CurrentGK -> Papers -> Bank Exam Papers -> SBI Clerk Computer Knowledge Solved Paper

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

SBI Clerk Computer Knowledge Solved Paper

SBI Clerk Computer Knowledge Solved Paper

SBI clerk Computer knowledge solved Paper

1. A Compiler is ____
(A) A combination of computer hardware
(B) A program which translates from one high-level language to another
(C) A program which translates from one high-level to a machine level
(D)None of these
Ans : C
2. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into the corresponding bits
(A)ANSI
(B) ASCII
(C) EBCDIC
() ISO
Ans : A
3. A Pixel is -
(A) A computer program that draws picture
(B) A picture stored in secondary memory
(C) The smallest resolvable part of a picture
(D) None of these
Ans : C
4. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment
(A) Keyboard
(B) Mouse
(C) Joystick
(D) Track ball
Ans : B
5. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
(A) 2
(B) 10
(C) 16
(D) 32
Ans : A
6. Which of the following is not an output device?
(A)Scanner
(B) Printer
(C) Flat Screen
(D) Touch Screen
Ans : D
7. Which of the following devices have a limitation that we can only information to it but cannot erase or modify it
(A) Floppy Disk
(B) Hard Disk
(C) Tape Drive
(D) CDROM
Ans : D
8. Which technology is used in Compact disks?
(A) Mechanical
(B) Electrical
(C) Electro Magnetic
(D) Laser
Ans : D
9. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?
(A) Floppy Disk
(B) Hard Disk
(C) Compact Disk
(D) Magneto Optic Disk
Ans : B
10. Which of the following is the largest manufacturer of Hard Disk Drives?
(A) IBM
(B) Segate
(C) Microsoft
(D) 3M
Ans : B
11. The memory location address are limited to
(A) 00000 to 9ffff(16)
(B) 00001 to 9ffff(16)
(C) 00010 to 9ffff(16)
(D) 10000 to 9ffff(16)
Ans : A
12. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
(A) Hardware
(B) Software
(C) Firmware
(D) ROMware
Ans : C
13. Memory is made up of
(A) Set of wires
(B) Set of circuits
(C) Large number of cells
(D) All of these
Ans : C
14. Primary memory stores
(A) Data alone
(B) Programs alone
(C) Results alone
(D) All of these
Ans : D
15. EPROM can be used for
(A) Erasing the contents of ROM
(B) Reconstructing the contents of ROM
(C) Erasing and reconstructing the contents of ROM
(DS) Duplicating ROM
Ans : C
16. Which device can understand difference between data & programs?
(A)Input device
(B) Output device
(C) Memory
(D) Microprocessor
Ans : D
17. The contents of information are stored in
(A) Memory data register
(B) Memory address register
(C) Memory access register
(D) Memory arithmetic register
Ans : A
18. Memory unit is one part of
(A) Input device
(B) Control unit
(C) Output device
(D) Central Processing Unit
Ans : D
19. Algorithm and Flow chart help us to
(A) Know the memory capacity
(B) Identify the base of a number system
(C) Direct the output to a printer
(D) Specify the problem completely and clearly
Ans : D
20. Which of the following is not a valid size of a Floppy Disk?
(A) 8"
(B) 5 1/4"
(C) 3 1/2"
(D) 5 1/2"
Ans : B





Tags


#

05 Aug, 2020, 21:32:14 PM