CurrentGK -> Papers -> SSC -> GK For SSC Junior Translator/Junior Hindi Translator Exam

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

GK For SSC Junior Translator/Junior Hindi Translator Exam

GK For SSC Junior Translator/Junior Hindi Translator Exam

GK for SSC Junior Translator/Junior Hindi Translator Exam

1. “Thangla Pass’ is situated in
which district ?

(A) Charnoli
(B) Pithcragarh
(C) Uttarkashi
(D) Almora

Answer.C

2. Rajjat is celebrated in a gap of
how many years ?

(A) 06 years (B) 10 years
(C) 12 years (D) 05 years.

Answer.C

3. Where is ’Khat1ing glacier’
situated ?

(A) Pithoragarh district
(B) Tehri district
(C) Chamoli district
(D) Uttarkashi district

Answer.B

4. How many district share
boundary with Nainital ?

(A) 05 (B) 04
(C) 06 (D) 03

Answer.B

5. Who was the youngest soldier
who got ’Victoria Cross’ award
in Uttarakhand ?

(A) Gabar Singh Negi
(B) Darmiyan Singh Negi
(C) Chandra Singh Garhwali
(D) Madho Singh Bhandari

Answer.A

6. How many deemed, State,
Central universities were work-
ing till 2009_ in Uttarakhand ?

(A) 08 (B) 10
(C) 09 (D) 15

Answer.D

7. In which district of Uttarakhand
Lakha Mandal is situated ?

(A) Dehradun
(B) Rudraprayag
(C) Nainital
(D) Uttarkashi

Answer.A

8. Which of the following is not a
Tribe 0f Uttarakhand ?

(A) Bhotia (B) Tharu
(C) Boksa (D) Naga

Answer.D

9. Where is the ’Central Building
Research Institute’ situated ?

(A) Haridwar (B) Dehradun
(C) Tehri (D) Roorkee

Answer.D

10. Who were Kaluwa and Bija
Singh ?

(A) Freedom fighters
(B) Traders
(C) Painters
(D) Players

Answer.A

11. Which river in Uttarakhand is
named as ’Rathwahini’ ?

(A) Nayar
(B) Finder
(C) Ramgariga
(D) Sarayu

Answer.C

12. When did the famous ‘Gaud1ar’
fair begin ?

(A) 1930 (B) 1951
(C) 1961 (D) 1943

Answer.D

13. Why did the place ’Malpa’ came
into light ?

(A) Tourist place
(B) Land slide
(C) Trade V
(D) Sports

Answer.B

14. When and by whom was
Uttaranchal Development
Council formed ?

(A) May 30-31, 1982 by Dr. D. D.
Pant
(B) August 15, 1958 by Govind
Ballabh Pant
(C) May 30-31, 1988 by Soban
Singh ]ina
(D) November 9, 2000 by
Nityarnand Swami

Answer.C

15. To which—Wadia Institute of
Dehradun is related ?

(A) Music
(B) Geology
(C) Archaeology
{D) Engineering ‘

Answer.B

16. Which of the following is not
properly matched ?

(A) Chandi Prasad Bhatt
-— Environment
(B) Bachhendri Pal
-— Mountaineering
(C) jaspal Rana — Literature
(D) B. C. Khanduri —P0litics

Answer.C

17. Who among the following is
called the ’Gandhi’ of Uttara
khand 7

(A) Sunder La1Bahuguna
(B) Indramani Badoni
(C) Chandi Prasad Bhatt
(D) Hemwati Nandan Bahuguna

Answer.B

18. Who established the ’Santikunj’
in Haridwar ?

(A) Swami Ramteertha
(B) Swami Sahajanand
(C) Pt. Sri Ram Sharma
(D) Vivekanand

Answer.C

19. Who was the founder of Katorie’s
dynasty ?

(A) Basant Dev
(B) Nimber Dev
(C) Lakhan Pal Dev
(D) Subhik Raj Dev

Answer.A
A
20. Who made Garhwal Painting ?

