CurrentGK -> General Knowledge -> Current Affairs -> CURRENT AFFAIRS - 2009

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

CURRENT AFFAIRS - 2009

CURRENT AFFAIRS - 2009

CURRENT AFFAIRS - 2009

1. Twenty-20 World Cup Cricket, 2007 has been won by—
(A) Pakistan
(B) India
(C) Australia
(D) England
Ans: B

2. Who among the following is placed fourth on the Forbes 2007 Midas
list including the top 100 tech dealmakers of the world ?
(A) Michael Moritz
(B) L. John Doerr
(C) Ram Shriram
(D) Arjun Gupta
Ans: C


3. The General Assembly of U. N. proclaimed 2008 as a year of—
(A) International Year of Language
(B) International Year of Dolphin
(C) International Year of Culture
(D) International Press Freedom Year
Ans: A


4. Who among the following won the UK reality T.V. show 'Big
Brother' ?
(A) Shilpa Shetty
(B) Ken Russell
(C) Jade Goody
(D) Dirk Benedict
Ans: A


5. Who is the present Chief Justice of Supreme Court of India ?
(A) Justice Ramesh Chandra Lahoti
(B) Justice V. N. Khare
(C) Justice K. G. Balakrishnan
(D) Justice Y. K. Sabharwal
Ans: C

6. Who among the following is the Governor of Jammu & Kashmir ?
(A) N. N. Vohra
(B) K. Shankaranarayan
(C) K. M. Seth
(D) Shyamal Dutta
Ans: A

7. The book 'A View from the Outside (Why good economics works for
everyone) has been written by—
(A) Prof. Amartya Sen
(B) K. G. Joglekar
(C) P. Chidambaram
(D) Edmund S. Phelps
Ans: C

8. Which of the following satellites has been successfully launched on
22nd October, 2008 ?
(A) CHANDRAYAAN-1
(B) LAPAN-TUBSAT
(C) Space Capsule Recovery Experiment (SRE-1)
(D) HAMSAT
Ans: A

9. India has signed an MoU for Petrochemical in May 2008 with which
among the following countries ?
(A) U.S.A.
(B) Germany
(C) Iran
(D) China
Ans: C

10. Who among the following won the little of Business India's
Business Man of the Year 2008 ?
(A) Mukesh Ambani
(B) Prithvi Raj Singh
(C) Ratan Tata
(D) Ajim Premji
Ans: B

11. The UN Deputy Secretary- General is—
(A) Dr. Asha Rose Mtengeti Migiro
(B) Mark Malloch Brown
(C) Shashi Tharoor
(D) Louise Frechette
Ans: A

12. According to the latest Supreme Court decision, Priests and Nuns
have been allowed to practise as—
(A) Doctors
(B) Advocates
(C) Scientists
(D) None of these
Ans: B

13. The novel 'The Second Wife' is the English translated version of
which among the following novels of Premchand ?
(A) Godan
(B) Karma Bhumi
(C) Nirmala
(D) Gaban
Ans: C

14. The Jawaharlal Nehru Award for International Understanding for
2007 has been awarded to—
(A) Olafur Ragnar Grimson
(B) Gohchok Tong
(C) Aung San Suu Kyi
(D) Nelson Mandela
Ans: A

15. It was decided to observe Mahatma Gandhi's birth day October 2 as
the International Nonviolence Day at—
(A) International Indology Conference
(B) Satyagraha Centenary Conference
(C) Congress Foundation Day Celebrations
(D) None of these
Ans: B

16. The 2008-09 Ranji Trophy has been won by—
(A) Mumbai
(B) Bengal
(C) Uttar Pradesh
(D) Tamil Nadu
Ans: A

17. On which among the following film actresses was Kalpana Chawla
excellence award 2007 for women conferred ?
(A) Shilpa Shetty
(B) Nandita Das
(C) Sushmita Sen
(D) Konkana Sen
Ans: B

18. In May 2009, Shashi Tharoor becomes member of which of the
following—
(A) UNESCO
(B) ADB
(C) Lok Sabha, India
(D) None of these
Ans: C

19. The Raghvan Committee is related to looking into the issue of—
(A) Ragging and suggest means of prevention in educational
institutions
(B) Status of Muslim community in India
(C) Reservation of OBCs in admissions to higher educational
institutions
(D) None of these
Ans: A

20. The 7th Aero India show was held in—
(A) 2008, Bangaluru
(B) 2009, Bangaluru (Yelahanka)
(C) 2008, Delhi
(D) 2009, Delhi
Ans: B

