CurrentGK -> Papers -> Defence And Police Exam Papers -> IRCTC Written Exam Model Paper

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

IRCTC Written Exam Model Paper

IRCTC Written Exam Model Paper

IRCTC written exam model paper

1. The mean of five observations is 4 and their variance is S.2. If three uf these observations are 1, 2 and 6, then the other two are:
(1) 2 and 9 (2) 3 and 8 (3) 4 and 7 (4) 5 and G

ANS: 3

2. From the top of a tower uf height 100 m, a ball is pro­jected with a velocity of 10m/see. It takes S seconds to reach the ground. If g = lOm/sec', then the angle of projection is:
(l) 30' (2) 4S' (3) 60' (4) 80'
ANS: 3

3. From the salary of an employee, 10% is deducted as inserted between the two letters with at least three between every two. The number of ways in which this can be done is:
1) 1200 (2) 1800 (3) 2400 (4) 3000
ANS:1


4. A class consists of 100 students. 25 of them arc girls and 75 boys; 20 of them are rich and remaining puor; 40 of them are fair complexioned. The probability of selecting a fair cumplexiuned rich girl is:
(1) 0.02 (2) 0.04 (3) 0.5 (4) 0.08
ANS: 1

5. The price of an article is cut by 20%. To restore it to its original price, the new price must be increased by:
(1) 20% (2) 224% (3) 25% (4) 40%
ANS: 3

6. The average of marks obtained by 120 candidates was 35. If the average uf the passed candidates was 39 and that uf the failed candidates was IS. then the number of candidates whu passed the examination was:
(1) 100 (2) 110 (3) 120 (4) I5O
ANS:1

7. A student scored 30% marks in the first paper of Physics out of 180 marks. He has to get an overall score of at least 50% in two papers. The second paper is carrying 150 marks. The percentage of marks he shuuld score in the second paper to get the overall average score is:
(1) 80% (2) 76% (3) 74% (4) 70%
ANS: 3

8. Which is the largest tea-pruducing cuuntry?
(I) China (2) India (3) Sri Lanka (4) Kenya
ANS: 2

9. Which of the following Indian banks is not a national­ized bank?
(1) Syndicate Bank (2) Bank uf India (3) Federal Bank (4) Vijaya Bank
ANS: 3

10. Which bank is known to be India's second-largest?
(l) SBI (2) PNB (3) ICICI (4) HDFC
ANS: 3

11. Navratna status has been conferred to:
(l) HAL (2) BEL (3) PFC (4) All of these
ANS: 2

12. India's economic growth rate is the second highest in the world after:
(1) China (2) Japan (3) UK (4) Russia
ANS: 1

13. Which uf the following countries is the largest trading partner and foremost export destination of India?
1) Russia (2) China (3) USA (4) Brazil
ANS: 3

Directions (Questions 14-18): .choose Ihe pair of'l,;'ords which exhibits the same relationship between each other as the given capitalized pair ofworiis:
14. WRITING: PLAGIARISM: :
(1) confidence: deception
(2) money: misappropriation
(3) gold: theft
(4) germ: disease
ANS: 2

15. CONDENSATION: REFRIGERATE: :
(1) evaporation: heat
(2) consumption: cook
(3) oration: listen
(4) exhaustion: buy
ANS: 1

16. BEWILDERMENT: CONFUSION: :
(1) bursa:
(2) bewitched: alliteration (3) fantod: nervousness
(4) coracle: lodestar
ANS: 3

17. PREAMBLE: STATUTE:
(l) prologue: Novel
(2) movement: sympathy
(3) sketch: dralling
(4) index: book
ANS: 1

Directions (Questions 18-21): Fill in the blanks.

18. I am not attracted by the ___ life of the ___ , always wandering through the countryside, begging for charity.
(l) proud, almsgiver (2) noble, philanthropist (3) affulent, mendicant (4) peripatetic, vagabond
ANS: 2

19. Her true feelings _____ themselves in her sarcastic asides; only then was her __ revealed.
(1) concealed, sweetness (2) manifested, bitterness (3) hid, sarcasm (4) grieved, charm
ANS: 2

20. The sugar dissolved in water _____ ; finally all that
remained was an almost ___ residue on the bottom of the glass.
(1) quickly, lumpy (2) immediately, fragrant (3) gradually, imperceptible (4) subsequently, glassy
ANS: 3

21. It is foolish to vent your spleen on ____ object; still you make ___ enemies that way?
(1) an inanimate, fewer (2) an immobile, bitter (3) an interesting, curious (4) an insipid, dull ANS: 1

22. Robin says, "If jai gives me Rs 40, he will have half as much as Atul, but if AtuJ gives me Rs 40, then the three of us will all have the same amount." What is the total amount of mOJley that Robin, jai and Atul have between them?
(l) Rs 240 (2) Rs 320 (3) Rs 360 (4) Rs 420
ANS: 3

23. N ranks fifth in a class. S is eighth from the last. 1fT is sixth after N and just in the middle of Nand S, how many students are there in the class?
(1) 23 (2) 24 (3) 25 (4) 26
ANS: 3

24. Between two ends in your st1ldy, are displayed your five favourite puzzle books. If you decide to arrange five books in every possible combination and moved just one book every minute. How long would it take yuu?
(l) 1 hour (2) 2 hour (3) 3 hours (4) 4 hours
ANS:2

Directions (Questions 25-29); Choose the word which is nearly the same in meaning to the word in capital letters.
25. EMBELLISH
(1) emboss (2) design (3) garnish (4) aristucratic
ANS: 3

26. OPPORTUNE
(1) expected (2) convenient (3) welcume (4) chance
ANS: 2

27. INDELIBLE
(1) uneatable (2) permanent (3) delicate (4) strong
ANS: 2

28. CHORE
1) thief (2) relief (3) colour (4) task
ANS: 4

29. COPIOUS
(1) vast (2) identical (3) merry (4) plentiful
ANS: 1

Directions (30-33); Study the (aI/OWing information to answer these questions. A blacksmith has (ive iron articles A, B, C, D and E, each having a different weight.
I. A weighs twice as much as B.
II. B weighs fuur and A half times as much as C. III. C weighs half as much as D.
IV. D weighs half as much as E.
V. E weighs less than a but more than C.

30. Which of the follOWing is the lightest in weight?
1)A (2)B (3)( (4)D
ANS: 3

31. E is heavier than which of the follOWing two articles?
1) D, B (2) D, C (3) A, ( (4) A, B
ANS: 2

32. Which of the following articles is the heaviest in weight?
(1)A (2)B (3)C (4)D
ANS: 1

33. Which of the follOWing represents the descending urder of weight of the article?
(1) A, B, E, D, C 2) BDEAC (3) E, C, D, A, B 4) CADBE
ANS: 1

IRCTC written exam model paper





Tags


#

05 Dec, 2020, 02:26:07 AM