Give your Comment
School Lecturer, Patwar exam, Current g.k, Model papers,Sample papers,India g.k.,Rajasthan g.k.,Bank papers,Model papers for rpsc,Ssc model papers ,Railway exam papers, history, geography, biological science,quiz questions answers, current affairs, noble personalities,UPSC Competitive Exam, Bank PO exam papers, Games and sports, Indian constitution

ESIC Solved General Knowledge Questions For LDC Exam.

CurrentGK -> General Knowledge -> Gk Bytes For You -> ESIC Solved General Knowledge Questions For LDC Exam.

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

ESIC Solved General Knowledge Questions For LDC Exam.

ESIC Solved General Knowledge Questions for LDC Exam.

1. Buddha is depicted on the coins of?
(A) Wima Kadphises
(B) Kanishka
(C) Nahapana
(D) Budh Gupta

2. Put the following events in chronological order and choose your answer with the help of given codes
1. Formation of an interim Government
2. The arrival of the Cabinet Mission
3. Muslim League launches Direct Action
4. Jinnah’s wrecking of the Shimla Conference
Codes:
(A)2,4,3,1
(B) 4,2,3,1
(C)1,2,4,3
(D) 4,2, 1,3

3. The great Jain Scholar Hema chandra adorned the court of?_
(A) Amoghavarsha
(B) Kumarapala
(C) Jaysimha Siddharaja
(D) Vidyadhara

4. Hydrogen bomb is based on the principle of
(A) Controlled fusion reaction
(B) Uncontrolled fusion reaction
(C) Controlled fission reaction
(D) Uncontrolled fission reaction

5. The city plan of ancient Shravasti is in the shape ?
(A) Circular
(B) Crescentic
(C) Triangular
(D) Rectangular

6. Where is the wild ass sanctuary?
(A)UP.
(B) Assam
(C) Gujarat
(D) Rajasthan

6. Yapaniya was a school of?
(A) Buddhism
(B) Jainism
(C) Saivism
(D) Vaisnavism

8. The first Gupta ruler to assume the title of ‘Param Bhagawata’ was?
(A) Chandragupta I
(B) Samudragupta
(C) Chandragupta II
(D) Srigupta

9. Panini and Patanjali are the renowned names in the literary history of ancient India. Under which dynasty did they flourish?
(A) Pushyabhukti
(B) Kushanas
(C) Sungas
(D) Guptas

10. Who had composed the ‘Gita Govinda’?
(A) Dhoyi
(B) Govardhanacharya
(C) Jayadeva
(D) Lakshmana Sen

11. Which medieval King of India introduced the ‘Iqkta system’?
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Alauddin Khalji
(D) None of the above

12. Which musical instrument was played by the Mughal Emperor Aurangzeb?
(A) Sitar
(B) Pakhawaj
(C) Veena
(D) None of the above

13. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Babar —Battle of Khanwa
(B) Humayun—Baffle of Chausa
(C) Akbar —Battle of Haldighati
(D) Jahangir —Battle of Balkh

14. The Kirtistambha at Chittor was built by?
(A) Rana Sanga
(B) Rana Kumbha
(C) Rana Pratap
(D) Rana Udai Singh

15. Who among the following rulers is famous as “Prithvi Raj Chauhan”?
(A) Prithvi Raj I
(B) Prithvi Raj II
(C) Prithvi Raj Ill
(D) None of the above

16. Jam temple of Abu is made of?
(A) Sandstone
(B) Lime stone
(C)Granite
(D) Marble

17. Which among the following organisations supported the Suddhi movement?
(A) Arya Samaj
(B) Brahma Samaj
(C) Deva Samaj
(D) Prarthana Samaj

18. The institution of local self government got a fillip during the Viceroyalty of?
(A) Lord Mayo
(B) Lord Ripon
(C) Lord Dufferin
(D) Lord Curzon

19. With which Uprising is Mangal Pandey associated?
(A) Barrackpur
(B) Meerut
(C) Dethi
(D) None of the above

20. In 1930 a person’s age was 8 times that of his son. In 1938 the father’s age becomes 10 times the age of his son’s age in 1930. The ages of father and son in 1940 were respectively?
(A) 58 and 16 years
(B) 50 and 15 years
(C) 42 and 14 years
(D) 34 and 13 years

21. Reema is twice as old as Sumita. Three years ago she was three times as old as Sumita. How old is Reema now?
(A)6 years
(B) 7 years
(C)8 years
(D) 12 years

22. The marked price of a table is Rs. 2,000, which is 25% above the cost price. If the shopkeeper sells the table at 8% discount on the marked price, .his percentage of profit would be—
(A)14%
(B) 15%
(C)16%
(D) 20%
23. Which of the following statements is not true of the Indian Economy?

