CurrentGK -> General Knowledge -> Economy -> India Economics Questions Test Exercises MCQ Objective Quiz

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

India Economics Questions Test Exercises MCQ Objective Quiz

India Economics Questions Test Exercises MCQ Objective Quiz

India economics questions test exercises MCQ Objective Quiz
economics questions test worksheets practice test
Basic economic principles and facts
Basic Economics MCQ’s with Answers
Multiple choice questions economics?

1. Which of the following are the measures of Integrated Slum Development Programme adopted in India in the 11 Five Year Plan?
1. Creating and updating database on slums.
2. Using land as a resources for housing and shelter development for slum dwellers.
3. Asking slum dwellers to apply for house loan from government.
4. Granting tenure security to slum dwellers.
Select the correct answer using the code given below
(a)1,2 and 3
(b)1 and 2
(c)2 and 4
(d)1,2 and 4
Ans. (d)

2. Demographic divide refers to a rise in population
(a) between the age group of I to 14 years
(b) between the age group of 15 to 64 years
(c) between the age group of 65 to 74 years
(d) above 74 years
Ans. (b)

3. The total public sector outlay in the Eleventh Five Year Plan (Central, State and Union Territories) is estimated at about:
(a)Rs. 30 lakh crore
(b) Rs. 36 lakh crore
(c)Rs. 40 lakh crore
(d) Rs. 46 lakh crore
Ans. (b)

4. Which one of the following is the prescribed investment limit for medium enterprises in the manufacturing sector as per the Micro,Small and Medium Enterprises Development Act, 2006?
(a) More than Rs. 10 lakh and less than Rs. 2 crore
(b) More than Rs. 2 crore and less than Rs. 5 crore
(c) More than Rs. 5 crore and less than Rs. 10 crore
(d) More than Rs. 10 crore
Ans. (d)

5. Which one of the following statements regarding Aam Admi Bima Yojana (AABY) is not correct?
(a) It was launched in the year 2007
(b) The contribution of the Central Government and State Governments in the premium is in the ratio of 75 : 25
(c) The scheme is applicable to rural landless households
(d) It provides insurance against natural death as well as accidental death
Ans. (b)

6. Balance on capital account refers to the
(a) nation’s net exports of goods, and services
(b) nation’s net exports of financial claims
(c) nation’s net exports of international official reserve assets
(d) nation’s sum of net exports of goods, services and financial claims

Ans. (a)
7.With which one of the following does the Prebisch-Singer hypothesis deal?
(a) Terms of trade of less developed countries
(b) Terms of trade of developed countries
(c) Balance of payments of less developed countries
(d) Balance of payments of developed countries
Ans. (c)

8. The effect of trade with different production possibilities curves
and identical indifference curves is to make a country.
(a) more specialized in consumption and less specialized in production
(b) more specialized in production and less specialized in consumption
(c) less specialized both in consumption and in production
(d) more specialized both in consumption and in production

Ans.(d)

9. consider the following statements:
When factor intensity reversal occurs
1. Heckscher-Ohlin trade model fads.
2. factor price equalization theorem fails.
3. elasticity of substitution of one factor for the other is much higher in the production of a commodity.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)1 only
(b) 2 only
(c)1 and3
(d) 1,2 and 3
Ans. (d)

10. Under which one of the following conditions is the gain from international trade maximised?
(a) Marginal rate of transformation (MRT) in production is equal to the marginal rate of substitution (MRS) in consumption
(b) MRT in production is greater than MRS in consumption
(c) MRT in production is less than MRS in consumption
(d) MRT in production and MRS in consumption are equal to international price ratio

Ans. (a)

11. The Lorenz curve shows the relationship between
(a) asset creation and income generation
(b) population groups and their respective income shares
(c) unemployment and inflation
(d) wages, labour hours and leisure
Ans. (b)

12. Which of the following are the characteristics of the Traditional
Society in Rostow’s Stage theory?
1. Limited production function.
2. No government intervention.
3. Pre-Newtonian science and technology.
4. Dominance of agricultural activity.
Select the correct answer using the code given below
(a) 1,2and4
(b) 1,2and3
(c) 1,3and4
(d) 2,3 ánd4
Ans. (c)

