Give your Comment
School Lecturer, Patwar exam, Current g.k, Model papers,Sample papers,India g.k.,Rajasthan g.k.,Bank papers,Model papers for rpsc,Ssc model papers ,Railway exam papers, history, geography, biological science,quiz questions answers, current affairs, noble personalities,UPSC Competitive Exam, Bank PO exam papers, Games and sports, Indian constitution

Chhattisgarh General Knowledge Question Papers

CurrentGK -> General Knowledge -> Gk Bytes For You -> Chhattisgarh General Knowledge Question Papers

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Chhattisgarh General Knowledge Question Papers

Chhattisgarh General Knowledge Question Papers


1. Correct location of the Chhattisgarh state is—
(A) 18°—48' N to 24° N and 80°—24' E to 84°—25' E
(B) 17°—48' N to 24° N and 80°—14' E to 84°—25' E
(C) 18°—30' N to 26°—30' N and 74° E to 84°—30' E
(D) 18°—0' N to 26°—30' Nand 74°—30' E to 84° E
Ans : (B)

2. Total area at present of Chhattisgarh state is—
(A) 1,30,194 km2
(B) 1,35,191 km2
(C) 3,02,772 km2
(D) 1,60,194 km2
Ans : (B)

3. The Chhattisgarh state was formed on—
(A) 31st Oct., 1999
(B) 1st Nov., 1999
(C) 31st Oct., 2000
(D) 1st Nov., 2000
Ans : (D)

4. The famous Chitrakot waterfall in Chhattisgarh state is situated in ?
(A) Baghel Khand Plateau
(B) Chhattisgarh Basin
(C) Jashpoor-Samri Region
(D) Dandkaranya Region
Ans : (D)

5. Export of Iron-ore from Bastar is done from which of the following sea ports?
(A) Chennai
(B) Vishakhapatnam
(C) Cochin
(D) Mumbai
Ans : (B)

6. In which of the following districts is the maximum Iron-ore produced in Chhattisgarh?
(A) Rajnandgaon
(B) Bastar
(C) Korea
(D) Mahasamund
Ans : (B)

7. In which of the following districts of Chhattisgarh is the Korba super power station established?
(A) Raigarh
(B) Korba
(C) Sarguja
(D) Raipur
Ans : (B)

8. The only Jute industry of Chhattisgarh is located in which of the following districts?
(A) Raigarh
(B) Korea
(C) Jashpoor
(D) Raipur
Ans : (A)

9. In which of the following districts is Dandkaranya project located?
(A) Raipur
(B) Jagdalpur
(C) Bastar
(D) Durg
Ans : (C)

10. Total no. of M.L.A. seats in Chhattisgarh is—
(A) 60
(B) 80
(C) 90
(D) 93
Ans : (C)

11. In which of the following districts in Chhattisgarh is Kutumsar cave situtated ?
(A) Dantewara
(B) Mahasamund
(C) Korea
(D) Bastar
Ans : (D)

12. In which of the following districts is Maa danteshwari temple located?
(A) Kanker
(B) Dantewara
(C) Bastar
(D) Raipur
Ans : (B)

13. In which of the following districts was the Bhilai institute of technology in the memory of Seth Bal Krishan established in September, 1986 ?
(A) Durg
(B) Rajnandgaon
(C) Raipur
(D) Jagdalpur
Ans : (A)

14. At which of the following rivers is Mini Mata project situated?
(A) Mahanadi
(B) Hasdo
(C) Eb
(D) Shiv Nath
Ans : (B)

15. Density of population (census 2001) in the state is…………………km2—
(A) 130
(B) 154
(C) 156
(D) 160
Ans : (B)

16. The capital of Chhattisgarh is—
(A) Bilaspur
(B) Raipur
(C) Jagdalpur
(D) Durg
Ans : (B)

17. How many tehsils are there in Chhattisgarh state?
(A) 16
(B) 48
(C) 97
(D) 100
Ans : (C)

18. How many universities are there in Chhattisgarh?
(A) 2
(B) 3
(C) 7
(D) 5
Ans : (C)

19. The Sex-Ratio (census 2001) in Chhattisgarh state is—
(A) 952
(B) 962
(C) 898
(D) 992
Ans : (C)

20. The Rate of population increase (1991-2001) in Chhattisgarh was?
(A) 16.21
(B) 17.06
(C) 18.06
(D) 22.26
Ans : (C)

21. The average height of the Dandakaranya region is—
(A) 200 metre
(B) 400 metre
(C) 800 metre
(D) 900 metre
Ans : (C)

22. No. of habitated villages in Chhattisgarh is—
(A) 18,720
(B) 20,308
(C) 20,378
(D) 20,478
Ans : (B)

23. The total no. of towns in Chhattisgarh is—
(A) 85
(B) 97
(C) 95
(D) 100
Ans : (C)

24. Which of the following is situated in the North of tropic of cancer?
(A) Ramanujung
(B) Ambikapur
(C) Baikunthpur
(D) Dareea
Ans : (A)