21. The controversial movie 'Black Friday' is based on the—
(A) 1993 Mumbai Bomb Blasts
(B) Best Bakery Case
(C) Godhra Train Fire Conspiracy
(D) Fire at Meerut's Victoria Park
Ans: A

22. 'THEMIS' is an acronym for—
(A) Time History of Events and Meteors in Space
(B) Time History of Events and Macroscale Interactions during
Substorms
(C) Thermal Interactions in Space
(D) None of these
Ans: B

23. The telecommunication network group Hutchison Essar has been taken
over by—
(A) Reliance Communications
(B) Verizon
(C) Vodafone
(D) Hinduja
Ans: C

24. Which among the following tennis players has been recently named
as a goodwill ambassador for the UN development agency, UNDP ?
(A) Sania Mirza
(B) Kim Clijsters
(C) Maxim Mirnyi
(D) Maria Sharapova
Ans: D

25. Which among the following tennis players won the 2008 U.S. Open
men's title ?
(A) Juan Carlos Ferrero
(B) Lars Burgsmuller
(C) Roger Federer
(D) Feliciano Lopez
Ans: C

26. 'Aam Admi Bima Yojana' is an insurance scheme for rural landless
households introduced by—
(A) National Insurance Co.
(B) Life Insurance Co.
(C) UTI
(D) ICICI Life Prudential Co.
Ans: B

27. Revenue Deficit as a per cent of GDP in Budget 2009-10 has been
estimated at—
(A) 2•6%
(B) 2•1%
(C) 2•0%
(D) 4•4%
Ans: D

28. Dada Sahib Phalke Ratna Award for 2008 has been awarded to—
(A) Mrinal Sen
(B) Adoor Gopalkrishnan
(C) Dev Anand
(D) B. R. Chopra
Ans: D

29. Fiscal deficit as a per cent of GDP in Budget 2009-10 has been
estimated at—
(A) 5•5%
(B) 2•9%
(C) 3•1%
(D) 4•5%
Ans:A

30. How many new Garib Rath Trains have been introduced in Railway
Budget 2008-09 ?
(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 10
Ans: D

31. For senior citizens, income tax exemption slab in Budget 2008-09
has been raised from—
(A) Rs. 1•5 lakh to Rs. 1•75 lakh
(B) Rs. 1•75 lakh to Rs. 1•85 lakh
(C) Rs. 1•95 lakh to Rs. 2•25 lakh
(D) Rs. 1•95 lakh to Rs. 2•25 lakh
Ans: C

32. Competition (Amendment) Bill, 2007 will replace—
(A) MRTPC
(B) VAT
(C) Electricity Act, 2003
(D) Securities Contracts (Regulation) Bill, 2005
Ans: A

33. The theme for the 21st National Science Day 2007 was—
(A) More Water Drop by Drop
(B) More Crop per Drop
(C) 50 years of DNA and 25 years of IVF
(D) None of these
Ans: B

34. Bangladesh's Nobel Peace Prize winner Muhammad Yunus has launched
his political party named—
(A) Islamic Unity Front
(B) Jamaat-e-Islami Bangladesh
(C) Nagorik Shakti (Citizens' power)
(D) Bangladesh Jatiyatabadi Dal
Ans: C

35. The book 'Unaccustomed Earth' has been written by—
(A) Jhumpa Lahiri
(B) P. Chidambaram
(C) Zahid Hussain
(D) Scott Ritter
Ans: A

36. Which among the following movie was given the Best Picture Award
at 81st Oscar Awards- 2008 ?
(A) Slumdog Millionaire
(B) The Last King of Scotland
(C) The Queen
(D) Happy Feet
Ans: A

37. The Best Actor Award at the 54th National Filmfare Awards was
given to—
(A) Aamir Khan
(B) Soumitra Chatterjee
(C) Saif Ali Khan
(D) Abhishek Bachchan
Ans: B

38. The 75th Senior National Snooker Championship Men's Title has been
won by—
(A) Pankaj Advani
(B) Rupesh Shah
(C) Alok Kumar
(D) Yasin Merchant
Ans: A

39. Which among the following statements regarding India's BrahMos
Supersonic Cruise Missile test fired in March 2007 is incorrect ?
(A) It was test fired on February 4, 2007
(B) It is named after the river Brahmaputra and Mahanadi
(C) It is a two stage missile with a speed faster than that of sound
(D) It is jointly manufactured by DRDO, India and Russia's NPO
Mashnistroyemia
Ans: B

40. 'Ramadorai Sujatha' who was recently in news is a—
(A) Writer
(B) Mathematician
(C) Historian
(D) Artist
Ans: B

