CurrentGK -> General Knowledge -> Science GK -> General Science Objective Questions

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

General Science Objective Questions

General Science Objective Questions

1. The first synthetic fibre made by man was �
(A) Rayon
(B) Nylon
(C) Polyester
(D) Terycott

2. Which variety of glass is heat resistant ?
(A) Hard glass
(B) Flint glass
(C) Pyrex glass
(D) Bottle glass

3. Which of the following is used for removing air bubbles from glass during its manufacture ?
(A) Fledspar
(B) Arsenic oxide
(C) Potassium Carbonate
(D) Soda Ash

4. What are soaps ?
(A) Salts of silicates
(B) Ester of heavy fatty acids
(C) Sodium or potassium salts of heavier fatty acids
(D) Mixture of glycerol and alcohol

5. Which of the following is used in making artificial sweetener saccharine ?
(A) Benzene
(B) Toluene
(C) Phenol
(D) Aniline

6. Rayon is chemically �
(A) Glucose
(B) Amylase
(C) Cellulose
(D) Peptin

7. Which of following is used as a filter in rubber tyres?
(A) Graphite
(B) Coal
(C) Coke
(D) Carbon Black

8. In vulcanization, natural rubber is heated with �
(A) Carbon
(B) Sulphur
(C) Silicon
(D) Phosphorus

9. Which type of fire extinguisher is used for petroleum fire ?
(A) Foam type
(B) Soda acid type
(C) Powder type
(D) None of these

10. Which is/ are the important raw materials in cement industry ?
(A) Limestone
(B) Gypsum & Clay
(C) Clay
(D) Limestone & Clay

11. Which of the following is the petroleum wax ?
(A) Bees wax
(B) Carnauba wax
(C) Paraffin wax
(D) Jojoba wax

12. Which of the following fibres is generally preferred for making gauze and lint ?
(A) Cotton
(B) Rayon
(C) Nylon
(D) Terylene

13. Rubber is coagulated from latex by adding �
(A) Hydrochloric acid
(B) Acetic acid
(C) Sulphuric acid
(D) Carbonic acid

14. Paper is manufactured by �
(A) Wood and resin
(B) Wood, Sodium and Bleaching powder
(C) Wood and bleaching powder
(D) Wood, Calcium, hydrogen sulphate and resin

15. Which synthetic fibre is known as artificial silk ?
(A) Cotton
(B) Rayon
(C) Terylene
(D) Nylon

16. Deep blue colour is imparted to glass by the presence of �
(A) Iron oxide
(B) Cupric oxide
(C) Nickel oxide
(D) Cobalt oxide

17. The combustible material at the tip of a safety match stick is �
(A) Sulphur
(B) Manganese dioxide
(C) Phosphorus
(D) Antimony sulphide

18. Which of the following roofs provide better protection against fire ?
(A) Cement slab
(B) Asbestos sheet
(C) Reinforced concrete
(D) None of these

19. The material used for bleaching paper pulp is �
(A) Chlorine
(B) Caustic soda
(C) Sodium Hypochlorite
(D) Lime

20. Which of the following is a protein ?
(A) Wool
(B) Starch
(C) Natural rubber
(D) Cellulose

21. Soap is a mixture of sodium or potassium salts of�
(A) Monocarboxylic acid
(B) Glycerols
(C) Dicarboxylic acid
(D) Tricarboxylic acid

22. Which of the following material is used to prepare blue-black ink ?
(A) Gallic acid
(B) Tannic acid
(C) Ferrous sulphate
(D) All of these

23. The type of glass used in making prisms and lenses is �
(A) Soft glass
(B) Pyrex glass
(C) Jena glass
(D) Flint glass

24. Carbon tetrachloride fire extinguisher should not be used in closed room because it produces poisonous glass called �
(A) Carbon Monoxide
(B) Phosphine
(C) Phosgene
(D) None of these

25. Which of the following is commonly called a polyamide ?
(A) Rayon
(B) Orion
(C) Terylene
(D) Nylon

Answers:
1. (B) 2. (C) 3. (B) 4. (C) 5. (B) 6. (C) 7. (D) 8. (B) 9. (C) 10. (D) 11. (C) 12. (B)
13. (B) 14. (D) 15. (B) 16. (D) 17. (D) 18. (B) 19. (C) 20. (C) 21. (A) 22. (D) 23. (D) 24. (D) 25. (D)





Tags


#

20 Sep, 2019, 22:51:04 PM