(A) Its share of world population is only 16% but its share of world GD is 1.6%
(B) The share of service sector in India’s GDP is only 25%
(C) 58% of its working population is engaged in agriculture, but the contribution of. agriculture to the national income is 22%
(D) it occupies only 2.4% of the world’s geographical area

24. A can finish a work in 6 days whereas B can finish the work in 9 days. If both of them work together, what is the probability that the work will be finished on third day?
(A) 1/2
(C) 1
(B) 1/6
(D) 0

25. Which layer of atmosphere is responsible for Aurora Borealis?
(A) Troposphere
(B) Thermosphere
(C) Ionosphere
(D) Exosphere

26. Who is the brand ambassador of BSNL?
(A) Shah Rukh Khan
(B) Abhishek Bachchan
(C) Preity Zinta
(D) Deepika Padukone

27. The headquarter of R.B.I. is situated at?
(A)Delhi
(B) Kolkata
(C)Mumbai
(D) Chennai

28 An ox in a ‘Kolhu’ is tethered to a rope 3m long. How much distance does the ox cover in 14 rounds? (pe=22/7)
(A)300m
(B) 250m
(C)264m
(D) 232m

29. 90°E Ridge lies in?
(A) Atlantic ocean
(B) Indian ocean
(C) Pacific ocean
(D) Mediterranean sea

30. Which of the following rivers flows through a ‘rift’ valley?
(A) Ganga
(B) Brahmaputra
(C) Narmada
(D) Krishna

31. The Ruhr basin is the famous Industrial region of?
(A) China
(B) Germany
(C) Japan
(D) United Kingdom

32. Which of the following countries are located on the Equator?
1.Brunei

2. Columbia
3.Kenya
4. Venezuela
Select the correct answer from the codes given below
Codes:
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) l and 4

33. If the Sun rises at TIRAP in Aru nachal Pradesh at 5:00 am. then at what time the Sun will rise in Kandla in Gujarat?
(A) About 5:30 a.m.
(B) About 6:00 a.m.
(C) About 7:00 am.
(D) About 7:30 a.m.

34. Which one of the following islands of the East Indies is divided into three countries?
(A) Borneo
(B) Celebes
(C) New Guinea
(D) Timor

35. The Anglo-American Culture
Realm does not include—
1.Canada
2. U.S.A.
3.Mexico
4. Cuba
Select the correct answer from the codes given below?
Codes:
(A) l and 2
(B) l and 3
(C) 2 and 3
(D) 3 and 4

36. The Kalpsar Project for supply of sweet water is located in?
(A) Gujarat
(B) Haryana
(C) Maharashfra
(D) Rajasthan

37. Which soil needs little irrigation as it retains soil moisture ?
(A) Alluvial soil
(B)Black soil
(C)Red soil
(D) Laterite soil

38. In an area with annual rainfall of more than 200 cms and sloping hills which crop will he ideal?
(A)Jute
(B) Cotton
(C)Tea
(D) Maize

39. Consider the following statements—
Assertion (A) : River Damodar was known as ‘River of Sorrow’ in West Bengal prior to the development of the Damodar Valley Corporation.
Reason (R) : Damodar in its upper reaches flows rapidly and in its lower reaches it runs too sluggishly.

Select the correct answer using the codes given below—
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (K) is true

40. Which State has decided to establish a University for the disabled during 2009-2010
(A) Maharashtra
(B) Kerala
(C) Madhya Pradesh
(D) Uttar Pradesh

41. In which one of the following States is Suil river project loca
ted?
(A) Uttarakhand
(B) Haryana
(C) Punjab
(D) Himachal Pradesh

42. Which one of the following is not included in the “National Food Security Missions”?
(A) Oilseeds
(B) Wheat
(C) Rice
(D) Pulses

43. Sukna scam case was recently (first quarter of 2010) much in the news. With which State is it concerned?
(A) Himachal Pradesh
(B) Janimu and Kashmir
(C) Rajasthan
(D) West Bengal

44 The author of the book which recently became the root cause of the controversy regarding the script of the film “Three Idiots”is
(A) Abhijat Joshi
(B) Mohammad Khalid
(C) Chetan Bhagat
(D) Rajkumar Hirani

45. Who has written the book “The Rediscovery of India” published
around November 2009?
(A) Ram Chandra Guha
(B) Megnad Desai
(C) Arun Shourie
(D) Mohan Bhagwat

46. Which country launched the World’s first satellite dedicated to monitoring ‘greenhouse gas emissions’ in 2009?
(A)Japan
(B) Brazil
(C)India
(D) U.S.A.

47. How many nations were members of the BASIC Block at the December 2 Copenhagen Meet?
(A)Five
(B) Four
(C)Three
(D) Two

48. The Rangnath Mishra Commis sion report which was tabled in the Parliament in December 2009, relates to?
(A) Electoral reforms
(B) Police reforms
(C) Religious and Minorities
(D) Tax reforms

49. The Indian citizen who has been honoured with Ramon Magsay say award for the year 2009 is?
(A) Bhimsen Joshi
(B) Deep Joshi
(C) Indira Sinha
(D) Pankaj Srivastava

50. Which of the following is a substance abundantly available in the sea and administered in a certain deficiency disease?
(A) Iron
(B) Vitamin A
(C) Fluorine
(D) Iodine

Answers :

1    B
2    B
3    C
4    B
5    B
6    C
7    B
8    C
9    C
10    C
11    A
12    C
13    D
14    B
15    C
16    D
17    A
18    B
19    A
20    C
21    D
22    B
23    B
24    B
25    C
26    D
27    C
28    C
29    B
30    C
31    B
32    B
33    C
34    A
35    D
36    A
37    B
38    C
39    B
40    D
41    D
42    A
43    D
44    C
45    B
46    A
47    B
48    C
49    B
50    D





Related Posts

Tags

19 Apr, 2014, 00:47:03 AM