CurrentGK -> Papers -> Railway Exam Papers -> Bhopal RRB Goods Guard Solved Paper 2008 (3)

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Bhopal RRB Goods Guard Solved Paper 2008 (3)

Bhopal RRB Goods Guard Solved Paper 2008 (3)

Bhopal RRB Goods Guard Solved Paper 2008 (3)

61. The black hole theory was discovered by
(a) S. Chandrasekhar
(b) Har Gobind Khorana
(c) C.V. Raman
(d) S. Ramanujan
Ans: ( a ) S. Chandrasekhar


62. The main contribution of the Chola dynasty in the field of administration lies in
(a) Systematic provincial administration
(b) A well planned revenue system
(c) A well organized central government
(d) An organized local self government
Ans: ( d ) An organized local self government


63. Who founded the philosophy of Pustimarga ?
(a) Chaitanya
(b) Nanak
(c) Surdas
(d) Ballabhacharya
Ans: ( d ) Ballabhacharya


64. Which of the following battles changed the destiny of a Mughal ruler of India ?
(a) Haldighati
(b) Panipat II
(c) Khanua
(d) Chausa
Ans: ( b ) Panipat II


65. The Vedas contain all the truth? was interpreted by
(a) Swami Vivekanand
(b) Swami Dayanand
(c) Swami Shraddhanand
(d) S. Radhakrishnan
Ans: ( b ) Swami Dayanand


66. Babur entered India for the first time from the west through
(a) Kashmir
(b) Sind
(c) Punjab
(d) Rajasthan
Ans: ( b ) Sind


67. Which was the first among the following ?
(a) Doctrine of Lapse
(b) Subsidiary Alliance
(c) Permanent Settlement
(d) Double Government
Ans: ( d ) Double Government


68. The name of Lord Cornwallis is associated with the
(a) Dual government
(b) Maratha wars
(c) System of subsidiary
(d) Permanent settlement
Ans: ( d ) Permanent settlement


69. Sir Charles Wood?s Despatch of 1854 delat with
(a) Administrative reforms
(b) Social reforms
(c) Economic reforms
(d) Educational reforms
Ans: ( d ) Educational reforms


70. The sea route to India was discovered by the
(a) Dutch
(b) English
(c) Portuguese
(d) French
Ans: ( c ) Portuguese


71. Which of the following pairs is correct ?
(a) Ashvaghosa - Vikramaditya
(b) Banabhatta - Harshvardhan
(c) Harisena - Kanishka
(d) Kalidasa - Samudragupta
Ans: ( b ) Banabhatta - Harshvardhan


72. 4th July, 1776 is important in world history because
(a) Battle of Plassey started
(b) Sea route to India was discovered
(c) English King Charles II was executed
(d) American Congress adopted the Declaration of Independence
Ans: ( d ) American Congress adopted the Declaration of Independence


73. Rowlatt Act was passed in the year
(a) 1917
(b) 1919
(c) 192
(d) 1923
Ans: ( b ) 1919


74. Communal electorate in India was introduced through which of the following acts ?
(a) 1909
(b) 1919
(c) 1935
(d) None of these
Ans: ( a ) 1909


75. Abhinav Bharat was organized by
(a) Bhai Parmanand
(b) Khudiram Bose
(c) Vir Savarkar
(d) None of these
Ans: ( c ) Vir Savarkar


76. On 22nd December, which of the following places has the largest day and shortest night ?
(a) Melbourne
(b) Moscow
(c) Madrid
(d) Chennai
Ans: ( a ) Melbourne

 





Tags


#

07 Dec, 2019, 00:12:52 AM