CurrentGK -> General Knowledge -> Indian Culture -> CAT 2010 Sample Questions Of Verbal Section

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

CAT 2010 Sample Questions Of Verbal Section

CAT 2010 Sample Questions Of Verbal Section

CAT 2010 Sample Questions Of Verbal Section

1. That the Third Battalion’s fifty percent casually rate transformed its assault on Hill 306 from a brilliant stratagem into a debacle does not – eyewitness reports of its commander’s extra-ordinary – in deploying his forces.
1. invalidate – brutality
2. gainsay – cleverness
3. underscore – ineptitude
4. justify – rapidity
5. corroborate -determination
Ans : B

2. No longer – by the belief that the world around us was expressly designed for humanity, many people try to find intellectual – for that lost certainty in astrology and in mysticism.
1. satisfied – reasons
2. reassured – justifications
3. restricted – parallels
4. sustained – substitutes
5. hampered – equivalents
Ans : D

3. In eighth-century Japan, people who – wasteland were rewarded with official ranks as part of an effort to overcome the shortage of – fields.
1. cultivated – domestic
2. located – desirable
3. conserved – forested
4. reclaimed – arable
5. irrigated – accessible
Ans :D

4. Clearly refuting sceptics, researchers have – not only that gravitational radiation exists but that it also does exactly what the theory- it should do.
1. assumed – deducted
2. estimated – accepted
3. supposed – asserted
4. doubted – warranted
5. demonstrated – predicted
Ans :E

5. Melodramas, which presented stark oppositions between innocence and criminality, virtue and corruption, good and evil, were popular precisely because they offered the audience a world – of -
1. deprived – polarity
2. full – circumstantiality
3. bereft – theatricality
4. devoid – neutrality
5. composed – adversity
Ans :D

6. Sponsors of the bill were-because there was no opposition to it within the legislative, until after the measure had been signed into law.
1. well-intentioned
2. persistent
3. detained
4. unreliable
5. relieved
Ans :B

7. Ecology, like economics, concerns itself with the movement of valuable – through a complex network of producers and consumers.
1. nutrients
2. dividends
3. communications
4. artifacts
5. commodities
Ans :C

8. Having fully embraced the belief that government by persuasion is preferable to government by – the leaders of the movement have recently – most of their previous statements supporting totalitarianism.
1. proclamation – codified
2. coercion – repudiated
3. participation – moderated
4. intimidation – issued
5. demonstration – deliberated.
Ans :B

9. It would be difficult for one so – to be led to believe that all men are equal and that we must disregard race, color and creed.
1. tolerant
2. democratic
3. broadminded
4. emotional
5. intolerant
Ans :E

10. Many philosophers agree that the verbal aggression of profanity in certain redical newspapers is not – or childish, but an assault on - essential to the revolutionary’s purpose.
1. insolent – sociability
2. trivial – decorum
3. belligerent – fallibility
4. serious – propriety
5. deliberate – affectation.
Ans :B





Tags


#

22 Aug, 2019, 07:59:38 AM