CurrentGK -> Papers -> Test Papers -> Test English Paper-11

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Test English Paper-11

Test English Paper-11

Test English-11

 

Instructions
1. The test comprises of 15 questions. You should complete the test within 20 minutes.
2. There is only one correct answer to each question.
3. All questions carry four marks each.
4. Each wrong answer will attract a penalty of one mark.

Direction for question number 1 to 5:
In each of the following sentences, part/parts of the sentences is/are left blank. Beneath each sentence, four different ways of completing the sentence are indicated. Choose the best alternative from among the four.

1. The telephone symbolizes that awkward ___________ in all communication technologies; while it ________ to bring us together, it keeps us apart.

a.paradox, tries
b.irony, intends
c.paradox, needs
d.irony , wishes
Ans: a

2. The safest general characterization of the European philosophical tradition as it has developed up to now, with all its diverse proponents , is that it consists of a ______ plato.

a.series of footnotes to
b.set of prologues to
c. collection of chapters on
d. string of commentaries to
Ans: c

3. The ideas that these companies used seem so simple with _________ that their competitors will now __________ themselves for not thinking of them first.

a.passage of time , curse
b. hindsight , kick
c.distance , abuse
d. new perspective , rundown
Ans: a


4.In India, the challenges are to raise _________ incomes to reduce poverty, and to _______ inefficient enterprises.

a.middle-class , privatize
b. workers , suppress
c. farm , liberalize
d. rural , restructure
Ans: d

5. Overall, all the recent policy changes only amount to a ___________ in the sugar sector.

a.large structural change
b.such an extent not found in
c.superficial attempt at liberalization
d. lack of solution to the problems
Ans: c

Direction for question number 6 to 9:
The passage given below is followed by a set of four questions. Choose the most appropriate answer to each question.

It is open to the great powers to take up nonviolence any day and cover themselves with glory and earn eternal gratitude of posterity. If they or any of them could shed the fear of destruction, if they disarmed themselves, they will automatically help the rest to regain their sanity. But then these great powers have to give up imperialistic ambitions and exploitation of the so-called uncivilized or semi-civilized nations of the earth and revise their mode of life. It means a complete revolution. Great nations can hardly be expected in the ordinary course to move spontaneously in a direction the reverse of the one they have followed, and, according to their notion of value, from victory to victory.

But miracles have happened before and may happen even in this very prosaic age. Who can dare limit god’s power of undoing wrong? One thing is certain. If the mad race for armaments continues, it is bound to result in a slaughter such as has never occurred in history. If there is a victor left the very victory will be a living death for the nation that emerges victorious. There is no escape from the impending doom save through a bold unconditional acceptance of the non-violent method with all its glorious implications.

6. What according to the author would enable the powerful nations of the world to earn the gratitude of the future generations?

a. Disarmament
b. Non-imperialistic ambition.
c.Both of the above
d. None of the above.
Ans: c

7. Why is its not reasonable to expect great nations to change the policies they have the following?

a.Miracles do not happen in the twentieth century.
b.They feel their policies have led them to defeat.
c.Even god’s power of undoing wrong is limited.
d.It would mean a complete revolution if a way of life.
Ans: d

8. Which word best describes what the author feels is bound to happen if the arms race continues unabated?

a. Catastrophe
b. Armageddon
c. Calamity
d. Holocaust
Ans: d

9. What does the author prophesy regarding the victor of the war of arm race?

a.It will win a victory
b. It will win a decisive victory
c. It will win the war at a huge cost.
d. It will hugely benefit.
Ans: c

Direction for question number 10 to 15:
Read the given passage carefully and try to understand the subtle difference between the highlighted words that are similar in meaning. Fill in the blanks in the sentences following the passage with the most appropriate word from the options given

A pleonasm consists of two concepts (usually two words) that are redundant. What does “redundant†mean? Well, how about “more than enough; overabundant ;excess ; and superfluous “ ? Still having a problem understanding what pleonastic means? Some pleonastic expressions are also known as tautologies. Tautology means, “needless repetition of an idea in a different word, phrase , or sentence . redundancy ; pleonasm. “ What bout pleonasm? It means, “ the use of more words than are necessary for the expression of an idea ; redundancy . “ So it is that we go around in circles : pleonasm means for the expression of an ideas ; redundancy .“ So it is that we go around in cicles : pleonasm means tautology , which means redundancy , which means pleonasm , which means tautology , ad infinitum.

10. ___________ is a figure of speech used to embellish poems.

a.redundancy
b.superfluous
c.tautology
d.pleonasm
Ans: c

11. He was so fit that he did not have an ounce of ___________ flesh.

a. redundancy
b. superfluous
c. tautology
d. pleonasm
Ans: b

12. The peon brought too many photocopies of the documents ; since the number of people in the meeting was less , most of the copies were rendered ___________.

a. redundant
b. redundancy
c. repetition
d. pleonasm
Ans: a

13. __________ is to be avoided in official reports and research paper to maintain brevity

a.redundant
b. superfluous
c.tautology
d. pleonasm
Ans: d

14.The felling of ______ at his workplace nagged him and he longed to get a job where he could shoulder more responsibility.

a. repetition
b. redundancy
c. repetition
d. pleonasm
Ans: b

15.The __________ of names in the list was confusing; he was not sure if it referred to the same people or to different ones with similar names.

a. repetition
b.tautology
c. pleonasm
d.redundancy
Ans: a





Tags


#

24 Jun, 2019, 23:27:04 PM