Give your Comment
School Lecturer  |  Patwar exam | Current g.k | Model papers | Sample papers | India g.k. | Rajasthan g.k. | Bank papers | Model papers for rpsc | Ssc model papers | Railway exam papers | history | geography | biological science | quiz questions answers | current affairs | noble personalities | UPSC Competitive Exam | Bank PO exam papers | Games and sports | Indian constitution
  • more Current Affairs....
  • » "मुठभेड़ हत्‍याओं" पर सुप्रीम कोर्ट द्वारा जारी नवीनतम दिशा निर्देशों, में निम्‍नलिखित में से कौनसा सत्‍य हैं: A. एफआईआर/मजिस्‍ट्रेट जांच को सभी पुलिस मुठभेड़ हत्‍याअों के लिए करना चाहिए। B. खुफिया तथ्‍य किसी भी ऑपरेशन से पहले दर्ज किया जाना चाहिए। C. जांच सीआईडी/अन्‍य पुलिस स्‍टेशन द्वारा आयोजित किया जाना चाहिए। D. अंतिम रिपोर्ट अदालत को दी जानी चाहिए।
  • » 2014 के ऑस्‍कत के लिए भारत की अाधिकारीक प्रविष्टी का नाम क्‍या हैं?
  • » दिबांग पनबिजली परियोजना के संबंध में निम्‍न लिखित कथनों पर विचार कीजिये: A. यह भारत की सबसे बड़ी पनबिजली परियोजना हैं। B. यह दुनिया के सबसे बड़े कंक्रिट ग्रेविटी बांध का दावा करती हैं। C. बांध की उंचाई को 288m तक संशोधित किया गया हैं ? इनमें से कौनसा कथन सत्‍य हैं?
  • » आईएनएस सिंधुरक्षक को भारतीय नौसेना द्वारा बंद कर दिया गया है। यह था एक-
  • » भारत से कौनसी फिल्‍म ऑस्‍कर (अकादमी पुरस्‍कार) के लिए चुनी गयी हैं?
  • » परिसंचण के ऑडिट ब्‍यूरों के अध्‍यक्ष के रूप में किसे नियुक्‍त किया गया हैं?
  • » हाल ही में किस भारतीय राष्‍ट्रीकृत बैंक ने श्रीलंका में संचालन के 150 वर्ष पूरे कर लिए हैं?
  • » बहुपक्षवाद पर स्‍वतंत्र आयोग के महासचिव के रूप में किसे नियुक्‍त किया गया हैं?
  • » हाल ही में आरटीआई के तहत मांगी गई जानकारी के लिए कारणों को देने की आवेदकों की आवश्‍यकता पर मद्रास उच्‍च न्‍यायालय के आदेश किसके साथ टकराव में हैं?
  • » चीनी ई-वाणिज्‍य के विशाल अलीबाबा के आईपीओ ने इसे दुनिया की सबसे बड़ी ऐसी घटना बनाने के लिए कितनी राशी एकत्रित की है?

Indus Valley Civilization Mohenjodaro Harrapa Quiz Indian History Solved Questions

CurrentGK -> General Knowledge -> India History -> Indus Valley Civilization Mohenjodaro Harrapa Quiz Indian History Solved Questions

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Indus Valley Civilization Mohenjodaro Harrapa Quiz Indian History Solved Questions

Indus Valley Civilization Mohenjodaro Harrapa Quiz Indian History Solved Questions

1. The main characteristic of the Indus Valley Civilization was
(a) Town planning
(b) Drainage system
(c) Well laid out roads
(d) Pucca houses

Ans : b

2. The main occupation of the people of the Indus Valley civilization was
(a) Agriculture
(b) Cattle rearing
(c) Hunting
(d) Trade

Ans : a

3. Which one of the following archaeologists initially discovered the Mohenjodaro site of the Indus Valley Civilization?
(a) Sir John Marshall
(b) Rakhal Das Banerji
(c) Daya Ram Sahni
(d) Sir Martimer Wheeler

Ans : b

4., Which one of the following was not an Indus Valley Civilization site?
(a) Lothal
(b) Patliputra
(c) Rangpuc
(d) Sukatagendor

Ans : b

5. man started settling in
(a) Palaeolithic Age
(b) Mesolithic Age
(c) Neolithic Age
(d) None of these

