Give your Comment
School Lecturer  |  Patwar exam | Current g.k | Model papers | Sample papers | India g.k. | Rajasthan g.k. | Bank papers | Model papers for rpsc | Ssc model papers | Railway exam papers | history | geography | biological science | quiz questions answers | current affairs | noble personalities | UPSC Competitive Exam | Bank PO exam papers | Games and sports | Indian constitution
  • more Current Affairs....
  • » rock
  • » 1984 के दंगों में एसआईटी के संविधान में पूछताछ करने के लिए केन्‍द्र सरकार द्वारा गठित समिति का अध्‍यक्ष कौन था?
  • » हाल ही मे स्‍मारक डाक टिकट (commemorative stamp) कूका आंदोलन के लिए शुरू किया गया था। यह भारत के किस हिस्‍से में है?
  • » "मुठभेड़ हत्‍याओं" पर सुप्रीम कोर्ट द्वारा जारी नवीनतम दिशा निर्देशों, में निम्‍नलिखित में से कौनसा सत्‍य हैं: A. एफआईआर/मजिस्‍ट्रेट जांच को सभी पुलिस मुठभेड़ हत्‍याअों के लिए करना चाहिए। B. खुफिया तथ्‍य किसी भी ऑपरेशन से पहले दर्ज किया जाना चाहिए। C. जांच सीआईडी/अन्‍य पुलिस स्‍टेशन द्वारा आयोजित किया जाना चाहिए। D. अंतिम रिपोर्ट अदालत को दी जानी चाहिए।
  • » 2014 के ऑस्‍कत के लिए भारत की अाधिकारीक प्रविष्टी का नाम क्‍या हैं?
  • » दिबांग पनबिजली परियोजना के संबंध में निम्‍न लिखित कथनों पर विचार कीजिये: A. यह भारत की सबसे बड़ी पनबिजली परियोजना हैं। B. यह दुनिया के सबसे बड़े कंक्रिट ग्रेविटी बांध का दावा करती हैं। C. बांध की उंचाई को 288m तक संशोधित किया गया हैं ? इनमें से कौनसा कथन सत्‍य हैं?
  • » आईएनएस सिंधुरक्षक को भारतीय नौसेना द्वारा बंद कर दिया गया है। यह था एक-
  • » भारत से कौनसी फिल्‍म ऑस्‍कर (अकादमी पुरस्‍कार) के लिए चुनी गयी हैं?
  • » परिसंचण के ऑडिट ब्‍यूरों के अध्‍यक्ष के रूप में किसे नियुक्‍त किया गया हैं?
  • » हाल ही में किस भारतीय राष्‍ट्रीकृत बैंक ने श्रीलंका में संचालन के 150 वर्ष पूरे कर लिए हैं?

CAT Sample Questions Verbal Section : Sentence Completions

CurrentGK -> Papers -> CAT -> CAT Sample Questions Verbal Section : Sentence Completions

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

CAT Sample Questions Verbal Section : Sentence Completions

CAT Sample Questions  Verbal Section : Sentence Completions

  1. The fact that the- of confrontation is no longer as popular as it once was - procatss in race relations.
    1. insidiousness - reiterates
    2. practice - inculcates
    3. glimmer - foreshadows
    4. technique - presages
    5. reticence - indicates

    Ans :D

  2. A child should not be - as being either very shy or over - agcatssive.
    1. categorized
    2. instructed
    3. intoned
    4. distracted
    5. refrained

    Ans :A

  3. President Anwar el - Sadat of Egypt, disregarding - criticism in the Alab world and in his own Government, - accepted prime minister Menahem Begin's invitation to visit Israel in order to address the Israeli parliament.
    1. acrimonious - formally
    2. blemished - stiffly
    3. categorical - previously
    4. malignant - plaintively
    5. charismatic - meticulously

    Ans :A

  4. In his usual - manner, he had insured himself against this type of loss.
    1. pensive
    2. providential
    3. indifferent
    4. circumspect
    5. caustic

