Give your Comment
School Lecturer  |  Patwar exam | Current g.k | Model papers | Sample papers | India g.k. | Rajasthan g.k. | Bank papers | Model papers for rpsc | Ssc model papers | Railway exam papers | history | geography | biological science | quiz questions answers | current affairs | noble personalities | UPSC Competitive Exam | Bank PO exam papers | Games and sports | Indian constitution
  • more Current Affairs....
  • » "मुठभेड़ हत्‍याओं" पर सुप्रीम कोर्ट द्वारा जारी नवीनतम दिशा निर्देशों, में निम्‍नलिखित में से कौनसा सत्‍य हैं: A. एफआईआर/मजिस्‍ट्रेट जांच को सभी पुलिस मुठभेड़ हत्‍याअों के लिए करना चाहिए। B. खुफिया तथ्‍य किसी भी ऑपरेशन से पहले दर्ज किया जाना चाहिए। C. जांच सीआईडी/अन्‍य पुलिस स्‍टेशन द्वारा आयोजित किया जाना चाहिए। D. अंतिम रिपोर्ट अदालत को दी जानी चाहिए।
  • » 2014 के ऑस्‍कत के लिए भारत की अाधिकारीक प्रविष्टी का नाम क्‍या हैं?
  • » दिबांग पनबिजली परियोजना के संबंध में निम्‍न लिखित कथनों पर विचार कीजिये: A. यह भारत की सबसे बड़ी पनबिजली परियोजना हैं। B. यह दुनिया के सबसे बड़े कंक्रिट ग्रेविटी बांध का दावा करती हैं। C. बांध की उंचाई को 288m तक संशोधित किया गया हैं ? इनमें से कौनसा कथन सत्‍य हैं?
  • » आईएनएस सिंधुरक्षक को भारतीय नौसेना द्वारा बंद कर दिया गया है। यह था एक-
  • » भारत से कौनसी फिल्‍म ऑस्‍कर (अकादमी पुरस्‍कार) के लिए चुनी गयी हैं?
  • » परिसंचण के ऑडिट ब्‍यूरों के अध्‍यक्ष के रूप में किसे नियुक्‍त किया गया हैं?
  • » हाल ही में किस भारतीय राष्‍ट्रीकृत बैंक ने श्रीलंका में संचालन के 150 वर्ष पूरे कर लिए हैं?
  • » बहुपक्षवाद पर स्‍वतंत्र आयोग के महासचिव के रूप में किसे नियुक्‍त किया गया हैं?
  • » हाल ही में आरटीआई के तहत मांगी गई जानकारी के लिए कारणों को देने की आवेदकों की आवश्‍यकता पर मद्रास उच्‍च न्‍यायालय के आदेश किसके साथ टकराव में हैं?
  • » चीनी ई-वाणिज्‍य के विशाल अलीबाबा के आईपीओ ने इसे दुनिया की सबसे बड़ी ऐसी घटना बनाने के लिए कितनी राशी एकत्रित की है?

Navodaya Vidyalaya Entrance Exam 2010 Solved Paper

CurrentGK -> Papers -> General Exam Solved Papers -> Navodaya Vidyalaya Entrance Exam 2010 Solved Paper

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Navodaya Vidyalaya Entrance Exam 2010 Solved Paper

Navodaya Vidyalaya Entrance Exam 2010 Solved Pa

(Class VI) : Solved Paper


Section�III
Language

Directions�There are three passages in this Section. Each passage is followed by five questions. Read each passage carefully and answer the questions that follow. For each question four probable answers bearing letters (A), (B), (C) and (D) are given. Only one out of these is correct. You have to choose the correct answer and write the letter in the box against the letter corresponding to the question in answer sheet.


Passage�1
A Jeweller, when peeped through his shop into the lane, saw a well dressed women getting of her car. Along with her pet she moved forward and rang the bell. Curiously, the shopkeeper let her in. After an hour or so the curiosity subsided. The women with atmost care looked at the trays containing diamond, at the counter in front of her nodded her head and asked for something else. In the end she asked for the tray-5 to be shown once again. The jeweller was very happy from within because the said tray contained the most valuable diamonds. When he brought the tray, the woman moved forward and dashed with the jeweller, resulting in all the diamond scattered thitherthither. The woman cut a sorry figure and jeweller looked at her timidly. She helped him picking the diamonds. In the mean while, she took out a piece of biscuit out of her purse and fed her dog. When jeweller could pick the piece of diamond he felt something to stop his heart beat. A 5 carate diamond was seen no where. Excitedly he looked around the entire floor but all in vein. Then he suspeciously looked at the woman and called the police. At the request of the jeweller the police searched the woman but could find nothing. The jeweller realized that the clever woman has cheated on him.

1. Why did the jeweller show curiosity while letting the woman in ?
(A) because she was well dressed
(B) because she rang the bell
(C) because she had a pet also
(D) because she was beautiful
Ans : (A)

2. In the above passage Tray-5 is important, because�
(A) It contained shining diamonds
(B) Whatever it contained, all scattered on the floor
(C) The female cut the sorry figure and the jeweller got desperate
(D) This tray was loving to the jeweller
Ans : (A)

3. What is the meaning of �counter� in the passage ?
(A) An article on which you count
(B) Re. to be used during playing cards
(C) An opposition
(D) A flat surface, on which articles are kept to sell
Ans : (D)


4. Police was called�
(A) The woman made the diamonds in tray-5 to fall down
(B) She was feeding her dog with biscuit and she did not like any of the diamonds
(C) A 5 carate diamond got disappeared
(D) She did not purchase anything from the tray
Ans : (C)

5. Then he looked at the woman with suspecion.
What does the underline phrase mean�
(A) He looked at the woman as if she was not a woman
(B) He angrily looked at the woman, because she made the tray to fall down
(C) He looked in such a way as if the woman had cheated on him
(D) He looked at her suspeciously and the police arrested her
Ans : (C)

Passage�2In the year 2007 India became the 11th nation to join the trillioners club. It was the moment to pat you back, but the experts opined that we congratulated in haste. The country is suffering from evils like child marriage, poverty, diseases, castism and communalism, therefore it is a matter of shame for all of us.

