Give your Comment
School Lecturer  |  Patwar exam | Current g.k | Model papers | Sample papers | India g.k. | Rajasthan g.k. | Bank papers | Model papers for rpsc | Ssc model papers | Railway exam papers | history | geography | biological science | quiz questions answers | current affairs | noble personalities | UPSC Competitive Exam | Bank PO exam papers | Games and sports | Indian constitution
  • more Current Affairs....
  • » "मुठभेड़ हत्‍याओं" पर सुप्रीम कोर्ट द्वारा जारी नवीनतम दिशा निर्देशों, में निम्‍नलिखित में से कौनसा सत्‍य हैं: A. एफआईआर/मजिस्‍ट्रेट जांच को सभी पुलिस मुठभेड़ हत्‍याअों के लिए करना चाहिए। B. खुफिया तथ्‍य किसी भी ऑपरेशन से पहले दर्ज किया जाना चाहिए। C. जांच सीआईडी/अन्‍य पुलिस स्‍टेशन द्वारा आयोजित किया जाना चाहिए। D. अंतिम रिपोर्ट अदालत को दी जानी चाहिए।
  • » 2014 के ऑस्‍कत के लिए भारत की अाधिकारीक प्रविष्टी का नाम क्‍या हैं?
  • » दिबांग पनबिजली परियोजना के संबंध में निम्‍न लिखित कथनों पर विचार कीजिये: A. यह भारत की सबसे बड़ी पनबिजली परियोजना हैं। B. यह दुनिया के सबसे बड़े कंक्रिट ग्रेविटी बांध का दावा करती हैं। C. बांध की उंचाई को 288m तक संशोधित किया गया हैं ? इनमें से कौनसा कथन सत्‍य हैं?
  • » आईएनएस सिंधुरक्षक को भारतीय नौसेना द्वारा बंद कर दिया गया है। यह था एक-
  • » भारत से कौनसी फिल्‍म ऑस्‍कर (अकादमी पुरस्‍कार) के लिए चुनी गयी हैं?
  • » परिसंचण के ऑडिट ब्‍यूरों के अध्‍यक्ष के रूप में किसे नियुक्‍त किया गया हैं?
  • » हाल ही में किस भारतीय राष्‍ट्रीकृत बैंक ने श्रीलंका में संचालन के 150 वर्ष पूरे कर लिए हैं?
  • » बहुपक्षवाद पर स्‍वतंत्र आयोग के महासचिव के रूप में किसे नियुक्‍त किया गया हैं?
  • » हाल ही में आरटीआई के तहत मांगी गई जानकारी के लिए कारणों को देने की आवेदकों की आवश्‍यकता पर मद्रास उच्‍च न्‍यायालय के आदेश किसके साथ टकराव में हैं?
  • » चीनी ई-वाणिज्‍य के विशाल अलीबाबा के आईपीओ ने इसे दुनिया की सबसे बड़ी ऐसी घटना बनाने के लिए कितनी राशी एकत्रित की है?

Home Science MCQ QUIZ Solved Objective Question Paper

CurrentGK -> General Knowledge -> Science GK -> Home Science MCQ QUIZ Solved Objective Question Paper

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Home Science MCQ QUIZ Solved Objective Question Paper

Home Science MCQ QUIZ Solved objective question paper

1. pH 7 indicates that the solution or substance is?
(A) Acidic
(B) Alkaline
(C)Neutral
(D) Salty

ANS : C

2. An adult heavy worker male requires …….calories per day.
(A) 2000
(B) 2875
(C) 3800
(D) 1900

ANS : C

3. Which of the following house hold equipment is a time and energy saving device?
(A)Pressure cooker
(B)Telephone
(C)DVD Player
(D)TV

ANS : A

4. Which is not essential in a balanced diet normally ?
(A) Fruits and vegetables
(B) Salads
(C) Pulses
(D) Tea

ANS : D

5. Proportion of rice and dal in the dish of Dosa is?
(A) 3:4
(B) 1 : 2
(C) 3:1
(D) 2 : 2

ANS : C

6. Major fields of Home Science are?
(A) 3
(B) 2
(C) 6
(D) 5

ANS : D

7. Haemoglobin is a ……..type of protein.
(A) Simple
(B) Conjugated
(C) Derived
(D) Animal protein

ANS : B

8. Principles of Design are?
(A 4
(B) 3
(C) 2
(D)5

ANS : D

9. “Extension Education is formal and informal education.” Who said this?
(A) L. D. Kalsey
(B) O. P. Dahama
(C) D. Ensoninger
(D) M C. Burret

ANS : B

10. Imaginative thinking occur at the age of?
(A) 3 years
(B) 6 years
(C) 9 years
(D) 12 years

ANS : D

11. Egg contains all the nutrients except?
(A) Avidin
(B) Riboflavin
(C) Carbohydrates
(D) Biotin

ANS : C

12. What happens in dextrinization?
(A) Coagulation
(B) Gel formation
(C) Denaturation
(D) None of the above

ANS : C

13. Which blood vessel in human body would normally carry the largest amount of urea?
(A) Dorsal Aorta
(B) Hepatic Vein
(C) Renal Vein
(D) Hepatic Portal Vein

ANS : C

14. Glycogen is stored in?
(A) Liver
(B) Muscle
(C) Liver and muscle
(D) Heart

ANS : C

15. Which cooking oil has the highest amount of essential fatty acids?
(A) Groundnut oil
(B) Coconut oil
(C) Sunflower oil
(D) Castor oil