41. Which among the following is the largest Power Station in India ?
(A) NTPC's Vindhyachal Power Station
(B) NTPC's Talcher Power Station
(C) BHEL, Haridwar
(D) None of these
Ans: A

42. The International Polar Year (IPY) 2007-08 is which among the
following IPY ?
(A) 2nd
(B) 3rd
(C) 4th
(D) 1st
Ans: C

43. The Governor of Goa is—
(A) Ibobi Singh
(B) S. S. Sidhu
(C) Prakash Singh Badal
(D) D. D. Lapang
Ans: B

44. Which among the following satellite has been successfully launched
in October 2008 by ISRO ?
(A) CHANDRAYAAN-1
(B) INSAT-4A
(C) INSAT-3E
(D) INSAT-4C
Ans: A

45. Who among the following has been nominated for the Jnanpith Award
for 2006 ?
(A) Ravindra Kelekar
(B) Satyavrat Shastri
(C) Both (A) and (B)
(D) Rajendra Keshavlal Shah
Ans: C

46. The XIX Commonwealth Games are scheduled to be held at Delhi in—
(A) October 2009
(B) October 2008
(C) October 2010
(D) November 2010
Ans: C

47. Which among the following countries hosted the world's largest
tourism fair—International Tourism Bourse at Berlin ?
(A) India
(B) France
(C) Germany
(D) Sri Lanka
Ans: C

48. SAARC car rally began from which among the following countries ?
(A) India
(B) Bangladesh
(C) Nepal
(D) Pakistan
Ans: B

49. Which of the following is the pesent Prime Minister of Pakistan ?
(A) Yusuf Raza Gillani
(B) Justice Rana Bhagwandas
(C) Justice Nazim Siddiqui
(D) Justice Javaid Iqbal
Ans: A

50. The death of the cricket coach of which among the following
countries during the 2007 world cup has created a suspicion ?
(A) Sri Lanka
(B) Pakistan
(C) India
(D) Bangladesh
Ans:B

51. Who among the following has been awarded the highest Mexican
civilian award, the Aztec Eagle ?
(A) Lord Swaraj Paul
(B) Bill Gates
(C) Amitabh Bachchan
(D) Ratan Tata
Ans:B

52. Most powerful woman in the world according to the, 2008 published
Forbes Magazine list ?
(A) Angela Markel
(B) Condoleeza Rice
(C) Sonia Gandhi
(D) Wu Yi
Ans:A

53. 'Agile' is—
(A) A mission to Mars
(B) India's first foreign satellite to be launched from Satish Dhawan
Space Centre, Sriharikota
(C) A mission to Saturn
(D) None of these
Ans:B

54. The present Chairman of Bombay Stock Exchange—
(A) Jagdish Kapoor
(B) Justice S. D. Agarwala
(C) Justice Chittatosh Mookherjee
(D) Mr. Sudhir Narain
Ans:A

55. Ustad Bismillah Khan Yuva Puraskar is given by—
(A) Pt. Ravishankar University of Music
(B) Bhatkhande Music University
(C) Indira Kala Sangeet University
(D) Sangeet Natak Akademi
Ans:D

56. Morelia-Linares Chess Tournament, 2008 has been won by—
(A) Viswanathan Anand
(B) Vessily Ivanchuk
(C) Alexander Morozevich
(D) Levon Aronian
Ans:A

57. After merger, Tata-Corus has become the …… largest steel producer
in the World.
(A) 3rd
(B) 4th
(C) 5th
(D) 6th
Ans:C

58. 'Pure Banking, Nothing Else' is a slogan raised by—
(A) ICICI Bank
(B) HDFC Bank
(C) SBI
(D) UTI Bank
Ans:C

59. 'Smart Money' is a term used for—
(A) Internet Banking
(B) Credit Card
(C) Cash with Bank
(D) Cash with Public
Ans:D

60. Which one of the following stands at first rank in the list of top
10 steel producers in the world ?
(A) Nippon Steels
(B) Tata-Corus
(C) Arcelor-Mittal
(D) Bao Steel
Ans:C

61. Which of the following country has decided not to print its king's
photo on national currency ?
(A) Nepal
(B) Japan
(C) Denmark
(D) None of the above
Ans:A

62. Who is the present Chairman of Central Board of Direct Taxes
(CBDT) ?
(A) Jyoti Krishna Dutt
(B) Kiran Mazumdar
(C) S. S. N. Moorthy
(D) Arun Balkrishnan
Ans:C