6. Which important event took place in the year 2007 ?
(A) India landed loan worth Rs. 1 trillion to 11 nations
(B) India became the 11th nation to take loan worth Rs. 1 trillion
(C) India is included among the those prosperous countries, which had more than one trillion $
(D) India became the 11th nation to have no poor
Ans : (C)

7. When the writer says that we have
congratulated ourselves in haste, he means�
(A) Indian wished each other very early in the morning
(B) India is proud to be counted as prosperous country
(C) We ought to celebrate the moment when there is no poor in the country
(D) People should have wished each other by the late evening
Ans : (C)

8. Which words mean�to feel pleasure�
(A) To pat once own back
(B) To wish in haste
(C) Only some have become rich
(D) Country is still reeling under poverty
Ans : (A)

9. What was shame for India, according to the writer ?
(A) India became rich quickly
(B) People are still unhappy
(C) Only some have become rich
(D) The government did not give employment to all
Ans : (B)

10. Which of the following sentences impart the meaning-evils like child marriage ?
(A) Ravana was the king of evils
(B) Child marriage is an evil
(C) We adopt evil methods to torture others
(D) To speak loudly with your parents, is an evil
Ans : (B)

Passage�3
Two diseases of banana, spreading fast in Africa, are becoming danger to about 3 crore people who bank upon this fruit for their food and earning as well. To check this fast spreading disease, the scientists had an emergency meeting with policy makers. They found the disease incurable, therefore they suggested powerful scheme; such as ploughing the large banana fields, spray the insecticide or burn the plants. They felt, if steps were not taken in time, the disease would turn into epidemic and 90% of the crop would be destroyed.

11. Why did the writer say that the banana disease is becoming danger to the people ?
(A) It would soon spread among the people and kill them
(B) It would soon destroy the crop, which is the means of living and earning of the people
(C) The trees would turn poisonous
(D) This would spread epidemic among the people
Ans : (B)

12. Why did scientists have emergency meeting ?
(A) To find the solution of the problem
(B) To tell the government, that they have found out the solution
(C) To be awarded by the government
(D) To tell the government that the problem is serious
Ans : (A)

13. To check the disease, the scientists suggested�
(A) All the people should be inhabited else where
(B) People should be given some other employment for their earning
(C) People should plant something else
(D) All the affected plants must be burnt out or sprayed with insecticide
Ans : (D)

14. Epidemic means�
(A) Frequently spread disease
(B) Drought
(C) A method to cure plants
(D) A disease to attack only human being
Ans : (A)

15. Which sentence in the stanza is used to meanincurable disease ?
(A) None could survive after returning from Africa
(B) On spreading swine flue, to check the spread the government has to take strict steps
(C) The fire was so furious that the entire building turned into ashes with no time
(D) There was a powerful change in the people�s life after the erection of factory in the village
Ans : (A)

Directions�Below are given four sentences (A), (B), (C) and (D). To make a stanza, arrange them in correct order and fill the box in the attached answer sheet, with English alphabet as correct answer.

16. 1. The students were making too much noise.
2. The teacher was not in the class.
3. Everyone got the punishment.
4. The principal visited the class.
The correct order is�
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 3, 2, 1, 4
(C) 4, 2, 1, 3
(D) 2, 1, 4, 3
Ans : (D)

17. 1. Her mother was not at home.
2. Nina was hungry.
3. She purchased chocolate for herself.
4. She went to the nearby shop.
The correct order is�
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 1, 4, 3
(C) 3, 2, 1, 4
(D) 3, 1, 2, 4
Ans : (B)

Directions�Complete the sentence with most appropriate option and fill the box in the attached answer sheet with English alphabet as correct answer�

18. I wanted to stay back at home because�
(A) The train was leaving
(B) I wanted to sleep
(C) The bananas were purchased
(D) I like the apples
Ans : (B)

19. The child was crying because�
(A) He wanted to read the book
(B) India had won the match
(C) He was hungry
(D) It was raining outside
Ans : (C)

Directions�(Q. 20�22) Read each sentence to find out whether there is any error in it, the error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer.

20. Gandhiji was a (A) / men who (B) / become a legend (C) / in his own time. (D)
Ans : (C)

21. The travel agency made (A) / all the arrangements (B) / for our journey (C) / for England. (D)
Ans : (D)

22. The question was (A) / so difficult that (B) / nobody were (C) / able to answer it. (D)
Ans : (C)

Directions�Below are given certain words to be filled in the blanks. Choose the correct word and fill the box in the attached answer sheet, with English alphabet as correct answer.

23. I like oranges���
(A) more
(B) usually
(C) like
(D) pleasure
Ans : (B)

24. He sleeps the whole day and studies �� night.
(A) in
(B) at
(C) on
(D) for
Ans : (B)

25. ��� picture is very beautiful.
(A) This
(B) They
(C) These
(D) Some
Ans : (A)





Related Posts

Tags

24 Nov, 2014, 00:49:08 AM