ANS : C

16. Home Science means—
(A) Arts
(B) Science
(C) Arts and Science
(D) None of these

ANS : C

17. Soft water means
(A) Foaming with soap
(B) Not foaming with soap
(C)Rain water
(D) None of the above

ANS : A

18. Cotton clothes are made from
(A) Sheep
(B) Cotton tree
(C) Chemicals
(D) Silk worms

ANS : B

19. Total protein synthesised during pregnancy is?
(A) 900 gm
(B) 700 gm
(C) 1200gm
(D)1500gm

ANS : B

20. The kidney, threshold value for sugar is?
(A) 110-140 mlg/dl
(B) 160-l70mlg/dl
(C)100-150 mlg/dl
(D) 200-250 mlg/dl

ANS : B

21. In hepatic coma the diet given is?
(A) High protein
(B) Low protein
(C) High carbohydrate
(D) High protein, high calorie

ANS : B

22. The basic food items are like “Atta, Suji, Milk, Edible oils” are standardised and marketed under the marks?
(A)AGMARK
(B)ISI
(C)FPO
(D) BIS

ANS : A

23. Teething in babies start at the age of?
(A) 1 month
(B) 3 months
(C) 6 months
(D) 10 months

ANS : C

24. Which is the best method to cook vegetables ?
(A) Frying
(B) Baking
(C) Boiling
(D) Steaming

ANS : D

25. Ascorbic acid is the name of vitamin?
(A)‘A’
(B)‘B’
(C)‘C’
(D)‘D’

ANS : C

26. BCG inoculation is done for ?
(A) Measles
(B) Cholera
(C) T.B.
(D) Pneumonia

ANS : C

27. For the development of a child, following are important?
(A) Parents
(B) School
(C) Society
(D) All of the above

ANS : D

28. For home saving, following is the best option
(A) Post office
(B) Banks
(C) Both (A) and (B)
(D) Private agency

ANS : C

29. A short woman should wear clothes with?
(A) Vertical lines
(B) Horizontal lines
(C) Diagonal lines
(D) Plain

ANS : A

30. Sugar disease is called?
(A) Jaundice
(B) Diabetes
(C) Typhoid
(D) Hysteria

ANS : B

31. Delustering agent used in manmade fabric is?
(A) Carbon tetrachioride
(B) Titanium dioxide
(C) Tri-chloro-benzene
(D) Titanium-di-chloride

ANS : B

32. Riboflavin vitamin is not found in?
(A) Fish
(B) Apple
(C) Yeast
(D) Milk powder

ANS : D

33. Total calories requirement for an average adult woman (sedentary) in a day?
(A) 1790
(B) 2060
(C)1900
(D) 2880

ANS : C

34. We should consume less of this if
suffering from peptic ulcer
(A) Spices
(B) Fibrous food
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these

ANS : C

35 Growth refers to?
(A) Quantitative change
(B) Directional change
(C) longitudinal change
(D) Qualitative change

ANS : A

36. Community development programme started on?
(A) 2nd October,1950
(B) 25th March, 1950
(C) 2nd 1952
(D) 2nd October, 1964

ANS : C

37. Which is not a projective technique?
(A) Model
(B) Photograph
(C) Flash Card
(D) Slides

ANS : A

38. Which does not come under community development?
(A) State level
(B) Country level
(C) District level
(D) Village level

ANS : B

39. The universal recipient blood group is?
(A) A
(B) B
(C) AB
(D)O

ANS : C

40. Rearing and management of silk moth on large scale is known a?
(A) Sericulture
(B) Apiculture
(C) Pisciculture
(D) None of the above

ANS : A

41. Red colour matter in fruits and vegetables is due to presence of …….pigments.
(A) Flavin and Flavinoids
(B)Chlorophyll
(C)Anthocyanins
(D)All the above

ANS : C

42. Which one of the following is not a good method of money invest
ment?
(A) FDR
(B) LIC
(C) NSC
(D) Lottery

ANS : D

43. Which one of the following is not a tool of time management?
(A) Peak load
(B) Work curve
(C) Rest period
(D) Fatigue

ANS : D

44 Blood vessels which bring blood to the heart are?
(A) Arteries
(B) Veins
(C) Capillaries
(D) Nerves

ANS : B

45. Which of the following is not caused due to deficiency of vitamin ‘A’ ?
(A) Night blindness
(B) Conjuctivitis
(C) Keratomalacia
(D) Ketosis

ANS : B

46. In modern times there is increase in?
(A) Nuclear family
(B) Joint family
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these

ANS :A

47. The full name of O.R.S.. is?
(A) Oral Revolution Salt
(B) Oral Rehydration Salt
(C) Oral Rejection Salt
(D) Oral Rated Salt

ANS : B

48. Removal of permanent hardness of water is done by?
(A) By boiling
(B) Clark’s process
(C) Adding caustic soda
(D) Calgon process

ANS : B

49. UNICEF organisation works for the welfare of?
(A) Children
(B) Old people
(C) Patients
(D) Pregnant women

ANS : A

50. The first yellow milk that comes out of breast of mother is?
(A) Serum
(B) Cholesterol
(C) Colostrum
(D) Sterol

ANS : C





Related Posts

Tags

20 Oct, 2014, 17:54:40 PM