CurrentGK -> General Knowledge -> Science GK -> General Science Objective Questions

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

General Science Objective Questions

General Science Objective Questions

1. Which of the following metals react with nitrogen to form nitride ?
(A) Sodium
(B) Potassium
(C) Magnesium
(D) None of these

2. One micron is equal to �
(A) 1/10th of mm
(B) 1/100th of mm
(C) 1/1000th of mm
(D) 1/10000th of mm

3. Hydrometer is an instrument �
(A) For measuring sound in water
(B) To detect the presence of hydrogen in the atmosphere
(C) For measuring the specific gravity of liquids
(D) To detect the changes in atmospheric humidity

4. Which thermometer is used to indicate the lowest temperature ?
(A) Clinical thermometer
(B) Gas thermometer
(C) Alcohol thermometer
(D) Resistance thermometer

5. A chronometer measures �
(A) Sound waves
(B) Time
(C) Water waves
(D) Colour contrast

6. One fathom is equal to �
(A) 6 metres
(B) 6 feet
(C) 60 feet
(D) 60 cms

7. What is the unit for measuring the pitch or frequency of sound ?
(A) Coulomb
(B) Hum
(C) Cycles
(D) Decible

8. The fastest acting enzyme in the biological kingdom is �
(A) lipase
(B) amylase
(C) carboxypeptidase
(D) carbonic anhydrase

9. German biochemist, Emil Fischer �
(A) gave Operon model
(B) compared the fit between enzyme substrate to lock and key
(C) proposed the theory of competitive inhibition
(D) proposed the feed back inhibition theory

10. Enzymes generally have �
(A) same pH and temperature optima
(B) same pH but different temperature optima
(C) different pH but same temperature optima
(D) different pH and temperature optima

11. Coenzyme is �
(A) always protein
(B) often metal
(C) always inorganic compound
(D) often a vitamin

12. J. B. Sumner isolated first enzyme from Jackbeans as �
(A) amylase
(B) trypsin
(C) urease
(D) renin

13. Enzymes are absent in �
(A) fungi
(B) bacteria
(C) viruses
(D) algae

14. The enzymes sucrase acts on �
(A) sucrose only
(B) sucrose and starch
(C) all disaccharides
(D) any organic monomer

15. Vitamins are �
(A) inorganic substances which cannot be synthesized by animals
(B) inorganic by animals
(C) organic substances that cannot be generally synthesized by animals
(D) organic substances which can be commonly synthesized by animals

16. Richest source of vitamin B1 (thiamine) is �
(A) cod liver oil
(B) curd
(C) whole bread meal
(D) eggs

17. One of these vitamins is called erythrocyte maturation factor �
(A) A
(B) C
(C) K
(D) B12

18. The vitamin which can be synthesized in the gut by bacterial action is �
(A) vitamin B1
(B) vitmain B2
(C) vitmain B12
(D) All above

19. Deficiency of vitamin D causes �
(A) rickets
(B) beri-beri
(C) scurvy
(D) night blindness

20. Which one of the following is the best source of vitamin A?
(A) Apple
(B) Carrot
(C) Amla
(D) Raddish

21. Ascorbic acid is �
(A) Vitamin K
(B) Vitamin B
(C) Vitamin A
(D) Vitamin C

22. Sterility in some animals is caused due to deficiency of �
(A) vitamin B
(B) vitamin D
(C) vitamin B12
(D) vitamin E

23. At the boiling temperature an enzyme becomes �
(A) killed
(B) denatured
(C) uneffected
(D) inactivated

24. Starch hydrolysing enzyme is �
(A) sucrose
(B) invertase
(C) amylase
(D) cellulase

25. The enzyme used for the formation of RNA on DNA is �
(A) DNA polymerase
(B) endonuclease
(C) topoisomerase
(D) RNA polymerase

Answers:
1. (C) 2. (C) 3. (C) 4. (C) 5. (B) 6. (B) 7. (D) 8. (D) 9. (B) 10. (C) 11. (D) 12. (C)
13. (C) 14. (A) 15. (C) 16. (C) 17. (D) 18. (D) 19. (A) 20. (B) 21. (D) 22. (D) 23. (B) 24. (C) 25. (D)





Tags


#

05 Dec, 2020, 01:33:47 AM