25. At which of the following rivers is Chitrakot dam situated?
(A) Eb
(B) Indravati
(C) Shiv Nath
(D) Jonk
Ans : (B)

26. What is the percentage of forested land in Chhattisgarh ?
(A) 35.01
(B) 38.01
(C) 40.85
(D) 43.85
Ans : (D)

27. Find out the incorrect match of the following districts having National Park and sanctuaries—
(A) Indravati—Dantewara
(B) Kuturu—Raipur
(C) Udanti—Raipur
(D) Gomrada—Raigarh
Ans : (B)

28. Ari Dongari range of district Kanker produces Iron-ore. In which of the tehsils is this range situated?
(A) Bhanupratap Pur
(B) Narharpur
(C) Antagarh
(D) Kanker
Ans : (A)

29. Which district of Chhattisgarh state has maximum no. of tehsils ?
(A) Janjgir
(B) Rajnandgaon
(C) Raipur
(D) Durg
Ans : (C)

30. In which of the districts is Hasdo-Raipur Coal field situated?
(A) Bilaspur—Sarguja
(B) Sarguja—Jashpoor
(C) Bilaspur—Korba
(D) Korba—Raigarh
Ans : (A)

31. Find the incorrect pair of the projects and beneficiary districts—
(A) Perry—Raipur
(B) Mini Mata—Bilaspur
(C) Jonk—Jashpoor
(D) Tandula—Durg
Ans : (C)

32. In which of the following districts is Kosse cloth prepared by Kosta tribe?
(A) Durg
(B) Bastar
(C) Raigarh
(D) Korba
Ans : (B)

33. Bristal and Panama are the main cigrettes which are manufactured in Chhattisgarh. Where are the Bristal cigrattes manufactured ?
(A) In Durg
(B) In Raigarh
(C) In Bilaspur
(D) In Raipur
Ans : (D)

34. Where is the South-Eastern coal field Ltd. —
(A) In Jagdalpur
(B) In Bilaspur
(C) In Durg
(D) In Raipur
Ans : (B)

35. In which of the following districts are Joggimara caves situated?
(A) Jashpoor
(B) Sarguja
(C) Bilaspur
(D) Kavardha
Ans : (B)

36. Where is the Bamleshwari temple situated?
(A) Dongargarh
(B) Antagarh
(C) Bishrampur
(D) Bilaspur
Ans : (A)

37. In which of the following districts is the maximum concentration of population?
(A) Raipur
(B) Durg
(C) Bilaspur
(D) Bastar
Ans : (A)

38. What is the ratio of Rural-Urban population in Chhattisgarh according to 2001 census?
(A) 31.0%—69%
(B) 19.5%—81.5%
(C) 20.8%—79.2%
(D) 21.5%—78.5%
Ans : (C)

39. As per 2001 census the literacy rate of Chhattisgarh state is 65.18%. What is the literacy of male and female?
(A) 50.28%, 30.24%
(B) 60.81%, 50.76%
(C) 65.38%, 69.70%
(D) 77.86%, 52.40%
Ans : (D)

40. Which of the following tribes Dhanka is a sub tribe?
(A) Orang
(B) Korba
(C) Bhetra
(D) Kamar
Ans : (A)

41. Find the incorrect pair among the tribes and their sub tribes from the following pairs—
(A) Gond—Pardhan
(B) Baiga—Binjhbar
(C) Kanwar—Abhujmaria
(D) Orab—Kurukh
Ans : (C)

42. In which of the following districts is the Cement Corporation of India factory not situated?
(A) Durg
(B) Raipur
(C) Janjgir
(D) Raigarh
Ans : (A)

43. What per cent of the arabe land in Chhattisgarh is main cultivation?
(A) 43%
(B) 65%
(C) 35%
(D) 29%
Ans : (A)

44. In which of the following districts Century is Mill of Birla situated?
(A) Raigarh
(B) Raipur
(C) Bilaspur
(D) Durg
Ans : (B)

45. Which among the following has financially helped Korba Super Thermal Power House?
(A) World Bank
(B) Japan (O.I.C.F.)
(C) Germany
(D) Canada
Ans : (A)

46. Where is the Belladella Iron project situated?
(A) In Bacheli (Jagdalpur)
(B) In Bastar
(C) In Raigarh
(D) In Raipur
Ans : (A)

47. Where was the plastic complex in Chhattisgarh established?
(A) Korba
(B) Dantewara
(C) Raigarh
(D) Raipur
Ans : (D)

48. In which district of Chhattisgarh are the maximum no. of wild life sancturies ?
(A) Sarguja
(B) Dhamtari
(C) Bilaspur
(D) Korea
Ans : (A)

