CurrentGK -> Papers -> RAS -> Online Indian Geography Test For RAS DSSB And Other Exams

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Online Indian Geography Test For RAS DSSB And Other Exams

Online Indian Geography Test For RAS DSSB And Other Exams

online indian Geography test for RAS DSSB and Other exams
MCQ Objective Questions
Free Online Indian Geography test BA Level
Indian Geography Objective GK Questions

1. Consider the following statements and select the correct
answer from the codes
Assertion (A): Continental shelves along the Western coast of India are rich in mineral oil resources.
Reason (R): Western coast of India has been formed by faulting.
Codes:
(A)Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation
of (A)
(B)Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct
explanation of (A)
(C)(A) is True, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Ans:B

2. In Asia the largest trade partner of India is
(A)Iran
(B) Singapore
(C)Japan
(D) China

Ans: D

3. Which one of the following States of India has the maximum
number of slum cities?
(A) Uttar Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Maharashtra
(D) Andhra Pradesh

Ans: C

4. Which of the following river valley projects serves more than one State?
(A) Chambal Valley Project
(B) Salal Project
(C) Ramganga Project
(D) Hirakud Project
Ans: A

5. The concept of Jambu Dweep is given in the?
(A) Vedas
(B) Puranas
(C) Mahabharat
(D) Buddhist Literature

Ans:B
// //

6.In India the highest fish production potential is in?
(A) Deep sea areas
(B) Inland water bodies
(C) Shallow continental shelves
(D) Brackish water lagoons

Ans: D

7. In which of the following States life expectancy index is the
highest?
(A)Punjab
(B) Kerala
(C) Gujarat
(D) Maharashtra

Ans : B

8. The percentage of the scheduled tribes population is the highest in ?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Meghalaya
(C) Mizoram
(D) Nagaland

Ans:C

9. Which one of the following States recorded the highest percentage growth of population during
decade 1991-2001?
(A) Meghalaya
(B)Mizoram
(C) Nagaland
(D) Sikkim

Ans:C

10. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Bhils —Rajasthan
(B) Kadars —Kerala
(C) Kukis —Himachal Pradesh
(D) Rajis —Uttarakhand

Ans:C

11. The greater potential for generation of tidal power in India is available in the
(A) Malabar coast
(B) Konkan coast
(C)Gujarat coast
(D)Coromandal coast

Ans:C

12. The rains caused by thunder storms during summer season in Karnataka are called
(A) Garden shower
(B) Kal Baisakhi
(C)Cherry blossoms
(D) Mango showers

Ans:C

13. Which one of the following is the correct order of States in terms of population density as per 2001 census?
(A) West Bengal, Kerala, Bihar, U. P.
(B) West Bengal, Bihar, Kerala, U. P.
(C) Kerala, West Bengal, Bthar, U. P.
(D) West Bengal, U. P, Bihar, Kerala

Ans :B

14. Talcher coalfields lie in?
(A) Damodar Valley
(B) Son Valley
(C) Godavari Valley
(D) Mahanadi Valley

Ans : D

15. The bulk of rainfall along the Coromandal coast is derived from?
(A) The retreating Monsoon Winds
(B) Seasonal shifting of trade winds
(C) Depressions originating over central Bay of Bengal
(D) North East Monsoon Winds

Ans:D

16. Consider the following statements about the causes of the development of industries in coastal Gujarat and select the correct answer from the codes—
1. Advantage of an early start.
2. The growth of dairy industry in Gujarat has stimulated the consumer market.
3. The availability of hard working human labour.
Codes:
(A) 1 is correct
(B) 1 and 2 are correct
(C) 1 and 3 are correct
(D) 1,2and 3 are correct

Ans: D

17. Consider the following statements and select the correct answer from the codes
Assertion (A) : During the winter season Northern India experiences cold waves.
Reason (R) : Heavy snowfall occurs in the Himalayas during winter due to Western disturbances.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the coned explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Ans:A

18. The largest reserves of coal in India are found in?
(A) Bihar
(B) Chhattisgarh
(C) Jharkand
(D) Orissa

Ans:C

19. Consider the following statements and select the correct answer from the codes
Assertion (A): West Bengal has the highest population density in India.
Reason (R) : West Bengal is the main rice producing State of India.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Ans:B

20. Study the following statements and select the correct answer from the codes
1. Regur soil is formed by the weathering of granite.
2. Laterite soil is the typical soil of Tropical areas characterized with seasonal rainfall.
3. Red soil is rich in ferrous oxide.
4. Mountain soil is thick and mature soil.
Codes:
(A)1 and2
(B)2 and 3
(C)3 and 4
(D) 1 and 4
Ans :B