    Ans :D

  5. We never believed that he would resort to - in order to achieve his goal; we always regarded him as a - man.
    1. charm - insincere
    2. necromancy - pietistic
    3. logic - honorable
    4. prestidigitation - articulate
    5. subterfuge - honest

    Ans :E

  6. The Sociologist responded to the charge that her new theory was - by pointing out that it did not in fact contradict accepted sociological principles.
    1. unproven
    2. banal
    3. superficial
    4. complex
    5. heretical

    Ans :E

  7. Despite assorted effusion to the contrary, there is no necessary link between scientific skill and humanism, and quite possibly, there may be something of a - between them.
    1. dichotomy
    2. congruity
    3. reciprocity
    4. fusion
    5. generosity

    Ans :E

  8. The most technologically advanced societies have been responsible for the catatest - indeed savagery seems to be indirect proposition to -
    1. inventions - know-how
    2. wars - viciousness
    3. triumphs - civilizations
    4. atrocities - development
    5. catastrophes - ill-will

    Ans :D

  9. Ironically, the party leaders encountered no catater - their efforts to build as Procatssive Party than the - of the procatssive already elected to the legislature.
    1. obstacle to - resistance
    2. support for - advocacy
    3. praise for - reputation
    4. threat to - promise
    5. benefit - success

    Ans :A

  10. The simplicity of the theory - its main attraction - is also its - for only by - the assumptions of the theory is it possible to explain the most recent observations made by researchers.
    1. glory - rejecting
    2. liability - accepting
    3. undoing - supplementing
    4. downfall - considering
    5. virtue - qualifying

    Ans : C

  11. That the Third Battalion's fifty percent casually rate transformed its assault on Hill 306 from a brilliant stratagem into a debacle does not - eyewitness reports of its commander's extra-ordinary - in deploying his forces.
    1. invalidate - brutality
    2. gainsay - cleverness
    3. underscore - ineptitude
    4. justify - rapidity
    5. corroborate -determination

    Ans : B

  12. No longer - by the belief that the world around us was expressly designed for humanity, many people try to find intellectual - for that lost certainty in astrology and in mysticism.
    1. satisfied - reasons
    2. reassured - justifications
    3. restricted - parallels
    4. sustained - substitutes
    5. hampered - equivalents

    Ans : D

  13. In eighth-century Japan, people who - wasteland were rewarded with official ranks as part of an effort to overcome the shortage of - fields.
    1. cultivated - domestic
    2. located - desirable
    3. conserved - forested
    4. reclaimed - arable
    5. irrigated - accessible.

    Ans :D

  14. Clearly refuting sceptics, researchers have - not only that gravitational radiation exists but that it also does exactly what the theory- it should do.
    1. assumed - deducted
    2. estimated - accepted
    3. supposed - asserted
    4. doubted - warranted
    5. demonstrated - predicted.

    Ans :E

  15. Melodramas, which presented stark oppositions between innocence and criminality, virtue and corruption, good and evil, were popular precisely because they offered the audience a world - of -
    1. deprived - polarity
    2. full - circumstantiality
    3. bereft - theatricality
    4. devoid - neutrality
    5. composed - adversity.

    Ans :D

  16. Sponsors of the bill were-because there was no opposition to it within the legislative, until after the measure had been signed into law.
    1. well-intentioned
    2. persistent
    3. detained
    4. unreliable
    5. relieved.

    Ans :B

  17. Ecology, like economics, concerns itself with the movement of valuable - through a complex network of producers and consumers.
    1. nutrients
    2. dividends
    3. communications
    4. artifacts
    5. commodities.

    Ans :C

  18. Having fully embraced the belief that government by persuasion is preferable to government by - the leaders of the movement have recently - most of their previous statements supporting totalitarianism.
    1. proclamation - codified
    2. coercion - repudiated
    3. participation - moderated
    4. intimidation - issued
    5. demonstration - deliberated.

    Ans :B

  19. It would be difficult for one so - to be led to believe that all men are equal and that we must disregard race, color and creed.
    1. tolerant
    2. democratic
    3. broadminded
    4. emotional
    5. intolerant.