49. In which of the following distircts are the maximum no. of forests in Chhattisgarh ?
(A) Durg
(B) Jashpoor
(C) Sarguja
(D) Dhamtari
Ans : (C)

50. Which of the following is the smallest unit of democracy?
(A) Gram Panchayat
(B) Janpad Panchayat
(C) District Panchayat
(D) None of these
Ans : (A)

51. Which of the following are new districts created after the bifurcation of Bastar ?
(A) Mahasamund and Dhamtari
(B) Kanker and Dantewara
(C) Kanker and Dhamtari
(D) Kanker and Bastar
Ans : (B)

52. Where was the High Court bench of Chhattisgarh established?
(A) In Raipur
(B) In Bilaspur
(C) In Durg
(D) In Jagdalpur
Ans : (B)

53. Who is the first Director General of Police in Chhattisgarh ?
(A) Arun Kumar
(B) S. M. Shukla
(C) U. K. Sayal
(D) Satyanand Misra
Ans : (B)

54. Who among the following took the Oath as the first Governor of Chhattisgarh state?
(A) Dinesh Nandan Sahai
(B) W. A. Sheshak
(C) K. Shankar Narayan
(D) Surjit Singh Barnala
Ans : (A)

55. Which one of the following is the underground mechanised coal mine of the state?
(A) Sohagpur
(B) Raipur
(C) Korba
(D) Manikpur
Ans : (C)

56. Where is the Railway wagon (luggage) repairing centre?
(A) In Raisain
(B) In Raipur
(C) In Raigarh
(D) In Sajapur
Ans : (B)

57. Where is the matchbox factory in Chhattisgarh?
(A) Raigarh
(B) Balaghat
(C) Chhindwara
(D) Bilaspur
Ans : (D)

58. Which one of the following is the first established cement factory in Chhattisgarh ?
(A) Jamul cement factory
(B) Century cement factory
(C) Raymond cement factory
(D) Modi cement factory
Ans : (A)

59. Where has the Cashew Research Centre been established in the state?
(A) In Bastar
(B) In Dewas
(C) In Shivpuri
(D) In Sajapur
Ans : (A)

60. In which of the following districts has the forest helped technology project established?
(A) Raipur
(B) Bilaspur
(C) Raigarh
(D) Bastar
Ans : (D)

61. In which of the following districts is Indravati National park situated?
(A) Rewa
(B) Bilaspur
(C) Dantewara
(D) Sarguja
Ans : (C)

62. Where is the head office of the Southern coal field in the state?
(A) In Khandwa
(B) In Bastar
(C) In Bilaspur
(D) In Kanker
Ans : (C)

63. Tin, Mica and Iron-ore producing main district in the stale is ?
(A) Bastar
(B) Kanker
(C) Balaghat
(D) Sarguja
Ans : (A)

64. In which of the following districts are Gold and Quartize found in the state?
(A) Rajnandgaon
(B) Sajapur
(C) Sivini
(D) Durg
Ans : (A)

65. In which district of the state have precious stone Alexgender and Diamond reserve found?
(A) Raigarh
(B) Jagadalpur
(C) Raipur
(D) Kanker
Ans : (C)

66. Who is the first woman in the Council of Ministers in the state?
(A) Smt. Pratibha Shah
(B) Smt. Geeta Devi Singh
(C) Smt. Phulo Devi Netam
(D) Smt. Shyama Dhruv
Ans : (B)

67. Padum Lal and Punna Lal Bakshi the famous litterateur belongs to which of the following districts?
(A) Rajnandgaon
(B) Bilaspur
(C) Raipur
(D) Bastar
Ans : (A)

68. Where is the old temple of Mama-Bhanja situated in the state?
(A) Khalleri
(B) Rajim
(C) Barsur
(D) Bhopalpattnam
Ans : (C)

69. Where is the first Bio-Reserve Park of Asia located?
(A) Sarguja
(B) Raigarh
(C) Kanker
(D) Raipur
Ans : (C)

70. Chherki Mahal is situated at ?
(A) Bilaspur
(B) Raigarh
(C) Korea
(D) Kavardha
Ans : (D)

71. In which district is Gomrada wild life sanctuary situated?
(A) Janjgir-Champa
(B) Raigarh
(C) Sarguja
(D) Bilaspur
Ans : (B)

72. Which Soil is found most in Chhattisgarh ?
(A) Red and Yellow Soil
(B) Black Soil
(C) Matasi Soil
(D) Kanhar Soil
Ans : (A)

73. Which is the oldest temple of Chhattisgarh ?
(A) Siddeshewar Temple
(B) Deorani-Jethani Temple
(C) Mahamaya Temple
(D) Lakshemashwar Temple
Ans : (B)