63. Rastogi Panel was set up by Finance Ministry to review issues
related with—
(A) Service tax
(B) Sales tax
(C) Income tax
(D) None of these
Ans:A

64. What is the title of the seventh book of Harry Potter Series ?
(A) Harry Potter and the Half Blood Prince
(B) Harry Potter and the Deathly Hallows
(C) Harry Potter and the Goblet of Fire
(D) None of these
Ans:B

65. 'India : Issues in Development' is a book written by—
(A) Judith Rodriguez
(B) Nilanjana S. Roy
(C) M. Guruswamy
(D) None of these
Ans:C

66. The book 'Indomitable Spirit' is written by—
(A) Tushar Gandhi
(B) Khushwant Singh
(C) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(D) Dilip Kumar
Ans:C

67. The former Iraqi President Saddam Hussein was executed in Baghdad
on December 30, 2006. He was held guilty of—
(A) The Dujail killings
(B) The Kuwait invasion
(C) Killings of US troops
(D) None of these
Ans:A

68. Bhopal is being renamed to—
(A) Bhojpal
(B) Bhogpal
(C) Bhupal
(D) None of these
Ans:A

69. The second woman of Indian origin to go into space after (Kalpana
Chawla) is—
(A) Anoushah Ansari
(B) Sunita Williams
(C) Anita Williams
(D) None of them
Ans:B

70. The 35th National Games will be organized at—
(A) Imphal
(B) Chennai
(C) Kerala
(D) Pune
Ans:C

71. The Pravasi Bhartiya Diwas 2009 was held in—
(A) Jaipur
(B) Hyderabad
(C) Chennai
(D) Chandigarh
Ans:C

72. The PSLV-C12 was successfully launched into space from t h e
Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota on 28 April, 2009. PSLV
stands for—
(A) Polar Space Light Vehicle
(B) Polar Space Launch Vehicle
(C) Polar Satellite Light Vehicle
(D) Polar Satellite Launch Vehicle
Ans:D

73. 'SAFMA' is associated with—
(A) ASEAN
(B) G–8
(C) SAARC
(D) BIMSTEK
Ans:C

74. Guantanamo is—
(A) An atomic energy centre of North Korea
(B) A military prison of U.S.A.
(C) A satellite of China
(D) A new agency of Brazil
Ans:B

75. Jian-10 is—
(A) Japan's news agency
(B) China's home-made fighter aircraft
(C) South Korea's anti-aircraft gun
(D) Japan's Tsunami alert system
Ans:B

76. Who is the present Chairperson of the National Human Rights
Commission (NHRC) ?
(A) Justice Shivraj V. Patil
(B) Justice Y. Bhaskar Rao
(C) Justice S. Rajendra Babu
(D) P. C. Sharma
Ans:C

77. 'France 24' is—
(A) France's Oil Company
(B) Commerce and Trade Union of France
(C) An Atomic Energy Centre of France
(D) France's International News Channel
Ans:D

78. BrahMos Missile is a joint venture of—
(A) Russia and India
(B) China and India
(C) U.S.A. and India
(D) France and India
Ans:A

79. The APEC Summit 2008 was held in Nov. 2008 at—
(A) Peru
(B) Manila
(C) Seoul
(D) Hanoi
Ans:A

80. Mullaperiyar dam is a disputable issue between—
(A) Kerala and Tamil Nadu States
(B) Kerala and Karnataka States
(C) Karnataka and Tamil Nadu States
(D) None of these
Ans:A

81. CARTOSAT-2A is—
(A) A comet
(B) A tank of Indian army
(C) Earth observing satellite in a sunsynchronous orbit
(D) An army communication network
Ans:C

82. Margaret Chan was appointed as the Director General of—
(A) World Health Organisation (WHO)
(B) World Trade Organisation (WTO)
(C) Asian Development Bank (ADB)
(D) Non-Aligned Movement (NAM)
Ans:A

83. Which among the following countries has joined World Trade
Organisation as the 153rd member ?
(A) Nepal
(B) Cape Verde
(C) Singapore
(D) Iran
Ans:B

84. At present what is the percentage of Cash Reserve Ratio (CRR) ?
(A) 5•50%
(B) 5•25%
(C) 5•0%
(D) 5•75%
Ans:C

85. For attaining 9% growth rate during 11th plan, investment level
has been estimated to be—
(A) 20% of GDP
(B) 25% of GDP
(C) 30% of GDP
(D) 35% of GDP
Ans:D