    Ans :E

  20. Many philosophers agree that the verbal aggression of profanity in certain redical newspapers is not - or childish, but an assault on - essential to the revolutionary's purpose.
    1. insolent - sociability
    2. trivial - decorum
    3. belligerent - fallibility
    4. serious - propriety
    5. deliberate - affectation.

    Ans :B

  21. The - tones of the flute succeeded in - his tense nerves.
    1. rhapsodic - minimising
    2. blatant - enhancing
    3. hovendous - calming
    4. vibrant - portraying
    5. mellifluous - soothing.

    Ans :E

  22. Without the psychiatrist's promise of confidentiality, trust is - and the patient's communication limited; even though confidentiality can thus be seen to be precious in thercopy, moral responsibility sometimes requires a willingness to - it.
    1. lost - forget
    2. implicit - extend
    3. impaired - sacrifise
    4. ambiguous - apply
    5. assumed - examine.

    Ans :C

  23. Parts of seventeenth-century Chinese pleasure gardens were not necessarily intended to look -they were designed expressly to evoke the agreeable melancholy resulting from a sense of the - of natural beauty and human glory.
    1. great - immutability
    2. joyful - mortality
    3. conventional - wildness
    4. cheerful - transitoriness
    5. colorful - abstractness.

    Ans :D

  24. Despite the - of many of their colleagues, some scholars have begun to emphasize ''pop culture'' as a key for - the myths, hopes, and fears of contemporary society.
    1. pedantry - reinstating
    2. enthusiasm - symbolizing
    3. skepticism - deciphering
    4. antipathy - involving
    5. discernment - evaluating.

    Ans :C

  25. If duty is the natural - of one's the course of future events, then people who are powerful have duty placed on them whether they like it or not.
    1. outgrowth - control over
    2. arbiter - responsibility for
    3. correlate - understanding of
    4. determinant - involvement in
    5. mitigant - preoccupation with .

    Ans :A

  26. Clearly refuting sceptics, researches have - not only that gravitational radiation exists but that it also does exactly what the theory - it should do.
    1. supposed - asserted
    2. voubted -warranted
    3. assumed - deduced
    4. demonstrated - predicted
    5. estimated - accepted

    Ans :D

  27. The Neolatonists' conception of a deity, in which perfection was measured by abundant fecundity, was contradicted by that of the Aristotelians, in which perfection was displayed in the - of creation.
    1. variety
    2. economy
    3. profusion
    4. clarity
    5. precision.

    Ans :B

  28. It is a great - to be able to transfer useful genes with as little extra gene material as possible, because the donor's genome may contain, in addition to desirable genes, many genes with - effects.
    1. Disappointment - superfluous
    2. Convenience - exquisite
    3. Advantage - deleterious
    4. Accomplishment - profound
    5. Misfortune - unpredictable.

    Ans :C

  29. While admitting that the risks incurred by use of the insecticide were not - the manufacturer's spokesperson argued that effective - were simply not available.
    1. indeterminable - safeguards
    2. unusual - alternatives
    3. inconsequential - substitutes
    4. proven - antidotes
    5. increasing - procedures.

    Ans :C

  30. Human reaction to the realm of though is often as strong as that to sensible presences; our higher moral life is based on the fact that - sensations actually present may have a weaker influence on our action than do ideas of - facts.
    1. emotional - impersonal
    2. familiar : symbolic
    3. disturbing - ordinary
    4. material - remote
    5. defenitive - controvoisial.

    Ans :D

  31. Some scientists argue that carbon compounds play such a central role in life on earth because of the possibility of - resulting from the carbon atom's ability to form an unending series of different molecules.
    1. variety
    2. stability
    3. deviations
    4. invigorations
    5. reproduction.

    Ans :A

  32. It would be difficult for one so - to be led to believe that all men are equal and that we must disregard race, color and creed.
    1. intolerant
    2. democratic
    3. emotional
    4. patient
    5. broadminded.

    Ans :A

  33. An occasional - remark spoiled the - that made the paper memorable.
    1. colloquial
    2. trite - cliches
    3. urbane - sophisticated
    4. hackneyed - originality
    5. jovial - fun.

