CurrentGK -> Papers -> Test Papers -> Maths Preparation Test Series FOR BANK PO, BANK CLERK, SSC, MBA, RRB

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Maths Preparation Test Series FOR BANK PO, BANK CLERK, SSC, MBA, RRB

Maths Preparation Test Series FOR BANK PO, BANK CLERK, SSC, MBA, RRB

Maths Preparation Test Series FOR BANK PO, BANK CLERK, SSC, MBA, RRB

Number System

Set - 1

1. How many different factors are there for the number 48, excluding 1 and 48?
1. 12
2. 4
3. 8
4. None of these
Ans : C
2. What is the remainder when 9 + 9 2 + 9 3 + …. + 9 8 is divided by 6?
1. 3
2. 2
3. 0
4. 5
Ans : C
3. The sum of the first 100 numbers, 1 to 100 is divisible by
1. 2, 4 and 8
2. 2 and 4
3. 2 only
4. None of these
Ans : C
4. The sum of the first 100 numbers, 1 to 100 is divisible by
1. 2, 4 and 8
2. 2 and 4
3. 2 only
4. None of these
Ans : C
5. For what value of ‘n’ will the remainder of 351 n and 352 n be the same when divided by 7?
1. 2
2. 3
3. 6
4. 4
Ans : B
6. A person starts multiplying consecutive positive integers from 20. How many numbers should he multiply before the will have result that will end with 3 zeroes?
1. 11
2. 10
3. 6
4. 5
Ans : C
7. What is the minimum number of square marbles required to tile a floor of length 5 metres 78 cm and width 3 metres 74 cm?
1. 176
2. 187
3. 54043
4. 748
Ans : B
8. What number should be subtracted from x 3 + 4x 2 - 7x + 12 if it is to be perfectly divisible by x + 3?
1. 42
2. 39
3. 13
4. None of these
Ans : A
9. Let x, y and z be distinct integers. x and y are odd and positive, and z is even and positive. Which one of the following statements cannot be true?
1. (x-z) 2 y is even
2. (x-z)y 2 is odd
3. (x-z)y is odd
4. (x-y) 2 z is even
Ans : A
10. Anita had to do a multiplication. Instead of taking 35 as one of the multipliers, she took 53. As a result, the product went up by 540. What is the new product?
1. 1050
2. 540
3. 1440
4. 1590
Ans : D

Set-2

1. Let n be the number of different 5 digit numbers, divisible by 4 with the digits 1, 2, 3, 4, 5 and 6, no digit being repeated in the numbers. What is the value of n?
1. 144
2. 168
3. 192
4. None of these
Ans : C
2. Find the greatest number of five digits, which is exactly divisible by 7, 10, 15, 21 and 28.
1. 99840
2. 99900
3. 99960
4. 99990
Ans : C
3. When 242 is divided by a certain divisor the remainder obtained is 8. When 698 is divided by the same divisor the remainder obtained is 9. However, when the sum of the two numbers 242 and 698 is divided by the divisor, the remainder obtained is 4. What is the value of the divisor?
1. 11
2. 17
3. 13
4. 23
Ans : C
4. A number when divided by a divisor leaves a remainder of 24. When twice the original number is divided by the same divisor, the remainder is 11. What is the value of the divisor?
1. 13
2. 59
3. 35
4. 37
Ans : D
5. Given A = 265 and B = (264+263+262+…+20)
1. B is 264 larger than A
2. A and B are equal
3. B is larger than A by 1
4. A is larger than B by 1
Ans : D
6. The sum of third and ninth term of an A.P is 8. Find the sum of the first 11 terms of the progression.
1. 44
2. 22
3. 19
4. None of these
Ans : A
7. If (x + 2) 2 = 9 and (y + 3) 2 = 25, then the maximum value of x / y is
1. 1 / 2
2. 5 / 2
3. 5 / 8
4. 1 / 8
Ans : C
8. If p and q are the roots of the equation x 2 - bx + c = 0, then what is the equation if the roots are (pq + p + q) and (pq - p - q)?
1. x 2 - 2cx + (c 2 - b 2 ) = 0
2. x 2 - 2bx + (b 2 + c 2 ) = 0
3. Bcx 2 - 2(b+c)x + c 2 = 0
4. x 2 + 2bx - (c 2 - b 2 ) = 0
Correct answer- A
9. A piece of equipment cost a certain factory Rs. 600,000. If it depreciates in value, 15% the first year, 13.5% the next year, 12% the third year, and so on, what will be its value at the end of 10 years, all percentages applying to the original cost?
1. 2,00,000
2. 1,05,000
3. 4,05,000
4. 6,50,000
Correct answer- B
10. Solve the inequality 33x-2 > 1
1. x > 1
2. x > 3
3. x > 2/3
4. x > 1/3
Ans : C

11. The largest number amongst the following that will perfectly divide 101100 - 1 is
1. 100
2. 10000
3. 100 100
4. 100000
Ans : 2
12. What is the highest power of 7 in 5000!? (5000! means factorial 5000)
1. 4998
2. 714
3. 832
4. 816
Ans : C
13. What is the total number of different divisors including 1 and the number that can divide the number 6400?
1. 24
2. 27
3. 54
4. 68
Ans : B
14. How many four digit numbers exist which can be formed by using the digits 2, 3, 5 and 7 once only such that they are divisible by 25?
1. 4! - 3!
2. 4
3. 8
4. 6
Ans : B
15. A certain number when successfully divided by 8 and 11 leaves remainders of 3 and 7 respectively. What will be remainder when the number is divided by the product of 8 and 11, viz 88?
1. 3
2. 21
3. 59
4. 68
Ans : C
16. ‘a’ and ‘b’ are the lengths of the base and height of a right angled triangle whose hypotenuse is ‘h’. If the values of ‘a’ and ‘b’ are positive integers, which of the following cannot be a value of the square of the hypotenuse?
1. 13
2. 23
3. 37
4. 41
Ans : B
17. What is the reminder when 91 + 92 + 93 + …… + 99 is divided by 6?
1. 0
2. 3
3. 4
4. None of these
Ans : B
18. How many times will the digit ‘0′ appear between 1 and 10,000?
1. 4000
2. 4003
3. 2893
4. 3892
Ans : C
19. What is the total number of different divisors of the number 7200?
1. 20
2. 4
3. 54
4. 32
Ans : C
20. What is the least number that should be multiplied to 100! to make it perfectly divisible by 350?
1. 144
2. 72
3. 108
4. 216
Ans : B





Tags


#

05 Aug, 2020, 21:17:33 PM