(A) Mukundilal
(B) Gumani Pant
(C) Maula Ram
(D) V ishvambhar Datt Chandola

Answer.C

21. When did H.N.B. Garwal University get the status of Central
University ?

(A) January 15, 2009
(B) August 15, 2009
(C) March 15, 2009
(D) january 26, 2009

Answer.A

22. Where did Mahatma Gandhi
wrote ’Anashakti Yoga Tika’ ?

(A) Kausani
(B) Almara
(C) Haridwar
(D) Pauri

Answer.A

23. Who is known as hero of
Peshawar incident ?

(A) Keshar Singh Rawat
(B) Veer Chandra Singh
Garhwali
(C) Harak Singh Rawat
(D) Narayan Singh Gousai

Answer.B

24. When did Martyr ’Shri Dev
Suman’ die ?

(A) Iuly 24, 1943
(B) ]u1y 22, 1944
(C) ]uly 24, 1944
(D) ]u1y 25, 1944

Answer.D

25. Who led the Chipko Movement ?

(A) Gaura Devi
(B) SaralaBel1an
(C) Radha Bhatt
(D) Teelu Rauteli

Answer.A

26. The founder of ’Gadar Party’
was-

(A) Vasudev Phadke
(B) Vinay Darnodar Savarkar
(C) Bhagat Singh
(D) Lala Hardayal

Answer.D

27. In which year ’SALT” incident
took place ?

(A) September 5, 1942
(B) September 6, 1942
(C) September 10, 1942
(D) September 8, 1942

Answer.A

28. From which year ’A1mora
Akhbar’ published ?

(A) 1871 (B) 1771
(C) 1971 (D) 1870

Answer.A

29. Which one of the following pairs
(Pr0duct—C0untry) is not
correctly matched ?

(A) Tea — Sri Lanka
(B) Olive – Tunisia
(C) Banana — Costa Rica
(D) Coffee — Cuba

Answer.D

30. Which of the following is cold•
ocean current ?

(A) Gulf-Stream
(B) Labrador
(C) Kuroshio
(D) None of the above

Answer.B

31. Which of the following countries
in South America is largest in
Area ?

(A) Argentina (B) Bolivia
(C) Brazil (D) Chile

Answer.C

32. Which of the following ports is
not of Western coast in India ?

(A) New Mangalore
(B) Kandla
(C) Mumbai
(D) Haldia

Answer.D

33. Where Mount Cotopaxi (highest
active volcano in world) is located ?

(A) Ecuador (B) Peru
(C) Tanzania (D) ]apan

Answer.A

34. EI Nino is related to-

(A) Climate (B) Forest
(C) Film (D) Plant

Answer.A

35. Which of the following State has
the longest coast line ?

(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Andhra Pradesh
(D) Gujarat

Answer.D

36. The formation of ’Yardang’ is
caused by-

(A) Erosion by wind
(B) Deposition by wind
(C) Transportation by wind
(D) None of the above

Answer.A

37. The oldest mountain in India is-

(A) Satpura (B) Nilgiri
(C) Himalaya (D) Aravali

Answer.D

38. In which country the [COIN Belt’
is located ?

(A) Brazil (B) U.S.A.
(C) Australia (D) Russia

Answer.B

39. During the month of January at
which one of the following
places you will find the sunlight
for the maximum duration ?

(A) Bhopal
(B) Shimla
(C) Chennai
(D) Kanya Kumari

Answer.D

40. Where is Kalahari desert ?

(A) South~West Africa
(B) West Africa
(C) West Asia
(D) Western Australia

Answer.A

41. Where Mediterranian Sea is
located ?

(A) Between Africa and Europe
(B) Between North America and
South America
(C) Between Asia and Japan
(D) Between U.K. and France

Answer.A

42. Grand Bank is located in-

(A) Indian Ocean
(B) Atlantic Ocean
(C) Pacific Ocean
(D) Arctic Sea

Answer.D

43. Nepanagar is related to which
Industry ?

(A) Fertilizers
(B) Cotton Textile
(C) Jute
(D) Newsprint Paper

Answer.B

44. In which State Dabhol project is
located ?

(A) Andhra Pradesh
(B) MadhyaPradesh
(C) Maharashtra
(D) Uttarakhand

Answer.C

45. ln which month Quit India
Movement of 1942 started ?

(A) January (B) July
(C) August (D) September

Answer.C

46. Indian National Congress was
established in-

(A) 1885
(B) 1906
(C) 1905
(D) None of the above

Answer.A

47. Who has the power to Constitute
a new State in the Union of
India 7

(A) President of India
(B) Parliament of India
(C) State Assembly
(D) None of the above
Answer.B

48. Lengthwise which one of the
following is the largest ?

(A) Himalayas
(B) Alps
(C) Great Dividing Range
(D) Andes

Answer.D

49. In which Article, the Fundamental Duties are incorporated
in our Constitution ?

(A) Article 51 A
(B) Article 52
(C) Article 49
(D) None of the above

Answer.A

50. After independence of India the
first general elections were held

(A) 1950 (B) 1951-52
(C) 1949 (D) 1948

Answer.B






Tags


#

15 Nov, 2019, 10:27:32 AM