    Ans :D

  34. Broadway audiences have become inured to - and so - to be pleased as to make their ready ovations meaningless as an indicator of the quality of the production before them.
    1. cleverness : eager
    2. condescension : disinclined
    3. sentimentality : reluctant
    4. mediocrity : desperate
    5. histrionics : unlikely

    Ans :D

  35. Nineteenth - century scholars, by examining earlier geometric Greek art, found that classical Greek art was not a magical - or a brilliant - blending Egyptian and Assyruin art, but was independently evolved by Greeks in Greece.
    1. conversion - annexation
    2. apparition - amalgam
    3. stratagem - appropriation
    4. paradigm - construct
    5. example - synthesis

    Ans :B

  36. The struggle of the generations is one of the obvious constants of human affairs; therefore, it may be presumptuous to suggest that the rivalry between young and old in western society during the current decade is - critical.
    1. archetypally
    2. perennially
    3. disturbingly
    4. uniquely
    5. cautiously

    Ans :D

  37. Even though in today's Soviet union the - Muslim clergy have been accorded power and privileges, the Muslim laity and the rank - and - file clergy still. Have little - to practice their religion.
    1. adversaries of - inclination
    2. traditionalists among - incentive
    3. practitioners among - opportunity
    4. leaders of - latitude
    5. dissidents within -obligation

    Ans :D

  38. Unlike the Shakespearean plays, The ''closet dramas'' of the nineteenth century were meant to be - rather than -
    1. seen - acted
    2. read - acted
    3. produced - acted
    4. quiet - loud
    5. sophisticated - urbane

    Ans :B

  39. The little - known but rapidly expanding use of computers in mapmaking is technologically similar to the more - uses in designing everything from bolts to satellites.
    1. ingenuous
    2. recent
    3. secure
    4. publicized
    5. successful

    Ans :D

  40. Although his out numbered troops fought bravely, the general felt he had no choice but to - defeat and - a retreat.
    1. oversee - reject
    2. acknowledge - order
    3. hasten - suggest
    4. seek - try
    5. overcome - request

    Ans :B

  41. No hero of ancient or modern times can surpass the Indian with his lofty contempt of death and the - with which he sustained the cruelest coffliction.
    1. guide
    2. assent
    3. reverence
    4. fortitude
    5. concern

    Ans :D

  42. The hostess attempted to - a romantic atmosphere that would bring the two young people together in -
    1. expand - fealty
    2. present - collusion
    3. simulate - conflict
    4. introduce - cacophony
    5. contrive - matrimony

    Ans :E

  43. Employers who retire people who are willing and able to continue working should realize that - age is not an effective - in determining whether an individual is capable of working.
    1. intellectual - criterion
    2. Chronological - criterion
    3. Physical - barrier
    4. deteriorating - value
    5. chronological - factor

    Ans :B

  44. As the sun rose, the morning mists were borne away on the - like strands of -
    1. whirlwind - flotsam
    2. wind - cactus
    3. morass - tundra
    4. zephyr - gossamer
    5. holocaust - taffeta

    Ans :D

  45. The playwright was known not for his original ideas that had been propounded by others.
    1. rejection
    2. consideration
    3. invention
    4. reiteration
    5. plagiarism

    Ans :E

  46. The gypsy girl, decked out in - finery, and with her disheveled hair streaming over shoulders, was indeed a - sight.
    1. verdant - wistful
    2. sartorial - flagrant
    3. specious - poignant
    4. tawdry - bizarre
    5. opulent - debonair

    Ans :D

  47. Yellow fever, the disease that killed 4,000 Philadelphians in 1793, and so - Memphis, Tennessee, that the city lost its charter, has reappeared after nearly two decades in - in the western hemisphere.
    1. disabled - quarantine
    2. decimated - abeyance
    3. terrorized - contention
    4. ravaged - secret
    5. coupled - quiescence

