B) 22. (C) 23. (C) 24. (D) 25. (B)





Tags


#

02 Dec, 2020, 09:38:49 AM