13. Which one of the following is the difference between value at
market prices and value at factor cost for a national aggregate?
(a) Value of consumption of fixed capital
(b) Value of indirect taxes net of subsidies
(c) Value of net factor income earned abroad
(d) Value of subsidies net of indirect taxes
Ans. (b)

14.Given C=120+0.4Y,
I=100,
G=56
(Where C =Consumption, I = Investment, G =Government Expenditure and
Y = Income); which one of the following is the value of equilibrium income?
(a) 366.67
(b) 460.00
(c) 310.00
(d) 266.67
Ans:b

15. According to Life Cycle Hypothesis, consumption is related to which one of the following?
(a) Current income
(b) Past peak level income
(c) Life time expected income
(d) Price expectations over one’s life time
Ans. (c)

16. Keynes states that the aggregate demand function is:
(a) an increasing function of the level of employment
(b) a decreasing function of the level of employment
(c) a constant function of the level of employment
(d) not related to the level of employment

Ans. (a)

17. Which of the following are the limitations of national income
estimation in India?
1. Output of non-monetized sector. -
2. Non availability of data about income of small producers or household enterprises.
3. Unreported legal income.
4. Inflation.
Select the correct answer using the code given below
(a) 1,2,3and4
(b) 1,2and3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 4

Ans. (b)
18. Which one of The following is shown by the Phillips Curve?
(a) Inverse relationship between real and nominal wages
(b) Inverse relationship between the rate of inflation and rate of unemployment
(c) Positive relationship between nominal wages and the rate of employment -
(d) Positive relationship between rate of inflation and nominal wages
Ans. (b)

19. If a producer pays the price for each of the inputs that it uses, equal to its value of marginal product, then which one of the following does it earn?
(a) Positive supernormal profit
(b) Zero supernormal profit
(c) Negative supernormal profit
(d) Monopoly profit
Ans. (b)

20. The costs of factors of production, supplied by the entrepreneur
himself are known as
(a) implicit costs
(b) explicit costs
(c) fixed costs
(d) variable costs
Ans. (b)

21.Which one of the following taxes/cess is levied by States in
India?
(a) Tax on motor vehicles
(c) Educational cess
(b) Tax on hotels
(d) Tax on wealth

Ans. (a)
22. Which one of the following is capital receipt in government budget?
(a) Interest receipts o loans given by the Government to other parties
(b) Dividends and profits from public sector undertakings
(c) Borrowing of the Government from public
(d) Property tax receipts

Ans. (a)

23. Which of the following are the characteristics of progressive
tax?
I. Marginal tax rate should be increasing.
2. Marginal tax rate should be more than average tax rate.
3. Gini coefficient for the post-tax distribution of income should be less than that of pre-tax distribution.
4. Tax amount should be lump sum in nature.
Select the correct answer using the code given below
(a) 1,2,3and4
(b) 1,2and3
(c) 1 and 4
(d)2 and 3
Ans. (a)

24. Consider the following statements regarding argument for free
trade:
1. Free trade leads to maximization of output, income and
employment.
2. Free trade prevents monopoly.
3. Free trade protects domestic industries.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2and3
(d) 1,2and 3

Ans. (b)

65. Marshall-Lerner condition states that the foreign exchange market would be stable if the sum of the price elasticities of the demand for imports and the demand for exports is:
(a)greater than one
(b) less than one
(c)equal to one
(d) equal to zero

Ans. (c)

August 2nd, 2010 | Tags: | Category: Uncategorized | Leave a comment

online indian Geography test for RAS DSSB and Other exams

online indian Geography test for RAS DSSB and Other exams
MCQ Objective Questions
Free Online Indian Geography test BA Level
Indian Geography Objective GK Questions

1. Consider the following statements and select the correct
answer from the codes
Assertion (A): Continental shelves along the Western coast of India are rich in mineral oil resources.
Reason (R): Western coast of India has been formed by faulting.
Codes:
(A)Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation
of (A)
(B)Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct
explanation of (A)
(C)(A) is True, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Ans:B

2. In Asia the largest trade partner of India is
(A)Iran
(B) Singapore
(C)Japan
(D) China

Ans: D

3. Which one of the following States of India has the maximum
number of slum cities?
(A) Uttar Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Maharashtra
(D) Andhra Pradesh

