CurrentGK -> Papers -> Railway Exam Papers -> (Objective Questions) Sample Questions For MBA, PO, UPSC, RRB Etc - Page 2

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

(Objective Questions) Sample Questions For MBA, PO, UPSC, RRB Etc - Page 2

(Objective Questions) Sample Questions For MBA, PO, UPSC, RRB Etc - Page 2

51. CAPART is related with—
(A) Assisting and evaluating rural welfare programmes
(B) Computer hardware
(C) Consultant service of export promotion
(D) Controlling pollution in big industries
Ans: (A)

 

52. Note issuing deptt. of RBI should always possess the minimum gold stock of worth—
(A) Rs. 85 crore
(B) Rs. 115 crore
(C) Rs. 200 crore
(D) None of these
Ans: (B)

 

53. Which of the following does not grant any tax rebate ?
(A) National Saving Certificate
(B) Indira Vikas Patra
(C) National Saving Scheme
(D) Public Providend Fund
Ans: (B)

 

54. Ad hoc Treasury Bill System of meeting budget deficit in India was abolished on—
(A) 31 March, 1997
(B) 31 March, 1996
(C) 1 April, 1992
(D) 1 April, 1995
Ans: (A)

 

55. SEBI was established in—
(A) 1993
(B) 1992
(C) 1988
(D) 1990
Ans: (C)

 

56. The working of SEBI includes—
(A) To regulate the dealings of share market
(B) To check the foul dealings in share market
(C) To control the inside trading of shares
(D) All of these
Ans: (D)

 

57. The “Ad hoc Treasury Bill System” of meeting budget deficit in India was replaced by ‘Ways and Means Advances System’ which has come into force on—
(A) March 31, 1997
(B) April 1, 1996
(C) April 1, 1997
(D) None of these
Ans: (C)

 

58. Fiscal deficit as a percentage of GDP was 4•0% in 2004–05 which sliped down in 2008–09 (Budget Estimates) to—
(A) 3.2%
(B) 2.8%
(C) 2.5%
(D) 2.1%
Ans: (C)

 

59. According to the Economic Survey 2007–08 during the period April 3, 2007 and February 6, 2008 Indian rupee appreciated against US dollar by—
(A) 5.6%
(B) 6.8%
(C) 8.9%
(D) 9.3%
Ans: (C)

 

60. Which statement of the following is true for IMF ?
(A) It is not an agency of UNO
(B) It can grant loan to any country of the world
(C) It can grant loan to state Govt. of a country
(D) It grants loan only to member nations
Ans: (D)

 

61. For 2006-07, agriculture growth rate has been estimated at—
(A) 3.8%
(B) 5.9%
(C) 0.0%
(D) 6.3%
Ans: (A)

 

62. Which of the following is public sector organisation ?
(1) FCI Food Corporation of India
(2) FCI Fertilizer Corporation of India
(3) Cotton Corporation of India
(4) Jute Corporation of India
(A) Only 1 and 2
(B) Only 2, 3
(C) Only 3, 4
(D) All of these
Ans: (D)

 

63. Which day has been declared as ‘Balika Diwas’ (Girl Day) by the Ministry of Woman and Children Development ?
(A) April 5, every year
(B) July 9, every year
(C) October 9, every year
(D) December 9, every year
Ans: (D)

 

64. For RIDF-XIII, allocation in Union Budget 2006-07 was—
(A) Rs. 4500 crore
(B) Rs. 5500 crore
(C) Rs. 10000 crore
(D) Rs. 12000 crore
Ans: (D)

 

65. The birth rate and death rate for the year 2006 have been estimated as—
(A) 26.2 and 8.1 per thousand respectively
(B) 24.8 and 8.0 per thousand respectively
(C) 23.8 and 7.6 per thousand respectively
(D) 23.5 and 7.5 per thousand respectively
Ans: (D)

 

66. Central Issue price of foodgrains under TPDS includes price for BPL and APL (below poverty line and above poverty line). What is the difference between the two ?
(A) Price for APL is double of BPL price
(B) Price for BPL is one-third of APL price
(C) Difference of Rs. 500 per Qt.
(D) Difference of Rs. 250 per Qt.
Ans: (A)

 

67. What growth target government has estimated for the domestic crude production for the 11th Plan (2007–12) ?
(A) 42%
(B) 33%
(C) 29%
(D) 26%
Ans: (D)

 

68. Rural women can avail the benefit of Mahila Samriddhi Yojana if they open their account in—
(A) Rural Post Offices
(B) Commercial Banks
(C) Rural Development Bank
(D) Any of the above
Ans: (A)

 

69. Agriculture sector registered 6% growth in 2005-06 and it is estimated for year 2007-08 at—
(A) Again 6%
(B) 4.3%
(C) 3.3%
(D) 2.6%
Ans: (D)

 

70. As per the second advanced estimates of Agricultural Production for the year 2007-08 released by the Ministry of Agriculture, Kharif production has been estimated at—
(A) 110.52 Million Tonnes
(B) 112.24 Million Tonnes
(C) 114.42 Million Tonnes
(D) 115.9 Million Tonnes
Ans: (D)

 

71. Mistry Committee in its final report recommends full capital account convertibility by—
(A) 2008 end
(B) 2009 end
(C) 2010 end
(D) 2011 end
Ans: (A)

 

72. Which committee recommended tax on Agriculture Holdings ?
(A) Bhootlingam Committee
(B) Wanchoo Committee
(C) Raj Committee
(D) None of these
Ans: (d)

 

73. The Present Service Tax rate as proposed in Union Budget 2008-09 is—
(A) 8%
(B) 9%
(C) 10%
(D) 12%
Ans: (D)

 

74. The cause of deflation is—
(A) Lack of goods and services as compared to money supply
(B) Lack of imports as compared to exports
(C) Lack of money supply as compared to supply of goods and services
(D) None of these
Ans: (C)

 

75. Which of the following is a better measure of economic development ?
(A) Employment
(B) Size of exports
(C) Rural consumption
(D) National Income
Ans: (D)





Tags


#

23 Jan, 2020, 02:34:46 AM