CurrentGK -> Papers -> Bank Exam Papers -> Oriental Bank Of Commerce Po General Awareness Solved Paper 1

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Oriental Bank Of Commerce Po General Awareness Solved Paper 1

Oriental Bank Of Commerce Po General Awareness Solved Paper 1

Oriental Bank of commerce po general awareness solved paper 1

1. Jayasuriya who decided to take retirement from Test Cricket is from which of the following countries ?

(A) Pakistan

(B) India

(C) West Indies

(D) South Africa

(E) Sri Lanka

2. In order to give impetus to agri-culture which of the following states has launched Contract Farming Scheme ?

(A) Jammu and Kashmir

(B) Orissa

(C) West Bengal

(D) Haryana

(E) None of these

3. Dola Banerjee who won a Gold Medal in an international games event in November 2007 is asso-ciated with :

(A) Archery

(B) Badminton

(C) Table tennis

(D) Swimming

(E) None of these

4. Who amongst the following is the highest wicket taker in the history of Test cricket in the world ?

(A) R. Hadlee

(B) Kapil Dev

(C) Anil Kumble

(D) Shane Warne

(E) Mutthiah Muralidharan

5. Late Benzair Bhutto was associa-ted with which of the following political parties ?

(A) Muslim League

(B) Pakistan National Congress

(C) Pakistan People’s Party

(D) National Forum of Pakistan

(E) None of these

6. Zhang Zilin who was adjudged as the Miss World 2007 is from which of the following coun- tries ?

(A) South Africa

(B) Russia

(C) South Korea

(D) Vietnam

(E) China

7. Which of the following is not considered as a green House Gas ?

(A) Methane

(B) Carbon dioxide

(C) Nitrous oxide

(D) Oxygen

(E) All these are not green house gases

8. Which of the following terms is not a financial term ?

(A) Investment

(B) El Nino effect

(C) Core banking Solution

(D) RTGs

(E) All are financial terms

9. Who amongst the following is the Chairperson of the 13th Finance Commission ?

(A) Dr. C. Rangarajan

(B) Dr. Bimal Jalan

(C) Dr. Rakesh Mohan

(D) Dr. Vijay Kelkar

(E) None of these

10. The Green revolution in India was the outcome of the efforts of who amongst the following ?

(A) Dr. M. S. Swaminathan

(B) Dr. C. Rangarajan

(C) Mr.K. V. Kamath

(D) Dr. Rakesh Mohan

(E) None of these

11. Which of the following is a project to develop watersheds in India ?

(A) DRDO

(B) CARE

(C) Avard

(D) NWDPRA

(E) None of these

12. Who amongst the following is the author of the book ‘The Namesake’ ?

(A) Salman Rushdie

(B) Steve Waugh

(C) Monica Ali

(D) V. S. Naipaul

(E) Jhumpa Lahiri

13. Which of the following countries launched its first Lunar Orbiter ‘Change–I’ ?

(A) India

(B) South Korea

(C) China

(D) France

(E) None of these

Oriental Bank of commerce po general awareness solved papers 1 question No. 14 to 25

14. Who amongst the following is ranked No. 1 Tennis players amongst the women players ? (as per recent ranking)

(A) Maria Sharapova

(B) Ana Ivanovic

(C) Sania Mirza

(D) Justine Henin

(E) None of these

15. The Information and Broadcas-ting Ministry has selected which of the following pairs for its prestigious ‘Life Time Achieve-ment Award’ given away recen-tly ?

(A) Amitabh Bachchan and Jaya Bachchan

(B) Rajesh Khanna and Dilip Kumar

(C) Asha Bhosle and Lata Man-geshkar

(D) Lata Mangeshkar and Dilip Kumar

(E) None of these

16. Many a times we read in news-paper about the benefits of National Electronic, Funds Trans-fer (NEFT) a delivery service launched by the bank. Why banks advocate for such delivery channels ?