    Ans :B

  48. The painting was larger than it appeared to be, for hanging in a darkened recess of the chapel, it was - by the perspective.
    1. embellished
    2. improved
    3. jeopardised
    4. aggrandized
    5. diminished

    Ans :E

  49. We have in America - speech that is neither American, Oxford English, nor English but a - of all three.
    1. motley - miracle
    2. nasal - blend
    3. feigned - patchwork
    4. mangled - medley
    5. hybrid - combination

    Ans :E

  50. Old beliefs die hard, even when jobs become - the long - standing fear that unemployment could return at a moments notice -
    1. protected - subsided
    2. vacant - perished
    3. available - receded
    4. plentiful - persisted
    5. easier - charged

    Ans :D

  51. Not only the - are fooled by pcopagandas we can all be misled if we are not -
    1. people - mature
    2. ignorant - cynical
    3. masses - cautious
    4. uncultured - concerned
    5. gullible - wary

    Ans :E

  52. -- merciful by nature, he was - toward the murderer.
    1. although - unmoving
    2. while - unjust
    3. truly - indicative
    4. though - kind
    5. albeit - implacable

    Ans :E

  53. When the news of his - with the enemy become known, he was hanged in -
    1. collusion - effigy
    2. conversation's - earnest
    3. involvement - martyrdom
    4. complacency - retaliation
    5. bickering - response

    Ans :D

  54. He was so - by the interplay of the colors that varied in brilliance and pattern as the music rose and fell, that he asked the price of the device.
    1. overwrought
    2. penalized
    3. repelled
    4. inteugued
    5. penalized

    Ans :D

  55. The absence of a sense of outrage and grief at national tragedy is an - of moral responsibility.
    1. intervention
    2. energising
    3. abdication
    4. administration
    5. actuation.

    Ans :C

  56. In an effort to - its operations, the corporation announced it was acquiring a - company in a different type of manufacturing.
    1. diversify - subsidiary
    2. adumberate - solvent
    3. multiply - protracted
    4. intensify - fluctuating
    5. establish - sequential.

    Ans :A

  57. Samuel Clemens chose the - Mark Twain as a result of his knowledge of river boat piloting.
    1. mountebank
    2. protagonist
    3. misanthrope
    4. hallucination
    5. pseudonym.

    Ans :E

  58. To meet all - a source of - electrical power was added to the train's engine.
    1. Integuments - parallel
    2. possibilities - incidental
    3. amenities - diverse
    4. contingencies - auxiliary
    5. conveniences - automatic.

    Ans :D

  59. Since the escaping vapors proved to be highly -, measures were at once taken for the - of the experiments.
    1. Volatile - ratification
    2. Observable - insulation
    3. Gaseous - reduction
    4. Noxious - cessation
    5. Incriminating - destruction.

    Ans :D

  60. Eric Fromm does not agree that man is - in Freudian sexual dilemmas for if the - that man creates can be changed for the better, there is hope that the state of man can be changed as well.
    1. Tortured - goals
    2. Trapped - institutions
    3. Caught - symbols
    4. Engulfed - life
    5. Confused - meanings.

    Ans :B

  61. As man reached the stars, a booming population threatened to destroy the - of life on his home planet and even its chances for -
    1. Quality - survival
    2. Basis - growth
    3. Existence - upliftment
    4. chances - improvement
    5. meaning - understanding.

    Ans :A

  62. Until the current warming trend exceeds the range of normal climatic fluctuations, there will be, among scientists, considerable - the possibility that increasing levels of atmosphere Co2 can cause long term warming effects
    1. interest in
    2. uncertainty about
    3. experimentation on
    4. enthusiasm for
    5. worry about

    Ans :B

  63. Having no sense of moral obligation, shipler was as little subject to the - of conscience after he acted as he was motivated by its - before he acted.
    1. balm - eloquence
    2. qualms - atonement
    3. reproaches - prompting's
    4. rewards - chastisement
    5. ridicule - allure

    Ans :C

  64. Slang is a language that rolls up its sleeves, spits on its hands and -
    1. goes to work
    2. stays cool
    3. embarrasses its user
    4. communicates
    5. puts its foot down

