CurrentGK -> General Knowledge -> Mathematical Tricks -> Elementary Mathematics (Numerical Ability) CLAT 2009

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Elementary Mathematics (Numerical Ability) CLAT 2009

Elementary Mathematics (Numerical Ability) CLAT 2009

1. The average monthly income of a person in a certain family of 5 members is Rs. 1000. What will be monthly average income of one person in the same family, if the income of one person increased by Rs. 12,000 per year?

(A) Rs. 1200

(B) Rs. 1600

(C) Rs.2000

(D) Rs.3400

2. A dishonest shopkeeper uses a weight of 800 gm for  1 kg and professes to sell his good at cost price. His profit is—

(A)       20%

(C)       24%

(B)       21%

(D)       25%

3. By selling 11 oranges for a rupee, a man loses 10%. How many oranges for a rupee should he sell to gain 10% ?

(A) 9

(B) 10

(C) 8

(D) 5

4. A person takes 3 hours to walk a certain distance and riding back. He could walk both ways in 5 hours. How long could it take to ride both ways?

(A) 1.5 hr

(B) l hr

(C) 0.5km/hr

(D) 2hrs

5. Change 1/8 into percentage ?

(A) 12.5%

(B) 15%

(C) 8%

(D) 25%

6. 12.5% of 80 is equal to ?

(A)8

(B) 20

(C)10

(D) 40

7. Which number should fill the blank space to complete the series: 1, 2, 4,5, 7, 8, 10, 11,……….

(A) 12

(B) 13

(C) 14

(D) 15

8. The smallest of the fractions given below?

(A) 9/10

(C) 11/12

(B) 23/28

(D) 32/33

9. Three friends shared the cost of a television. If Amit, Bharat and Dinesh each paid Rs. 4200, Rs. 3000 and Rs. 1800 respectively, then Dinesh paid what per cent of the total cost?

(A)10%

(B) 20%

(C)30%

(D) 40%

10. The average age of 29 boys of a class is equal to 14 years. When the age of the class teacher is included the average becomes 15 years. Find the age of the class teacher?

(A)44 years

(B) 40 years

(C) 52 years

(D) 66 years

11. It takes 8 people working at equal rates to finish a work in 96 days. How long will 6 workers take for the same work?

(A) 92 days

(B) 128 days

(C) 111 days

(D) 84days

12. Ram’s income is 20% less than Shyam’s. How much is Shyam’s income more than Ram’s in percentage terms?

(A)       20%

(B) 30%

(C) 25%

(D) 15%
// //
13. The monthly salary of A, B and C are in the ratio 2 : 3 : 5. If C’s Monthly salary is Rs. 1,200 more than that of A. Find B’s monthly salary

(A) Rs. 2000

(B) Rs. 1000

(C)Rs  1500

(D) Rs. 1200

14. In a town there are 94500 people. 2/9 of them are foreigners, 6400 are immigrants and the  rest are natives. How many are       natives?

(A) 67100

(B) 27400

(C) 77600

(D) 88100

15. Total salary of three persons A, B and C is Rs. 1,44,000. They spend 80%, 85% and 75% respectively. If their savings are in the ratio 8:9:20, find C’s salary ?

(A) 48000

(B) 64000

(C) 40000

(D) 32000

16. The population of a town is 155625. For every 1000 males there are 1075 females. If 40% of the males and 24% of the females are literate, find the percentage of literacy in the town?

(A) 33.7

(B)  32.7

(C)31.7

(D) 30.7

17. 10 sheep and 5 pigs were bought for 6,000. If the average price of a sheep is Rs. 450, find the average price of pig?

(A)Rs.380

(B) Rs. 410

(C)Rs. 340

(D) Rs. 300

18. Ram weight 25 kg more than Shyam. Their combined weight is 325 kg. How much does Shyam weight?

(A)       150 kg

(C)       125kg

(B)       200 kg

(D)       160kg

19.Find out the wrong number in the series 3, 8, 15, 24, 34, 48, 63

(A) 24

(B) 34

(C) 15

(D) 63

20.What is the location value of 7 in the figure 9872590?

(A) 72590

(B) 7

(C) 70000

(D) 7000

Answers:

1 A
2 D
3 A
4 B
5 A
6 C
7 B
8 C
9 B
10 A
11 B
12 C
13 D
14 A
15 B
16 C
17 D
18 A
19 B
20 C




Tags


#

23 Jul, 2019, 12:21:18 PM