CurrentGK General Knowledge Current Affairs General Knowledge & Current Affairs Questions

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

General Knowledge & Current Affairs Questions

General Knowledge & Current Affairs Questions

1.      Who among the following has been appointed the National
Security Adviser by the UPA Government ?
        (a)     Brajesh Mishra
        (b)     J. N. Daxit
        (c)     Soli J. Sorabjee
        (d)     T. K. A. Nair
        Ans:    ( b )   J. N. Daxit
               
2.      Who among the following is the new Chief Minister of
Karnataka ?
        (a)     S. M. Krishna
        (b)     Uma Bharti
        (c)     Dharam Singh
        (d)     Y. S. Rajasekhara Reddy
        Ans:    ( c )   Dharam Singh
               
3.      Who among the following has won the Miss Universe 2004
crown ?
        (a)     Jennifer Hawkins
        (b)     Shandi Finnessey
        (c)     Alba Reyes
        (d)     None of these
        Ans:    ( a )   Jennifer Hawkins
               
4.      A solemn ceremony to mark the 60th Anniversary of D-Day
landings of the Allies troops during the Second World War,
was held in
        (a)     Pearl Harbour
        (b)     Normandy
        (c)     New York
        (d)     Lisbon
        Ans:    ( b )   Normandy
               
5. Which of the following cricketers holds the world record
of maximum number of sixes in Tests ?
        (a)     Chris Carins (New Zealand)
        (b)     Viv Richards (West Indies)
        (c)     Sachin Tendulkar (India)
        (d)     Wasim Akram (Pakistan)
        Ans:    ( a )   Chris Carins (New Zealand)
               
6.      Who among the following has been appointed the new Chief
Justice of India ?
        (a)     Justice Rajendra Babu
        (b)     Justice V. N. Khare
        (c)     Justice R. C. Lahoti
        (d)     None of these
        Ans:    ( c )   Justice R. C. Lahoti
               
7.      Who among the following sports persons got the honour of
lighting the Olympic flame at the Major Dhyan Chand Stadium
in New Delhi recently ?
        (a)     Anjali Bhagwat
        (b)     Abhinav Bindra
        (c)     Viswanathan Anand
        (d)     K. M. Beenamol
        Ans:    ( a )   Anjali Bhagwat
               
8.      Who among the following has been appointed new chairman
of the National Commission for Farmers ?
        (a)     Ajit Singh
        (b)     K. C. Pant
        (c)     Dr. M. S. Swaminathan
        (d)     Sharad Pawar
        Ans:    ( c )   Dr. M. S. Swaminathan
               
9.      Which of the following planets crossed the face of the
sun (in transit) after 122 years recently ?
        (a)     Mars
        (b)     Venus
        (c)     Jupiter
        (d)     Saturn
        Ans:    ( b )   Venus
               
10.     Which of the following countries was readmitted to the
Commonwealth recently ?
        (a)     Nepal
        (b)     Myanmar
        (c)     Pakistan
        (d)     None of these
        Ans:    ( c )   Pakistan
               
11.     The world governing body of which of the following
sports celebrated its 100 years in existence recently ?
        (a)     Football
        (b)     Hockey
        (c)     Badminton
        (d)     Cricket
        Ans:    ( a )   Football
               
12.     Who among the following won the men?s singles title of
the French Open 2004 ?
        (a)     Guillermo Coria
        (b)     Roger Federer
        (c)     Andy Roddick
        (d)     Gaston Gaudio
        Ans:    ( d )   Gaston Gaudio
               
13.     Who is India?s first Woman Grand Master in Chess ?
        (a)     Aarthie Ramaswamy
        (b)     Koneru Humpy
        (c)     S. Meenakshi
        (d)     S. Vijayalakshmi
        Ans:    ( b )   Koneru Humpy
               
14.     The age of a tree can be determined by
        (a)     Measuring its height
        (b)     Measuring its diameter
        (c)     Analyzing its sap
        (d)     Counting the annual growth rings of its stem
        Ans:    ( d )   Counting the annual growth rings of its stem
               
15.     Which one of the following pairs is not correctly matched ?
        Mountains                       Continents
        (a)     The Rocky               :       North America
        (b)     The Andes               :       South America
        (c)     The Alps                :       Europe
        (d)     The Ural                :       Africa
        Ans:    ( d )   The Ural                :       Africa
               