Ans: C

4. Which of the following river valley projects serves more than one State?
(A) Chambal Valley Project
(B) Salal Project
(C) Ramganga Project
(D) Hirakud Project
Ans: A

5. The concept of Jambu Dweep is given in the?
(A) Vedas
(B) Puranas
(C) Mahabharat
(D) Buddhist Literature

Ans:B

6.In India the highest fish production potential is in?
(A) Deep sea areas
(B) Inland water bodies
(C) Shallow continental shelves
(D) Brackish water lagoons

Ans: D

7. In which of the following States life expectancy index is the
highest?
(A)Punjab
(B) Kerala
(C) Gujarat
(D) Maharashtra

Ans : B

8. The percentage of the scheduled tribes population is the highest in ?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Meghalaya
(C) Mizoram
(D) Nagaland

Ans:C

9. Which one of the following States recorded the highest percentage growth of population during
decade 1991-2001?
(A) Meghalaya
(B)Mizoram
(C) Nagaland
(D) Sikkim

Ans:C

10. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Bhils —Rajasthan
(B) Kadars —Kerala
(C) Kukis —Himachal Pradesh
(D) Rajis —Uttarakhand

Ans:C

11. The greater potential for generation of tidal power in India is available in the
(A) Malabar coast
(B) Konkan coast
(C)Gujarat coast
(D)Coromandal coast

Ans:C

12. The rains caused by thunder storms during summer season in Karnataka are called
(A) Garden shower
(B) Kal Baisakhi
(C)Cherry blossoms
(D) Mango showers

Ans:C

13. Which one of the following is the correct order of States in terms of population density as per 2001 census?
(A) West Bengal, Kerala, Bihar, U. P.
(B) West Bengal, Bihar, Kerala, U. P.
(C) Kerala, West Bengal, Bthar, U. P.
(D) West Bengal, U. P, Bihar, Kerala

Ans :B

14. Talcher coalfields lie in?
(A) Damodar Valley
(B) Son Valley
(C) Godavari Valley
(D) Mahanadi Valley

Ans : D

15. The bulk of rainfall along the Coromandal coast is derived from?
(A) The retreating Monsoon Winds
(B) Seasonal shifting of trade winds
(C) Depressions originating over central Bay of Bengal
(D) North East Monsoon Winds

Ans:D

16. Consider the following statements about the causes of the development of industries in coastal Gujarat and select the correct answer from the codes—
1. Advantage of an early start.
2. The growth of dairy industry in Gujarat has stimulated the consumer market.
3. The availability of hard working human labour.
Codes:
(A) 1 is correct
(B) 1 and 2 are correct
(C) 1 and 3 are correct
(D) 1,2and 3 are correct

Ans: D

17. Consider the following statements and select the correct answer from the codes
Assertion (A) : During the winter season Northern India experiences cold waves.
Reason (R) : Heavy snowfall occurs in the Himalayas during winter due to Western disturbances.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the coned explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Ans:A

18. The largest reserves of coal in India are found in?
(A) Bihar
(B) Chhattisgarh
(C) Jharkand
(D) Orissa

Ans:C

19. Consider the following statements and select the correct answer from the codes
Assertion (A): West Bengal has the highest population density in India.
Reason (R) : West Bengal is the main rice producing State of India.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Ans:B

20. Study the following statements and select the correct answer from the codes
1. Regur soil is formed by the weathering of granite.
2. Laterite soil is the typical soil of Tropical areas characterized with seasonal rainfall.
3. Red soil is rich in ferrous oxide.
4. Mountain soil is thick and mature soil.
Codes:
(A)1 and2
(B)2 and 3
(C)3 and 4
(D) 1 and 4
Ans :B

21. Which one of the following rock formations is the richest in plant
fossils?
(A) Cuddapah
(B) Siwalik
(C) Vindhyan
(D) Gondwana

Ans:A

22. The flat topped terraces made of fine silt in the Kashmir Valley are
known as?
(A)Doon
(B) Duar
(C)Karewa
(D) Char
Ans: C