74. Serial no. of Chhattisgarh as the state of India is?
(A) 26th
(B) 27th
(C) 28th
(D) None of these
Ans : (A)

75. The exceptional identity of Chhattisgarh state is—
(A) Population
(B) Corruption and Anarchy
(C) Production of rice
(D) Tribal culture
Ans : (C)

76. For the formation of Chhattisgarh state the credit goes to—
(A) Congress party
(B) B. J. P.
(C) B. S. P.
(D) Samajwadi Party
Ans : (B)

77. The natural resources which are found in abundance in Chhattisgarh state are—
(A) Forest Resources
(B) Minerals Resources
(C) Water Resources
(D) Gas Resources
Ans : (B)

78. As per 2001 census the total population of Chhattisgarh state is—
(A) 1,75,15,000
(B) 1,78,16,000
(C) 2,08,33,803
(D) 2,18,05,956
Ans : (C)

79. As per 2001 census the percentage of Urban population in Chhattisgarh state is—
(A) 20.08%
(B) 22.8%
(C) 21.07%
(D) 22.21%
Ans : (A)

80. The highest literacy percentage in Chhattisgarh state is in district—
(A) Korba
(B) Jashpoor
(C) Kavardha
(D) Rajnandgaon
Ans : (D)

81. The lowest literacy percentage in Chhattisgarh is in district—
(A) Dhamtari
(B) Kanker
(C) Bilaspur
(D) Dantewara
Ans : (D)

82. The lowest Sex ratio i.e. 124 per 1,000 persons is in the district?
(A) Sarguja
(B) Raipur
(C) Koriya
(D) Dhamtari
Ans : (C)

83. In which of the following districts is lowest growth rate of population in Chhattisgarh—
(A) Bastar
(B) Raipur
(C) Raigarh
(D) Mahasamund
Ans : (D)

84. Chhattisgarh High Court at Bilaspur ranks in the country—
(A) 17th
(B) 18th
(C) 19th
(D) 20th
Ans : (C)

85. Total no. of divisions in Chhattisgarh is—
(A) 02
(B) 03
(C) 04
(D) 05
Ans : (B)

86. No. of districts in Chhattisgarh state is—
(A) 14
(B) 16
(C) 18
(D) 20
Ans : (B)

87. The total no. of reserved assembly seats for scheduled castes in the state is—
(A) 08
(B) 10
(C) 12
(D) 14
Ans : (B)

88. Total no. of the reserved assembly seats for scheduled tribes in the state is—
(A) 30
(B) 34
(C) 38
(D) 40
Ans : (B)

89. The election constituencies for the Lok Sabha in Chhattisgarh state is—
(A) 11
(B) 14
(C) 17
(D) 20
Ans : (A)

90. Which one of the following is the first state in the country where the production of electricity is higher than its consumption?
(A) Jharkhand
(B) Chhattisgarh
(C) Uttranchal
(D) Bihar
Ans : (B)

91. The Reserved election constituencies for the scheduled tribes in the state is—
(A) 03
(B) 04
(C) 05
(D) 06
Ans : (B)

92. The Reserved election constituencies for scheduled castes in the state is—
(A) 02
(B) 03
(C) 05
(D) 07
Ans : (A)

93. What is the number of member of upper house (Rajya Sabha) in the state?
(A) 02
(B) 03
(C) 05
(D) 07
Ans : (C)

94. Which one of the following is largest (in area) wild life sanctuary in the Chhattisgarh state?
(A) Timor Pingla
(B) Samar Sot
(C) Achanakmar
(D) Sita Nadi
Ans : (A)

95. Which one of the following is largest (in area) National Park in Chhattisgarh state?
(A) Kutru
(B) Kanker Valley
(C) Indravati
(D) Sanjay (Guru Ghasi Ram)
Ans : (D)

96. Who was the first British officer appointed for the Chhattisgarh state?
(A) Capt. Edmund
(B) Capt. Smith
(C) Capt. Eganu
(D) Capt. Elliot
Ans : (A)

97. Employment Exchange Head office of the Chhattisgarh state is working at—
(A) Raipur
(B) Raigarh
(C) Bilaspur
(D) Durg
Ans : (D)

98. Which is the city of temples at Chhattisgarh ?
(A) Dongargarh
(B) Rajim
(C) Orang
(D) Ratanpur
Ans : (C)

99. Who among the following was the first martyred soldier of Chhattisgarh state?
(A) Veer Narayan Singh
(B) Gundadhur
(C) Surender Bahadur Sahai
(D) Hanuman Singh
Ans : (A)

100. Which one of the following rivers is known as the Ganga of Chhattisgarh ?
(A) Mahanadi
(B) Khakhan Nadi
(C) Indravati Nadi
(D) Doodh Nadi
Ans : (A)





Related Posts

Tags

01 Aug, 2014, 07:10:13 AM