16.     Which of the following pairs is correctly matched ?
        (a)     ?Purna Swaraj? Resolution               :       1929
        (b)     Martyrdom of Sardar Bhagat Singh        :       1931
        (c)     Formation of the Congress Socialist Party:      1939
        (d)     Simla Confeence                 :       1940
        Ans: ( b ) Martyrdom of Sardar Bhagat Singh : 1931
               
17.     The Lingaraja Temple built during the medieval period is at
        (a)     Bhubaneswar
        (b)     Khajuraho
        (c)     Madurai
        (d)     Mount Abu
        Ans:    ( a )   Bhubaneswar
               
18.     Which one of the following is essentially a solo dance ?
        (a)     Kuchipudi
        (b)     Kathak
        (c)     Manipuri
        (d)     Mohiniattam
        Ans:    ( d )    Mohiniattam
               
19.     The deepest oceanic trench ?Mariana? is located in
        (a)     Atlantic Ocean
        (b)     Arctic Ocean
        (c)     Pacific Ocean
        (d)     Indian Ocean
        Ans:    ( c )   Pacific Ocean
               
20.     Although fog consists of fine drops of water, we cannot
see clearly through it because
        (a)     The light rays undergo total internal reflection in the
drops
        (b)     Fine drops of water in fog polarize the light
        (c)     The fine drops are opaque to the light
        (d)     The drops scatter most of the light
        Ans:    ( d )   The drops scatter most of the light
               
21.     During the Mughal period, which one of the following
were the first to come to India as traders ?
        (a)     Portuguese
        (b)     Dutch
        (c)     Danish
        (d)     English
        Ans:    ( a )   Portuguese
               
22.     Who among the following Delhi Sultans is known for
introducing market control mechanism ?
        (a)     Iltutmish
        (b)     Balban
        (c)     Alauddin Khalji
        (d)     Firoze Tughlaq
        Ans:    ( c )   Alauddin Khalji
               
23.     Which one of the following mountain peaks of the
Himalayas is NOT in India ?
        (a)     Annapurna
        (b)     Nanda Devi
        (c)     Mt. Kamet
        (d)     Kanchenjunga
        Ans:    ( a )   Annapurna
               
24.     A rift valley is formed mainly due to
        (a)     The forces of tension in the earth?s crust
        (b)     The subsidence of the floor of a river valley
        (c)     The valley formed after the formation of fold mountains
        (d)     The deepening of a valley by ice action
        Ans:    ( a )   The forces of tension in the earth?s crust
               
25.     Who is the author of the book, ?The Man Who Divided India? ?
        (a)     Arun Shourie
        (b)     Dominique Lapierre
        (c)     Rafiq Zakaria
        (d)     Salman Rushdie
        Ans:    ( c )   Rafiq Zakaria

 





Related Posts

    Tags


    #

    Current Affairs
    ♦ PRAGATI प्‍लेटफार्म एक _____________ स्तरीय प्रणाली है। » 3
    ♦ अंतर्राष्ट्रीय शिक्षा दिवस कब मनाया गया? » 24 जनवरी
    ♦ अंतर्राष्ट्रीय शिक्षा दिवस कब घोषित किया गया था? » 3 दिसंबर, 2018
    ♦ भारत-पाकिस्तान युद्ध कब स्थापित किया गया था? » 1965
    ♦ शिक्षा का अधिकार भारतीय संविधान के ____________ में डाला गया था » अनुच्छेद 21-ए
    ♦ ऑपरेशन शरद हवा कब खत्म हुआ? » 27 जनवरी, 2021
    ♦ शिक्षा का अधिकार ____________ आयु वर्ग के बच्चों के लिए एक बुनियादी अधिकार है। » 6 से 14
    ♦ मानव अधिकारों की सार्वभौमिक घोषणा के ____________ में शिक्षा का अधिकार शामिल है। » अनुच्छेद 26
    ♦ पेरियार टाइगर रिजर्व कहाँ स्थित है? » केरला
    ♦ नवंबर 2020 तक, भारत की स्थापित सौर ऊर्जा क्षमता ____________ है » 36.9 GW