86. How many companies from India found place in 'Global-500' list ?
(A) 4
(B) 5
(C) 8
(D) 10
Ans:C

87. For 2009, World Bank has projected India's GDP growth at—
(A) below 7%
(B) 4%
(C) 8•5%
(D) 9•6%
Ans:B

88. Which of the following Indian company has been listed at the top
in Global-500 list ?
(A) ONGC
(B) Reliance Industries
(C) TCS
(D) Infosys Tech
Ans:A

89. "Beyond Scarcity : Power, Poverty and Global Water Crisis" is the
theme of—
(A) Human Development Report 2005
(B) Human Development Report 2006
(C) World Development Report 2005
(D) World Development Report 2006
Ans:B

90. Koneru Humpy is related with which among the following games?
(A) Chess
(B) Badminton
(C) Tennis
(D) Table Tennis
Ans:A

91. The film that won the Best Film Award at 39th International Film
Festival of India (IFFI) is—
(A) Tulpan
(B) A Short Life
(C) Nirontor (Forever Flows)
(D) Sonam
Ans:A

92. Report of the Sachar Committee is related with—
(A) Social, economic and educational status of the Muslim community
(B) Status of the Scheduled Castes in India
(C) Economic status of Backward Classes in India
(D) None of these
Ans:A

93. Who among the following has been named as Impact Person of the
year for 2007 by Impact Magazine?
(A) Vijay Malya
(B) Anil Ambani
(C) Azim Premji
(D) Mukesh Ambani
Ans:A

94. Who among the following has been won the title of Miss India
Universe 2009?
(A) Amruta Patki
(B) Ekta Chaudhury
(C) Catherine Untalan
(D) Marianne Puglia
Ans:A

95. The present Chief Election Commissioner is—
(A) B. B. Tandon
(B) Navin B. Chawala
(C) S. Y. Quraishi
(D) N. Gopalaswami
Ans:B

96. Who among the following won gold medal in shooting at 15th Asian
Games?
(A) Jaspal Rana
(B) Liu Guohui
(C) Jakkrit Panichpatikum
(D) None of these
Ans:A

97. Delhi University has conferred an honorary doctorate degree for
the first time on a film personality. Who is that film personality?
(A) Dileep Kumar
(B) Amitabh Bachchan
(C) Shabana Azmi
(D) Dev Anand
Ans:B

98. World Golf Championship, 2007 has been won by—
(A) Henrik Stenson
(B) Tigerwoods
(C) Geoff Ogilvy
(D) David Toms
Ans:B

99. The ICC World Cup Cricket-2007 has been won by—
(A) Australia
(B) West Indies
(C) South Africa
(D) New Zealand
Ans:A

100. 'Deep Fritz' is—
(A) A technique of refrigeration
(B) A commercially available ches computer program
(C) A laptop computer
(D) A car launched by Hyundai
Ans:B

101. Sanskriti Award 2006 for Literature has been awarded to—
(A) Mitul Dutta
(B) Chandrakanta
(C) Vinda Karandikar
(D) Mridula Garg
Ans:A

102. The recipient of Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and
Development for 2008 is—
(A) Hamid Karzai
(B) Maha Chakri Sirindhorn
(C) Kofi Annan
(D) Mohamed El Baradei
Ans:D

103. Life imprisonment has been awarded to the former Union Minister
and Chief of the Jharkhand Mukti Morcha, Shibu Soren for kidnapping
and murder of his secretary—
(A) Madhumita
(B) Shashinath Jha
(C) Nitish Katara
(D) None of these
Ans:B

104. International Children's Peace Prize for 2008 has been awarded to

(A) Mayra Avellar
(B) Nkosi Johnson
(C) Vaclav Jirsa
(D) None of these
Ans:A

105. The newly formed 21st district of Haryana is—
(A) Mohali
(B) Palwal
(C) Mewat
(D) None of these
Ans:B

106. According to the Human Development Report 2006, India has
acquired 126th place in HDI ranking which is……than that of last year.
(A) Two ranks up
(B) One rank up
(C) Two ranks down
(D) One rank down
Ans:B

107. Which sector of the economy became the largest job recruiter in
2006-07?
(A) Private Sector Banks
(B) Garment Exports
(C) Broking Services
(D) Software IT Companies
Ans:D

108. 'Sensitive sector' as defined by RBI include(s)—
(A) Capital Market
(B) Real Estate
(C) Commodities
(D) All the above
Ans:D

109. At what place Indian economy stands in the world on the basis of
PPP rating ?
(A) Second
(B) Fourth
(C) Sixth
(D) Tenth
Ans:B

110. IRDA in India regulates—
(A) Banking business
(B) Insurance business
(C) Capital business
(D) Public issue of shares
Ans:B

