CurrentGK -> Papers -> Railway Exam Papers -> Bhopal RRB Goods Guard Solved Paper 2008 (2)

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Bhopal RRB Goods Guard Solved Paper 2008 (2)

Bhopal RRB Goods Guard Solved Paper 2008 (2)

Bhopal RRB Goods Guard Solved Paper 2008 (2)

26. The Lord of Rings : The Return of the King? won Oscar award in how many categories ?
(a) 10
(b) 9
(c) 11
(d) 12
Ans: ( c ) 11


27. As per Census 2001, which of the following States has the lowest density of population ?
(a) Manipur
(b) Meghalaya
(c) Nagaland
(d) Mizoram
Ans: ( d ) Mizoram


28. Which of the following is the latest Tank ?
(a) Akash
(b) Prithvi
(c) Arjun
(d) Bhim Ans: ( c ) Arjun


29. Which of the following pairs is incorrectly matched ?
(a) Encephalitis - Brain
(b) Colitis - Colon
(c) Hepatitis - Liver
(d) Jaundice - Throat
Ans: ( d ) Jaundice - Throat


30. Which of the following type of clothes is manufactured by using petroleum products ?
(a) Rayan Silk
(b) Terelyne
(c) Nylon
(d) Cotton
Ans: ( c ) Nylon


31. The function of haemoglobin in the body is
(a) Transport of oxygen
(b) Destruction of bacteria
(c) Prevention of anemia
(d) Utilization of iron
Ans: ( a ) Transport of oxygen


32. Which disease is more common among agricultural workers as compared to urban population ?
(a) Lung?s disease
(b) Cirrhasis of liver
(c) Hookworm infection
(d) Cancer
Ans: ( c ) Hookworm infection


33. Biological fixation of nitrogen occurs most commonly in which of the following crops ?
(a) Pulses
(b) Rice
(c) Wheat
(d) None of these
Ans: ( d ) None of these


34. Which one of the following grows under the tree ?
(a) Cabbage
(b) Bengal gram
(c) Peanuts
(d) Castor
Ans: ( c ) Peanuts


35. Which of the following is an example of a plant that bears seeds but not fruits ?
(a) Cotton Plant
(b) Peepal tree
(c) Eucalyptus tree
(d) Pine tree
Ans: ( c ) Eucalyptus tree


36. Radioactive element which has been found to have large reserves in India is
(a) Uranium
(b) Thorium
(c) Radium
(d) Plutonium
Ans: ( b ) Thorium


37. The image formed on the retina of a human eye is
(a) Real and upright
(b) Real and inverted
(c) Imaginary and upright
(d) Imaginary and inverted
Ans: ( b ) Real and inverted


38. In increasing sequence, the major elements present in the human body are
(a) Calcium, iron, sodium, phosphorus
(b) Calcium, phosphorus, potassium, sulphur
(c) Calcium, iron, sodium, sulphur
(d) Calcium, potassium, phosphorus, iron
Ans: ( a ) Calcium, iron, sodium, phosphorus


39. A light sensitive compound used in photography is
(a) Silver chloride
(b) Silver sulphide
(c) Silver bromide
(d) Silver oxide
Ans: ( c ) Silver bromide


40. Protective foods in our diet are
(a) Fats and vitamins
(b) Carbohydrates and minerals
(c) Vitamins and minerals
(d) Proteins and carbohydrates
Ans: ( d ) Proteins and carbohydrates


41. The ancient name of Bengal was
(a) Kamrupa
(b) Vasta
(c) Gauda
(d) Vallabhi
Ans: ( c ) Gauda


42. Ahilyabai was the queen of
(a) Gwaliar
(b) Malwa
(c) Jaipur
(d) Bijapur
Ans: ( a ) Gwaliar


43. Morish traveler, Ibn Batutah, came to India during the time of
(a) Ala-ud-din Khalji
(b) Firuz Shah Tughluq
(c) Balban
(d) Muhammed-bin-Tughluq
Ans: ( d ) Muhammed-bin-Tughluq


44. The relics of Indus Valley Civilisation indicates that the main occupation of the people was
(a) Agriculture
(b) Cattle rearing
(c) Commerce
(d) Hunting
Ans: ( c ) Commerce


45. The Mahabalipuram temples were built by the king of Dynasty -
(a) Gupta
(b) Chola
(c) Pallava
(d) Kushana
Ans: ( c ) Pallava


46. The first telegraph line between Calcutta and Agra was opened in
(a) 1852
(b) 1853
(c) 1854
(d) 1855
Ans: ( b ) 1853


47. The first discourse of Buddha in Sarnath is called
(a) Mahabhiniskraman
(b) Mahaparinirvana
(c) Mahamastakabhisheka
(d) Dharmachakrapravartan
Ans: ( d ) Dharmachakrapravartan


48. The political and cultural center of the Pandyas was
(a) Vengi
(b) Madurai
(c) Kanchipuram
(d) Mahabalipuram
Ans: ( b ) Madurai


49. What is the correct chronological order of the dynasties in which they invaded India ?
1. Huns 2. Kushanas
3. Aryans 4. Greeks
(a) 4, 3, 2, 1
(b) 3, 4, 2, 1
(c) 4, 2, 3, 1
(d) 3, 4, 1, 2
Ans: ( b ) 3, 4, 2, 1


50. Who wrote Mitakshara, a book on Hindu law ?
(a) Nayachandra
(b) Amoghvarsa
(c) Vijnaneswara
(d) Kumban
Ans: ( c ) Vijnaneswara





Tags


#

08 Dec, 2019, 03:54:38 AM