CurrentGK -> Papers -> Railway Exam Papers -> RRB Bhubaneshwar | ASM Written Exam 2009 Solved Paper 2

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

RRB Bhubaneshwar | ASM Written Exam 2009 Solved Paper 2

RRB Bhubaneshwar | ASM Written Exam 2009 Solved Paper 2

RRB Bhubaneshwar | ASM Written Exam 2009 Solved Paper 2

31. In case the President of India decides to resign, he will address his letter of resignation to—

(A) Prime Minister

(B) Chief Justice

(C) Speaker of Lok Sabha

(D) Vice-President

Ans : (D)

32. The metal extracted from Bauxite is—

(A) Silver

(B) Copper

(C) Manganese

(D) Aluminium

Ans : (D)

33. The Cyclone represents a state of atmosphere in which—

(A) Low pressure in the center and high pressure around

(B) There is high pressure in the center and low pressure around

(C) There is low pressure all around

(D) None of these

Ans : (A)

34. The ‘Ocean of Storms’ is the name given to—

(A) Atlantic Ocean

(B) Pacific Ocean

(C) A waterless area on moon surface

(D) None of these

Ans : (C)

35. The capital of Pallavas was—

(A) Arcot

(B) Kanchi

(C) Malkhed

(D) Banavasi

Ans : (B)

36. Which Indian state was ranked as the No. 2 tourist destination in the world by LONELY PLANET?

(A) Himachal Pradesh

(B) Tamil Nadu

(C) Kerala

(D) Uttarakhand

Ans : (C)

37. How much water is contained in our body by mass ?

(A) 65%

(B) 70%

(C) 60%

(D) None of these

Ans : (B)

38. What determines the sex of a child ?

(A) Chromosomes of the father

(B) Chromosomes of the mother

(C) RH factor of the parents

(D) Blood group of the father

Ans : (A)

39. The two civilizations which helped in the formation of Gandhara School of Art are—

(A) Indian and Roman

(B) Indian and Egyptian

(C) Greek and Roman

(D) Indian and Greek

Ans : (D)

40. ‘Thinkpad’ is a laptop associated with which among the following companies ?

(A) HP

(B) TCS

(C) Infosys

(D) IBM

Ans : (D)

41. The first summit of SAARC was held at—

(A) Kathmandu

(B) Colombo

(C) New Delhi

(D) Dhaka

Ans : (D)

42. The wire of flash bulb is made of—

(A) Copper

(B) Barium

(C) Magnesium

(D) Silver

Ans : (C)

43. The curves showing the volume pressure behaviour of gases plotted at different fixed temperatures are called—

(A) Isochors

(B) Isothermals

(C) V.T.P. Curves

(D) Isocurves

Ans : (B)

44. Project Tiger was launched in—

(A) 1973

(B) 1976

(C) 1978

(D) 1983

Ans : (A)

Directions—(Q. 45 and 46) Attempt the question to the best of your judgement.

45. How many letters in the word TRYST have as many letters between them as in the alpha bet ?

(A) None

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Ans : (B)

46. From the alternatives, select the set which is most like the given set. Given set (23, 29, 31)—

(A) (17, 21, 29)

(B) (31, 37, 49)

(C) (13, 15, 23)

(D) (41, 43, 47)

Ans : (D)

Directions—What should come in place of question mark (?) in the following number series ?

47. 13 13 65 585 7605 129285 …?…

(A) 2456415

(B) 2235675

(C) 2980565

(D) 2714985

Ans : (D)

48. If ‘VEHEMENT’ is written as ‘VEHETNEM’ then in that code how will you code ‘MOURNFUL’ ?

(A) MOURLUFN

(B) MOUNULFR

(C) OURMNFUL

(D) URNFULMO

Ans : (A)

49. MOLLIFY is to APPEASE as APPURTENANCE is to ?

(A) Gratify

(B) Avarice

(C) Accessory

(D) Amend

Ans : (C)

50. Praduman is older than Janaki; Shreshtha is older than Chhama; Ravindra is not as old as Shreshtha but is older than Janaki. Chhama is not as old as Janaki. Who is the youngest ?

(A) Praduman

(B) Janaki

(C) Shreshtha

(D) Chhama

Ans : (D)

51. In a row of children facing North, Bharat is eleventh from the right end and is third to the right of Samir who is fifteenth from the left end. Total how many children are there in the row ?

(A) 29

(B) 28

(C) 30

(D) 27

Ans : (B)

52. Which number is missing ?

45389, ?, 453, 34

(A) 34780

(B) 8354

(C) 4892

(D) 3478

Ans : (B)

53. If in the word CALIBRE, the previous letter in the English alphabet replaces each consonant and each vowel is replaced by the next letter and then the order of letters is reversed, which letter will be third from the right end ?

(A) A

(B) C

(C) B

(D) K

Ans : (D)

54. How many such digits are there in the number 57683421, each of which is as far away from the beginning of the number, as they will be when arranged in descending order within the number ?

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) More than three

Ans : (D)

Directions—(Q. 55 to 57) In the following question there are two words to the left of the sign (::) which are connected in some way. The same relationship obtains between the third word and one of the four alter-natives under it. Find the correct alternative in each case.

55. Medicine : Sickness : : Book : ?

(A) Ignorance

(B) Knowledge

(C) Author

(D) Teacher

Ans : (A)

56. River : Dam : : Traffic : ?

(A) Signal

(B) Vehicle

(C) Motion

(D) Lane

Ans : (A)

57. Session : Concludes : : ? : Lapses

(A) Leave

(B) Permit

(C) Agency

(D) Policy

Ans : (D)

58. If 16 = 11, 25 = 12, 36 = 15, then 49 = ?

(A) 14

(B) 20

(C) 19

(D) 17

Ans : (B)

59. Pick out the odd in the following—

(A) Ashok—Assam

(B) Poonam—Punjab

(C) Gyanendra—Gujarat

(D) Anjana—Rajasthan

Ans : (D)

60. KEATS = 25, SHELLEY = 35, BROWNING = ?

(A) 45

(B) 37

(C) 50

(D) 40

Ans : (D)






Tags


#

21 Sep, 2019, 23:21:21 PM