111. Which Indian group of business houses has made a space in top 20
global firms in Forbes list of world's most reputed companies?
(A) Tata Group
(B) Maruti Suzuki
(C) Infosys
(D) Hero Honda Motors
Ans:A

112. In which fuel, the government has decided to mix 'marker' for
identifying adulteration ?
(A) Kerosene
(B) Diesel
(C) Petrol
(D) All of these
Ans:A

113. Who among the following has started a new enterprise named
'blogevery where.com' ?
(A) Ratan Tata
(B) Narayan Murti
(C) Azim Premji
(D) Sabeer Bhatia
Ans:D

114. Tata Steel has recently acquired which among the following steel
producer company ?
(A) Mittal Steel
(B) Corus
(C) Arcelor
(D) Nippon Steel
Ans:B

115. The fourth Asian Film Festival was held in—
(A) Pune
(B) Mumbai
(C) Nagpur
(D) Goa
Ans:A

116. Tshwane Declaration has been signed between—
(A) India and China
(B) India and South Africa
(C) India and Nepal
(D) India and Russia
Ans:B

117. The book 'Falling Over Backwards' is written by—
(A) Arun Shourie
(B) Ninan Koshi
(C) Arundhati Roy
(D) R. K. Narayan
Ans:A

118. 'Sakshat' is—
(A) An educational website
(B) A missile
(C) An artificial satellite
(D) A railway project
Ans:A

119. Gandhi Peace Prize for 2007 has been awarded to—
(A) Archbishop Desmond Tutu
(B) Javed Akhtar
(C) Dalai Lama
(D) Shabana Azmi
Ans:A

120. The present Governor of Bihar is—
(A) G. K. Gandhi
(B) Buta Singh
(C) R. L. Bhatia
(D) None of these
Ans:C

121. 'Sabse Pahale Pakistan' is an Urdu translated version of which
among the following books?
(A) Pakistan Eye of the Storm
(B) In the Line of Fire
(C) Pakistan Today
(D) Passage to Pakistan
Ans:B

122. The 2008 C. K. Nayadu Life Time Achievement Award of the year has
been won by—
(A) Gundappa Vishwanath
(B) Kapil Dev
(C) Mohinder Amarnath
(D) Madan Lal
Ans:A

123. 'Rainbow' is—
(A) An ice-cream
(B) Prasar Bharti's FM Channel
(C) A suitcase
(D) A musical group
Ans:B

124. The 2007 ICC Women's Cricketer of the year award has been won by—
(A) Lisa Sthalekar
(B) Claire Taylor
(C) Anju Banerjee
(D) Jhulan Goswami
Ans:D

125. 'Garib Rath' is—
(A) The first AC train for the poor
(B) A portal
(C) A project launched by Ministry of HRD
(D) A low price car
Ans:A

126. Which among the following countries has not been elected recently
as a non-permanent member of the Security Council?
(A) South Africa
(B) Italy
(C) Belgium
(D) Japan
Ans:D

127. Who among the following won the UEFA European Under-17 Football
Championship 2008?
(A) Belgium
(B) France
(C) England
(D) Spain
Ans:D

128. Solar-B satellite to study the sun was launched by—
(A) Japan
(B) China
(C) Russia
(D) America
Ans:A

129. Which among the following national parks is celebrated its 70th
anniversary in 2006?
(A) Corbett National Park
(B) Kaziranga National Park
(C) Gir National Park
(D) Ghana Wildlife Sanctuary
Ans:A

130. Saina Nehwal is related with which among the following sports?
(A) Badminton
(B) Tennis
(C) Chess
(D) Table Tennis
Ans:A

131. 'GLONASS' is—
(A) Global Navigational Satellite System
(B) Global Navigational Space System
(C) Geostationary Launch of Artificial Space System
(D) Global New Astronomical Space System
Ans:A

132. India has signed first bilateral agreement on social security
with which among the following countries?
(A) Belgium
(B) Holland
(C) France
(D) Germany
Ans:A

133. Nishan-e-Pakistan, the highest civilian award of Pakistan has
been recently awarded to—
(A) Hu Jintao
(B) Dilip Kumar
(C) King Abdullah
(D) Khuswant Singh
Ans:A

134. 2008 Nobel Prize for Chemistry has been awarded to—
(A) Osamu Shimomura
(B) Martin Chalfie
(C) Roger Y. Tsien
(D) All of these
Ans:D

135. 'Miss Universe 2008' is—
(A) Ioana Valentina Boitor
(B) Dayana Mendoza
(C) Sabrina Houssami
(D) Natasha Suri
Ans:B

