CurrentGK -> Papers -> General Exam Solved Papers -> L.I.C. Apprentice Development Officers Recruitment Exam., 2008

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

L.I.C. Apprentice Development Officers Recruitment Exam., 2008

L.I.C. Apprentice Development Officers Recruitment Exam., 2008

L.I.C. Apprentice Development officers Recruitment Exam., 2008

1. Who is the highest Law officer of a State ?

(A) Attorney General

(B) Secretary General Law Department

(C) Advocate General

(D) Solicitor General

Ans : (C)

 

2. The place for Amritsar was given by the Mughal Emperor Akbar to—

(A) Guru Amar Das

(B) Guru Hari Kishan

(C) Guru Ram Das

(D) Guru Tegh Bahadur

Ans : (C)

 

3. Which section of IPC is applicable in a case of death due to negligence ?

(A) 304 Part-I

(B) 304 Part-II

(C) 304 A

(D) 307

Ans : (C)

 

4. Which of the following pairs is wrongly matched ?

(A) Sabarigiri Project —Gujarat

(B) Sharavathy Project —Karnataka

(C) Kundah Project —Tamil Nadu

(D) Balimela Project —Orissa

Ans : (A)

 

5. The Olympic Flame symbolises—

(A) Speed, perfection and strength

(B) Unity among various nations of the world

(C) Continuity between the ancient and modern games

(D) Sports as a means of securing harmony among the nations

Ans : (C)

 

6. Which of the following deals with economic offences ?

(A) TADA

(B) MISA

(C) NSA

(D) COFEPOSA

Ans : (D)

 

7. The earth rotates on its axis from—

(A) East to West

(B) West to East

(C) North to South

(D) South to North

Ans : (B)

 

8. A Cricket match is being telecasted live from Delhi. If the match commences at 10 a.m. at What time would viewers in London have to tune in their sets ?

(A) 10 a.m.

(B) 4·30 a.m.

(C) 4.30 p.m.

(D) 10 p.m.

Ans : (B)

 

9. ‘The United Kingdom’ consists of England and—

(A) Northern Ireland, Scotland and Wales

(B) Northern Ireland, Palma and Iceland

(C) Scotland, Wales and Faeroe Island

(D) Scotland, Sardinia and Wales

Ans : (A)

 

10. Which of the following is the publisher of ‘Employment News’ ?

(A) Indian Express Group

(B) Times of India Group

(C) Ministry of Human Resources Development

(D) Ministry of Information and Broadcasting

Ans : (D)

 

11. The states of India having common border with Myanmar are—

(A) Mizoram, Manipur, Nagaland, Arunachal Pradesh

(B) Mizoram, Manipur, Tripura, Meghalya

(C) Mizoram, Tripura, Meghalya, Assam

(D) Assam, Manipur, Tripura, Arunachal Pradesh

Ans : (A)

 

12. In which of the following states ‘Koyana Hydro Electric Power Project’ is located ?

(A) Madhya Pradesh

(B) Maharashtra

(C) Kerala

(D) Orissa

Ans : (B)

 

13. The scientist associated with the success of Green Revolution is—

(A) V. R. Rao

(B) J. C. Bose

(C) S. S. Bhatnagar

(D) Norman Borlaug

Ans : (D)

 

14. The largest coal deposit in India is in—

(A) Damodar Valley

(B) Satpura Valley

(C) Godavari Valley

(D) Brahmani Valley

Ans : (A)

 

15. National Highway-2 connects—

(A) Srinagar and Leh

(B) Varanasi and Kanyakumari

(C) Agra and Mumbai

(D) Delhi and Kolkata

Ans : (D)

 

16. The national centre for production of bio-fertilizers is at—

(A) Hyderabad

(B) Ghaziabad

(C) Nellore

(D) Dehradoon

Ans : (B)

 

17. Which of the following satellites helps to telecast T.V. Network Programmes all over the country ?

(A) APPLE

(B) Rohini

(C) Aryabhatta

(D) INSAT–1B

Ans : (D)

 

18. Which Sports Association of Indian lifted the ban from its players ‘foreign tours’ ?

(A) BCCI

(B) All India Tennis Federation

(C) Badminton Association of India

(D) All India Football Federation

Ans : (A)

 

19. In which state ‘Kanya Vidyadhan Yojana’ is operational ?

(A) Uttar Pradesh

(B) Madhya Pradesh

(C) Rajasthan

(D) Haryana

Ans : (A)

 

20. With which country U.N.O. has an agreement for ‘Oil for food’ ?

(A) Kuwait

(B) Iran

(C) Iraq

(D) Venezuela

Ans : (C)

 

21. Where will World Cup Football, 2010 be played ?

(A) South Africa

(B) Mexico

(C) Brazil

(D) Canada

Ans : (A)

 

22. Who has declared as ‘Miss India World, 2007’ ?

(A) Puja Gupta

(B) Amrita Pathi

(C) Puja Chitgopekar

(D) Sarah Jane Dias

Ans : (D)

 

23. Electron was discovered by—

(A) Rutherford

(B) Bohr

(C) J. J. Thomson

(D) Ramsay

Ans : (C)

 

24. Which film won the Best Picture in the 79th Annual Academy Award (Oscar Award) 2007 conferred in Feb. 2007 ?

(A) The Departed

(B) The Queen

(C) The Dream Girls

(D) The Last King of Scotland

Ans : (A)

 

25. In which country of the world, the largest Buddhist temple is located ?

(A) Japan

(B) Indonesia

(C) China

(D) India

Ans : (B)





19 Aug, 2019, 17:59:15 PM