21. Which one of the following rock formations is the richest in plant
fossils?
(A) Cuddapah
(B) Siwalik
(C) Vindhyan
(D) Gondwana

Ans:A

22. The flat topped terraces made of fine silt in the Kashmir Valley are
known as?
(A)Doon
(B) Duar
(C)Karewa
(D) Char
Ans: C

23. Which one of the following rivers is the outcome of faulting?
(A)Kaveri
(B) Mahanadi
(C) Narmada
(D) Mahi

Ans:C

24. Which one of the following ports has been developed on a lagoon?
(A) Kochi
(B) Vishakhapatnam
(C) Mumbai
(D) Chennai

Ans:A

25. The scale of the degree Toposheet of India is?
(A)1/50000
(B) 1/100000
(C)1/250000
(D) 1/1000000

Ans:C

26. The core of the Great Himalaya is made up of?
(A) Quaternary rocks
(B) Archaean rocks
(C) Dharwar rocks
(D) Gondwana rocks

Ans : B

27. Cinchona is found in the valleys of the?

(A) Aravalli
(C) Satpuras
(B) Nilgiris
(D) Siwaliks

Ans :B

28. Ankaleshwar is famous for
(A) Uranium
(B) Coal
(C) Petroleum
(D) Diamond

Ans: C

29. Chilka lake is lake of Which type ?
(A)Ox-Bow-Lake
(B)Playa lake
(C)Crater lake
(D)Lagoon

Ans:D

30.Surha tal is lake of Which type ?
(A)Ox-Bow-Lake
(B)Playa lake
(C)Crater lake
(D)Lagoon

31.Bangalore is Associated with ?
(A) Paper
(B) Silk
(C) Automobile
(D)Petroleum refining
Ans :B

32.Gurgaon is Associated with ?
(A) Paper
(B) Silk
(C) Automobile
(D)Petroleum refining

Ans :C

33.Rajiv Gandhi National Park is located in Which State ?

(A) Uttarakhand
(B) Rajasthan
(C) Arunachal Piadesh
(D) Orissa
Ans:B

34.Rajaji National Park is located in Which State ?

(A) Uttarakhand
(B) Rajasthan
(C) Arunachal Piadesh
(D) Orissa

Ans:A

35.Karapar Atomic power plant is Located in ?
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Uttar Pradesh
(D) Rajasthan
Ans:A

36.Tarapur Atomic power plant is Located in ?
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Uttar Pradesh
(D) Rajasthan
Ans:B

37. Consider the following statements and select the correct answer from the codes—
Assertion (A) In India high intensity seismic belt lies in the Himalayan region. Reason (R) : In the Himalayan region there are longitudinal thrust zones.
Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Ans:A

38. Consider the following statements and select the correct answer from the codes—
Assertion (A) : Existing drainage pattern of North India is the outcome of the disruption in the Indo-Brahma river system.
Reason (R) : There has been up-liftment in the Potwar Plateau and subsidence in the Malda Gap area.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Ans:B

39. Which one of the following rock systems is the main source of coal in India?
(A) Gondwana
(B) Vindhyan
(C) Tertiary
(D) Cudappah

Ans:A

40. The climate of the Southern Ganga plain in the Thornth waite’s classification is denoted by?

(A)AA’ r
(B) BA’ w
(C)CA’ w
(D) CB’ w

Ans: D

41. Which one of the following States has the longest coast line?
(A)Gujarat
(B) Maharashtra
(C)Kerala
(D) Tamil Nadu

Ans:A

42. The highest density of Population is found in?
(A) Bangladesh
(B) India
(C) Pakistan
(D) Sri Lanka

Ans:A

43. The Karaganda Basin is famous for the mining of?
(A) Iron Ore
(C) Copper
(B) Bauxite
( D)Coal

Ans: D

44. Ranchi Plateau is an example of?
(A) True peneplain
(B) Incipient peneplain
(C) Down warped peneplain
(D) Uplifted peneplain

Ans: D

45. Consider the following statements and select the correct answer from the codes.
Assertion (A) : Arunachal Pradesh has vast potential of hydro-power production.
Reason (R) Arunachal Pradesh receives more rainfall than any other Indian State
Codes:

(A) Both(A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true

Ans :C

46. Which of the following does not figure in the population policy, declared by the Govt. of India?
(A) To attain population stability by 2045
(B) To deprive any couple producing more than two children from all Govt. facilities / concessions
(C) To fulfil the demand for contraceptives
(D) To pay fixed cash to the couple, belonging to the scheduled castes on the birth of a baby

Ans: D
47. The Inter-Tropical Convergence Zone during the South West monsoon season in India shifts towards the?

(A)West
(B) East
(C)North
(D) South

Ans: C





Tags


#

23 Feb, 2020, 12:12:02 PM