136. The present Prime Minister of Japan is—
(A) Junichiro Koizumi
(B) Mori Yoshiro
(C) Taro Aso
(D) Hashimoto Ryutaro
Ans:C

137. Indira Gandhi Award for National Integration- 2006 has been
awarded to—
(A) J. S. Bandukwalla
(B) President A.P.J. Abdul Kalam
(C) Acharya Mahaprajna
(D) M.S. Subbulakshmi
Ans:A

138. Which among the following has been reelected to the United
Nations Human Rights Committee for the fourth time ?
(A) Nisuke Ando
(B) Michael O' Flaherty
(C) Justice P.N. Bhagwati
(D) Ivan Shearer
Ans:C

139. The UNESCO-Madanjeet Singh Prize for 2006 for the promotion of
tolerance and nonviolence has been awarded to—
(A) V. Anandasagree
(B) Taslima Nasreen
(C) Narayan Desai
(D) Pope Shenouda-III
Ans:A

140. Who among the following is the winner of US Open 2008 women's
single title ?
(A) Mary Pierce
(B) Maria Sharapova
(C) Svetlana Kuznetsova
(D) Serena Williams
Ans:D

141. The present Foreign Secretary of India is—
(A) Romesh Bhandari
(B) Shyam Saran
(C) Shivshankar Menon
(D) Shashank
Ans:C

142. In China's EAST fusion reactor, EAST stands for—
(A) Experimental Advanced Superconducting Tokamak
(B) Experimental Advanced Solar Tool
(C) Electronically Advanced Scientific Technology
(D) Experimental Artificial Sun Tokamak
Ans:A

143. "A Passage to Hope : Women and International Migration" is—
(A) A book written on the theme of upliftment of women
(B) The theme of the new released 'State of World Population
Report-2006' by UNFPA
(C) A documentary film on global migration of women
(D) A report on the status of women in the world
Ans:B

144. Where are the headquarters of National Fisheries Development
Board situated?
(A) New Delhi
(B) Hyderabad
(C) Chennai
(D) Bangalore
Ans:B

145. The book Guiding Souls : Dialogues on the purpose of life of
President A.P.J. Abdul Kalam has been translated into—
(A) Japanese
(B) Chinese
(C) German
(D) Portuguese
Ans:B

146. Who was the Chairman of the Sixth Central Pay Commission?
(A) Justice B. N. Srikrishna
(B) Prof. Ravindra Dholakia
(C) J. S. Mathur
(D) Sushma Nath
Ans:A

147. Swasraya Bharat-2006 week was organised—
(A) In honour of President A.P.J. Abdul Kalam
(B) In honour of Prime Minister Manmohan Singh
(C) In honour of Vice-President Bhairon Singh Shekhawat
(D) For the promotion of religious and cultural unity of India
Ans:A

148. Who among the following is the present High Commissioner of India
to Pakistan?
(A) Satyabrata Pal
(B) Shiv Shankar Menon
(C) Vijay K. Nambiar
(D) None of these
Ans:A

149. Who among the following is the World Chess Champion of 2007?
(A) Vishwanathan Anand
(B) Veselin Tapalov
(C) Viktor Kramnik
(D) Rustam Kasimdzhanov
Ans:A

150. Which among the following Indian is the first Vice-Chancellor of
Westminster University?
(A) Lord Swaraj Paul
(B) Amartya Sen
(C) Subhramaniam Swami
(D) Sujatha Bose
Ans:A

151. Prime Minister Manmohan Singh has been honoured with a degree of
Doctor of Law by which among the following Universities ?
(A) Cambridge University
(B) Oxford University
(C) Westminster University
(D) Havard University
Ans:A

152. Nobel Prize for Peace-2008 has been awarded to—
(A) Martti Ahtisaari
(B) World Bank
(C) Urban Bank
(D) NABARD
Ans:A

153. Ban Ki-Moon from South Korea has been elected as the Secretary-
General of UN. He is the—
(A) Seventh Secretary-General
(B) Eighth Secretary-General
(C) Sixth Secretary-General
(D) Fifth Secretary-General
Ans:B

154. The books 'Snow' and 'My Name is Red' have been written by—
(A) Orhun Pamuk
(B) Harold Pinter
(C) J.M. Coetzee
(D) V.S. Naipaul
Ans:A

155. Which among the following match of the book and its year of
receiving the Man Booker Prize is incorrect ?
(A) The Sea-2005
(B) The Gathering-Anne Enright
(C) Vernon God Little-2002
(D) The Inheritance of Loss-2006
Ans:C