1. It is a system in which no physical transfer takes place hence risk is very low.

2. In this system banks are not required to transfer any money actually to the account of the customer. Only book adjustment is done. Hence actual fund is not needed.

3. This facility is available to anybody at any place. Even having a bank account is not at all necessary.

(A) Only (1) is correct

(B) Only (2) is correct

(C) Only (3) is correct

(D) Both (1) and (2) are correct

(E) All (1), (2) and (3) are correct

17. The prestigious Indira Gandhi National Award for Peace Disar-mament and Development 2006 was conferred upon whom amongst the following ?

(A) Prof. Wangari Maathai

(B) Mr. Phillips Talbot

(C) Mr. Damilo Turk

(D) Ms. Doris Lessing

(E) None of these

18. As reported in the newspapers China has asked its banks to put 12·5% money instead of earlier 12% as CRR. This correction in CRR is made for the seventh time in last one year. Why did China have to take this step again and again and so frequently ?

1. It will put a curb on lending of the money by the banks.

2. It will help Govt. of China to tame the rate of inflation.

3. It will help poor to get easy loans at cheaper rates from the banks as higher CRR brings more money for acti-vities of the social sector.

(A) Only (1) is correct

(B) Only (2) is correct

(C) All (1), (2) and (3) are correct

(D) Only (3) is correct

(E) Both (1) and (2) are correct

19. NRI Day is observed on which of the following days ?

(A) 9th February

(B) 9th January

(C) 19th February

(D) 19th March

(E) 9th March

20. Which of the following isnot a mode of foreign capital inflow to India ?

(A) FDI

(B) FII

(C) NRI Accounts

(D) No Frills Accounts

(E) All these are valid for foreign capital inflow

21. India-European Union Summit 2007 was organized in November 2007 at New Delhi. Which of the following is true about the same ?

1. A landmark MOU was signed by both the parties which envisages that EU would help India to achieve millennium Goals.

2. EU will plead India case of more subsidy to agro sector in WTO meets.

3. Both the parties reaffirmed their commitment to the rule based multilateral trading system.

(A) Only (1) is correct

(B) Only (2) is correct

(C) Only (3) is correct

(D) Both (1) and (3) are correct

(E) All (1), (2) and (3) are correct

22. Mr. Kevin Rudd is the new :

(A) President of Australia

// //

(B) Prime Minister of Australia

(C) President of Argentina

(D) Prime Minister of Argentina

(E) Secretary General of UNO

23. The 53rd Commonwealth Heads of Government Meeting (CHO-GM) was organized at which of the following places in Novem-ber 2007 ?

(A) Kampala

(B) London

(C) New Delhi

(D) Perth

(E) None of these

24. As per the reports published in the news papers/magazines the overall credit (credit by banks) grew by over Rs. 1,00,000 crores in 2005-06 and 2006-07. Which of the following sectors was one single main contributor to this boom ?

(A) Housing and real estate sector

(B) Agriculture sector

(C) Business loans to doctors and account professionals

(D) Manufacturing Sector

(E) None of these

25. Which of the following products/facilities launched by banks make it possible for the customers to avail banking services 24 hours all seven days ?

1. ATM

2. Internet Banking

3. Universal Cheque book facility

(A) Only (1)

(B) Only (2)

(C) Both (1) and (2)

(D) Only (3)

(E) All (1), (2) and (3)

Oriental Bank of commerce po general awareness solved papers 1 – Answers from 1 to 25 are as follows,

1. (E) 2. (D) 3. (a) 4. (e) 5. (c) 6. (e) 7. (d) 8. (b) 9. (d) 10. (a)

11. (D 12. (e) 13. (c) 14. (d) With 6330 Points, Justine Henin is at the First Place.

15. (d) 16. (D) 17. (a) 18. (E) 19. (B) 20. (D) 21. (D) 22. (B) 23. (C) 24. (B) 25. (E)





Tags


#

07 Jul, 2020, 16:53:47 PM