23. Which one of the following rivers is the outcome of faulting?
(A)Kaveri
(B) Mahanadi
(C) Narmada
(D) Mahi

Ans:C

24. Which one of the following ports has been developed on a lagoon?
(A) Kochi
(B) Vishakhapatnam
(C) Mumbai
(D) Chennai

Ans:A

25. The scale of the degree Toposheet of India is?
(A)1/50000
(B) 1/100000
(C)1/250000
(D) 1/1000000

Ans:C

26. The core of the Great Himalaya is made up of?
(A) Quaternary rocks
(B) Archaean rocks
(C) Dharwar rocks
(D) Gondwana rocks

Ans : B

27. Cinchona is found in the valleys of the?

(A) Aravalli
(C) Satpuras
(B) Nilgiris
(D) Siwaliks

Ans :B

28. Ankaleshwar is famous for
(A) Uranium
(B) Coal
(C) Petroleum
(D) Diamond

Ans: C

29. Chilka lake is lake of Which type ?
(A)Ox-Bow-Lake
(B)Playa lake
(C)Crater lake
(D)Lagoon

Ans:D

30.Surha tal is lake of Which type ?
(A)Ox-Bow-Lake
(B)Playa lake
(C)Crater lake
(D)Lagoon

31.Bangalore is Associated with ?
(A) Paper
(B) Silk
(C) Automobile
(D)Petroleum refining
Ans :B

32.Gurgaon is Associated with ?
(A) Paper
(B) Silk
(C) Automobile
(D)Petroleum refining

Ans :C

33.Rajiv Gandhi National Park is located in Which State ?

(A) Uttarakhand
(B) Rajasthan
(C) Arunachal Piadesh
(D) Orissa
Ans:B

34.Rajaji National Park is located in Which State ?

(A) Uttarakhand
(B) Rajasthan
(C) Arunachal Piadesh
(D) Orissa

Ans:A

35.Karapar Atomic power plant is Located in ?
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Uttar Pradesh
(D) Rajasthan
Ans:A

36.Tarapur Atomic power plant is Located in ?
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Uttar Pradesh
(D) Rajasthan
Ans:B

37. Consider the following statements and select the correct answer from the codes—
Assertion (A) In India high intensity seismic belt lies in the Himalayan region. Reason (R) : In the Himalayan region there are longitudinal thrust zones.
Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Ans:A

38. Consider the following statements and select the correct answer from the codes—
Assertion (A) : Existing drainage pattern of North India is the outcome of the disruption in the Indo-Brahma river system.
Reason (R) : There has been up-liftment in the Potwar Plateau and subsidence in the Malda Gap area.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Ans:B

39. Which one of the following rock systems is the main source of coal in India?
(A) Gondwana
(B) Vindhyan
(C) Tertiary
(D) Cudappah

Ans:A

40. The climate of the Southern Ganga plain in the Thornth waite’s classification is denoted by?

(A)AA’ r
(B) BA’ w
(C)CA’ w
(D) CB’ w

Ans: D

41. Which one of the following States has the longest coast line?
(A)Gujarat
(B) Maharashtra
(C)Kerala
(D) Tamil Nadu

Ans:A

42. The highest density of Population is found in?
(A) Bangladesh
(B) India
(C) Pakistan
(D) Sri Lanka

Ans:A

43. The Karaganda Basin is famous for the mining of?
(A) Iron Ore
(C) Copper
(B) Bauxite
( D)Coal

Ans: D

44. Ranchi Plateau is an example of?
(A) True peneplain
(B) Incipient peneplain
(C) Down warped peneplain
(D) Uplifted peneplain

Ans: D

45. Consider the following statements and select the correct answer from the codes.
Assertion (A) : Arunachal Pradesh has vast potential of hydro-power production.
Reason (R) Arunachal Pradesh receives more rainfall than any other Indian State
Codes:

(A) Both(A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true

Ans :C

46. Which of the following does not figure in the population policy, declared by the Govt. of India?
(A) To attain population stability by 2045
(B) To deprive any couple producing more than two children from all Govt. facilities / concessions
(C) To fulfil the demand for contraceptives
(D) To pay fixed cash to the couple, belonging to the scheduled castes on the birth of a baby

Ans: D
47. The Inter-Tropical Convergence Zone during the South West monsoon season in India shifts towards the?

(A)West
(B) East
(C)North
(D) South

Ans: C





Tags


#

07 Jul, 2020, 17:47:04 PM