156. Which among the following Indian women is not included in the
Fortune magazine's list of 50 most powerful business–women?
(A) Chanda Kochar, ICICI Bank
(B) Naina Lal Kidwai, HSBC India
(C) Kiran Mazumdar Shaw, Biocon India
(D) Shehnaz Hussain, Shehnaz Hussain Herbals
Ans:D

157. Which among the following has become the first online District
Court in India ?
(A) Jodhpur District Court
(B) Ajmer District Court
(C) Jaipur District Court
(D) Jaisalmer District Court
Ans:A

158. G. M. Modi Award for Innovative Science and Technology for the
year 2007 has been conferred upon—
(A) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(B) Dr. K. Kasturirangan
(C) Prof. Goverdhan Mehta
(D) Dr. Y. S. Rajan
Ans:C

159. The winner of the 2008 US Open Tennis men's singles title is—
(A) Roger Federer
(B) Rafael Nadal
(C) Andy Roddick
(D) Novak Djokovic
Ans:A

160. Which among the following has been removed from the UNESCO's list
of World Heritage sites in danger?
(A) Hampi
(B) Manas Wildlife Sanctuary
(C) Kathmandu Valley
(D) Fort and Shalamar Gardens
Ans:A

161. The Sangeet Ratna Award has been instituted in memory of—
(A) Ustad Rashid Ahmed
(B) Ustad Nissar Hussain Khan
(C) Ustad Bismillah Khan
(D) Pt. Ravishankar
Ans:C

162. IBSA is—
(A) India Brazil—South Africa Trilateral Co-operation Forum
(B) India Brazil South Africa Agreement
(C) India Britain South America Agreement
(D) None of these
Ans:A

163. Rajiv Gandhi Khel Ratna Award, 2007 has been won by—
(A) Pankaj Advani
(B) Mahendra Singh Dhoni
(C) Anju Bobby George
(D) Rajyavardhan Singh Rathore
Ans:B

164. Where will the 15th NAM summit be held?
(A) Durban
(B) Egypt
(C) Cuba
(D) Cartagena
Ans:B

165. Which among the following has become the Third Tiger Reserve of
Assam?
(A) Manas Wildlife Sanctuary
(B) Kaziranga National Park
(C) Nameri National Park
(D) None of these
Ans:B

166. Who among the following is the most powerful women in the world
according to the Forbes magazine's list of 100 most powerful women?
(A) Indra Nooyi
(B) Sonia Gandhi
(C) Angela Merkel
(D) Condoleeza Rice
Ans:C

167. The statue of which among the following literary luminaries has
been unveiled at Shanghai?
(A) Kalidasa
(B) Kalhana
(C) Bharavi
(D) Vishakha Dutta
Ans:A

168. Shijian–8 is—
(A) India's newly created artificial satellite
(B) China's seed-breeding satellite
(C) Japan's seed-breeding satellite
(D) Russia's remote sensing satellite
Ans:B

169. Who among the following has awarded UNESCO/Guillermo Cano World
Press Freedom Award 2009?
(A) Maj Chidiac
(B) Raul Rivero
(C) Lasantha Wickrematunga
(D) Amira Hass
Ans:C

170. Which among the following tennis players has recently bid his
retirement?
(A) Andre Agassi
(B) Roger Federer
(C) Carlos Moya
(D) Andy Raddick
Ans:A

171. The new addition to the Commonwealth Games 2010 is—
(A) Shooting
(B) Hockey
(C) Wrestling
(D) Football
Ans:C

172. 'Deoria to Dadri Nyaya Yatra' was launched by—
(A) V. P. Singh and Raj Babbar
(B) Chandrashekhar
(C) Raj Babbar and Mulayam Singh
(D) Lalu Prasad Yadav
Ans:A

173. 'Automotive Mission Plan 2006–2016' aims to—
(A) Make India a global hub of automatic electronic devices
(B) Advance India in the field of technology
(C) Make India a global hub of automobiles and auto-components
(D) Advance India in the field of computers
Ans:C

174. Treat, Train, Retain Plan is—
(A) A plan aiming at development of Indian Railway
(B) A plan to retain the high status of Indian Railway
(C) A part of WHO's work to promote universal access to HIV/AIDS
services
(D) A plan to launch several new trains in the next two years
Ans:C

175. The 8th Shanghai Cooperation Organization (SCO) summit/meeting
was held in—
(A) 2008
(B) 2009
(C) 2007
(D) 2010
Ans:A





Tags


#

31 Mar, 2020, 22:37:17 PM