    Ans :B

  65. Famous among job seekers for its - , the company, quite apart from generous salaries, bestowed on its executives annual bonuses and such - as low - interest home mortgages and company cars.
    1. largesse - perquisites
    2. altruism - credits
    3. magnanimity - reparations
    4. discernment - prerogatives
    5. inventiveness - benefits

    Ans :A

  66. Moving and parked, the automobile devours urban land, leaving the buildings as mere - of habitable space in a sea of dangerous and ugly traffic
    1. asylums
    2. remnants
    3. blocks
    4. mountains
    5. islands

    Ans :E

  67. In the current research program, new varieties of apple trees are evaluated under different agricultural - for tree size, bloom density, fruit size,- to various soils, and resistance to pests and disease.
    1. conditions - adaptability
    2. configurations - propensity
    3. circumstances - proximity
    4. auspices - susceptibility
    5. regulations - conformity

    Ans :A

  68. For many young people during the roaring twenties, a disgust with the excesses of American culture - a wanderlust to provoke an exodus abroad.
    1. reflected
    2. stymied
    3. conflicted with
    4. overwhelmed
    5. combined with

    Ans :E

  1. That the Third Battalion's fifty percent casually rate transformed its assault on Hill 306 from a brilliant stratagem into a debacle does not - eyewitness reports of its commander's extra-ordinary - in deploying his forces.
    1. invalidate - brutality
    2. gainsay - cleverness
    3. underscore - ineptitude
    4. justify - rapidity
    5. corroborate -determination

    Ans : B

  2. No longer - by the belief that the world around us was expressly designed for humanity, many people try to find intellectual - for that lost certainty in astrology and in mysticism.
    1. satisfied - reasons
    2. reassured - justifications
    3. restricted - parallels
    4. sustained - substitutes
    5. hampered - equivalents

    Ans : D

  3. In eighth-century Japan, people who - wasteland were rewarded with official ranks as part of an effort to overcome the shortage of - fields.
    1. cultivated - domestic
    2. located - desirable
    3. conserved - forested
    4. reclaimed - arable
    5. irrigated - accessible.

    Ans :D

  4. Clearly refuting sceptics, researchers have - not only that gravitational radiation exists but that it also does exactly what the theory- it should do.
    1. assumed - deducted
    2. estimated - accepted
    3. supposed - asserted
    4. doubted - warranted
    5. demonstrated - predicted.

    Ans :E

  5. Melodramas, which presented stark oppositions between innocence and criminality, virtue and corruption, good and evil, were popular precisely because they offered the audience a world - of -
    1. deprived - polarity
    2. full - circumstantiality
    3. bereft - theatricality
    4. devoid - neutrality
    5. composed - adversity.

    Ans :D

  6. Sponsors of the bill were-because there was no opposition to it within the legislative, until after the measure had been signed into law.
    1. well-intentioned
    2. persistent
    3. detained
    4. unreliable
    5. relieved.

    Ans :B

  7. Ecology, like economics, concerns itself with the movement of valuable - through a complex network of producers and consumers.
    1. nutrients
    2. dividends
    3. communications
    4. artifacts
    5. commodities.

    Ans :C

  8. Having fully embraced the belief that government by persuasion is preferable to government by - the leaders of the movement have recently - most of their previous statements supporting totalitarianism.
    1. proclamation - codified
    2. coercion - repudiated
    3. participation - moderated
    4. intimidation - issued
    5. demonstration - deliberated.

    Ans :B

  9. It would be difficult for one so - to be led to believe that all men are equal and that we must disregard race, color and creed.
    1. tolerant
    2. democratic
    3. broadminded
    4. emotional
    5. intolerant.

    Ans :E

  10. Many philosophers agree that the verbal aggression of profanity in certain redical newspapers is not - or childish, but an assault on - essential to the revolutionary's purpose.
    1. insolent - sociability
    2. trivial - decorum
    3. belligerent - fallibility
    4. serious - propriety
    5. deliberate - affectation.

    Ans :B





Related Posts

Tags

19 Nov, 2017, 06:46:20 AM