Ans : c

6. The Harappan site showing evidence of two cultural phases, Harappan and pre-Harappan. is?
(a) Kalibangan
(b) Mohenjodaro
(c) Chanhu-daro
(d) Banwali

Ans : a

7. The earliest evidence of silver in India is found in the ?
(a) Harappan Culture
(b) Chalcolithic cultures of Western India
(c) Vedic texts
(d) Silver punch – marked coins

Ans : a

8. The Indus -Valley Civilization is known as Pre Aryan Civilization because of the evidence of ?
(a) art
(b) copper
(c) pottery
(d) script

Ans : d

9. The script of Indus Valley Civilization was
(a) Persian
(b) Dravidian
(c) Sanskrit
(d) Undeciphered

Ans : b

10. Knowledge about the existence of which of the following animals is doubtful in the Indus Valley Civilization?
(a) Dog
(b) Cat
(c) Bull
(d) Horse

Ans : b

11. The Indus Valley Civilization belongs, to the
(a)Neolithic Age
(b) Palaeolithic Age
(c) Chalcolithic Age
(d) Mesolithic Age

Ans : a

12. Which of the following Harappan sites had a dock?
(a) Harappa
(b) Mohenjodaro
(c) Lothal
(d) Alamgirpur

Ans : c

13. Which of the following statements regarding Indus Valley Civilization is incorrect?
(a) The supreme god was the Pipal God.
(b) Excavations at Lothal proved that the civilization was confined to Harappa and Mohenjodaro only.
(c) People had great artistic sense.
(d) There was a great communal bath in Mohenjodaro.

Ans : b

14. At which of the following places have excavations in recent years brought to light new evidence of Neolithic sites in India?
(a) Hamren in Assam
(b) Daimahad in Ahmednagar
(c) Hulas in Saharanpur
(d) Sringaverapur in U.P.

Ans a

15. The figure of the god that was depicted in the seal of Indus Valley people is ?
(a) Agni
(b) Indra
(c) Varuna
(d) Pashupati

Ans : d

16. Which of the following is incorrect concerning Mohenjodaro?
(a) It was a well planned city.
(6) Buildings were of varying sizes.
(c) Bathrooms were important features of most houses.
(d) There was no drainage system.

Ans : d

17. The Indus Valley people had trade relations with
(a) Egypt
(b) Greece
(c) Ceylon
(d) Mesopotamia

Ans : d

18. The Indus Valley houses were built of ?
(a) bamboos
(b) bricks
(c) wood
(d) stone

Ans : b

19. Indus Valley Civilization is also known as Harappan culture because ?
(a) the site of Harappa is six times larger than Mohenjodaro site.
(b) the Indus Valley Civilization is considered the elementary/initial stage of Vedic culture and Harappa is believed to be the same as Harappa mentioned in the Vedas.
(c) Harappa was the first site to be excavated in the Indus Valley.
(d) the most important evidence of the achievements of this civilization have been excavated from Harappa.

Ans : d

20. The God with three heads and horns, surrounded by animals represented on a seal from Mohenjodaro is said to be ?
(a) Varuna
(b) lndra
(c) Vishnu
(d) Pashupati

Ans : d

21. The Indus Valley Civilization flourished during
(a) 5000-3500 B.C.
(b) 3000- B.C.
(c) 2500-1750 B.C.
(d) 1500-500 B.C.

Ans : b

22. Which of the following animals were domesticated by the Harappans?

(a) Goat, oxen, pig, buffalo
(b) Oxen, elephant, horse, pig
(c) Buffalo, sheep, dog, pig
(d) Camel, oxen, buffalo, pig

Ans : c

23. The tools and weapons of Harappan Civilization were mostly made of ?

(a) stone
(b) copper and bronze
(c) copper and bronze
(d) stone and copper

Ans : c

24. The main channels of our knowledge about theIndus Valley Civilization are ?
(a) Inscriptions
(b) Coins
(c) Palm and barch leaf manuscripts
(d) Archaeological excavations

Ans : d

25. The Stone Age people had the first domestic
(a) asses
(b) dogs
(c) horses
(d) sheep

Ans : d





Related Posts

Tags

26 Nov, 2014, 06:06:20 AM