CurrentGK -> Papers -> Bank Exam Papers -> Objective General Awareness For Fothcomming Exam

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Objective General Awareness For Fothcomming Exam

Objective General Awareness For Fothcomming Exam

Objective general awareness for fothcomming exam

1.Who amongst the following is the author of the book 'Straight from the Heart '?

(A) Kapil Dev

(B) Nelson Mandela

(C) Benazir Bhutto

(D) Tami Hoag

Ans : (D)

 

2. Which of the following earthquake waves pass through the core of the earth?

(A) P

(B) S

(C) P and S

(D) None of these

Ans : (C)

 

3. Who has designed the National Flag of India?

(A) Bankim Chandra Chatterjee

(B) Ravidas

(C) Mahatma Gandhi

(D) Pingly Vekaiyya

Ans : (D)

 

4. Under the reign of which emperor, Sir Thomas Roe visited India?

(A) Shershah Suri

(B) Akbar

(C) Jahangir

(D) Shahjahan

Ans : (C)

 

5. Who was known as the Punjab Kesari ?

(A) Subash Chandra Bose

(B) Lala Lajpat Rai

(C) Prakash Singh Badal

(D) Bal Gangadhar Tilak

Ans : (B)

 

6. Indifference Curve moves—

(A) From left to right and down-wards

(B) From left to right and upwards

(C) From left to right but parallel to Y-axis

(D) Move upwards parallel to Y-axis

Ans : (A)

 

7. The 2010 Men’s Hockey World Cup will be held in :

(A) India

(B) Japan

(C) Malaysia

(D) Sweden

Ans : (A)

 

8. Who said "Man is a social Animal" ?

(A) Aristotle

(B) Plato

(C) Loski

(D) Rousseau

Ans : (A)

 

9. The American President is elected by—

(A) People

(B) The Congress

(C) Electrol College

(D) Senate

Ans : (C)

 

10. Census was introduced first time in India in time of—

(A) Lord Carnwallis

(B) Lord William Bentic

(C) Lord Rippon

(D) Lord Clive

Ans : (C)

 

11. The nucleus of a conjugal unit is the relation of—

(A) Husband and Wife

(B) Parents and Children

(C) Shivling

(D) All of the above

Ans : (B)

 

12. The major Rabi Crop in India is—

(A) Barley

(B) Pulses

(C) Wheat

(D) Rapeseed

Ans : (C)

 

13. Which of the following is an objective method of measuring personality?

(A) Interview

(B) Questionnaire

(C) Observation

(D) All of the above

Ans : (B)

 

14. To clean ink spots from furniture one should use—

(A) Linseed oil

(B) Eucalyptus oil

(C) Oxalic acid

(D) Spirit

Ans : (C)

 

15. Members of International Court of Justice are elected for a period of —

(A) 8 years

(B) 9 years

(C) 5 years

(D) 4 years

Ans : (B)

 

16. Who is regarded the prime mover of the Bhakti Andolan ?

(A) Shankaracharya

(B) Ramanujacharya

(C) Vallabhacharya

(D) Madhavacharya

Ans : (C)

 

17. Ghana Bird Sanctuary is situated in—

(A) Uttar Pradesh

(B) Uttaranchal

(C) Madhya Pradesh

(D) Rajasthan

Ans : (D)

 

18. Which language is spoken next to Hindi, in terms of number of people in India?

(A) Bengali

(B) Marathi

(C) Tamil

(D) Telugu

Ans : (A)

 

19. Who wrote 'Panchatantra' ?

(A) Bhavabhuti

(B) Narayan Sharma

(C) Vishnu Sharma

(D) Sriharsha

Ans : (C)

 

20. Which of the following is a grammatical treatise?

(A) Ritu Samhat

(B) Panchatantra

(C) Uttarramcharita

(D) Ashtadhyayi

Ans : (D)

 

21. Which Schedule of the Constitution of India provides for the disqualification of a Legislator on grounds of defection ?

(A) 12th Schedule

(B) 10th Schedule

(C) 11th Schedule

(D) None of these

Ans : (B)

 

22. 'Andha Yuga' is written by—

(A) Dharmaveer Bharati

(B) Amrit Lal Nagar

(C) Mohan Rakesh

(D) Shayam Manohar Joshi

Ans : (A)

 

23. 'Elia' was the pen name of—

(A) Charles Lamb

(B) J. B. Priestly

(C) A. G. Gardiner

(D) Robert Lynd

Ans : (A)

 

24. 'A thing of beauty is a joy forever' is written by—

(A) Keats

(B) Shelley

(C) Wordsworth

(D) Byron

Ans : (A)

 

25. Author of 'Gitanjali' is—

(A) Aurobindo

(B) Tom Dutt

(C) Rabindra Nath Tagore

(D) Sarojini Naidu

Ans : (C)

26. Which is the largest island of the World?

(A) Greenland

(B) Medagaskar

(C) New Guienne

(D) Great Britain

Ans : (A)

 

27. The World Heritage Day is observed on—

(A) March 18

(B) April 20

(C) March 20

(D) April 18i

Ans : (D)

 

28. The head of the State Bank of India is Designated as -—

(A) Executive Director

(B) Governor

(C) Deputy Governor

(D) Chairman

Ans : (D)

 

29. Which of the following gases does not form part of the atmosphere?

(A) Nitorgen

(B) Chlorine

(C) Oxygen

(D) Carbon dioxide

Ans : (B)

 

30. The headquarters of the U.S. Department of Defence is located in—

(A) Marlborough House

(B) The Pentagon

(C) White House

(D) None of these

Ans : (B)

 

31. The Secretariat of the UN is headed by—

(A) Security Council

(B) Secretary General

(C) Chairman

(D) President of General Assembly

Ans : (B)

 

32. India's national calendar is based on—

(A) Saka era

(B) Christian era

(C) Buddhist era

(D) Vedic era

Ans : (A)

 

33. Who amongst the following won the "WTA Player of the year" Award ?

(A) Serena Williams

(B) Jelena Jankovic

(C) Sania Mirza

(D) Justin Henin

Ans : (D)

 

34. The foreign trade policy announced in the year 2004 was announced for a period of -

(A) Two Years

(B) Five Years

(C) Six Years

(D) Four Years

Ans : (B)

 

35. When was the capital of India shifted from Calcutta to Delhi?

(A) 1906

(B) 1910

(C) 1911

(D) 1901

Ans : (C)

 

36. 'Economic Justice' as one of the objectives of the Indian Constitution has been provided in the—

(A) Preamble, Fundamental Rights and Directive Principles

(B) Preamble and Directive Principles

(C) Fundamental Rights and Directive Principles

(D) None of these

Ans : (A)

 

37. India earns maximum foreign exchange through the export of—

(A) Tea

(B) Jute

(C) Coffee

(D) None of these

Ans : (A)

 

38. Which article of the Indian Constitution recognises Hindi in Devanagari script as the official language of India?

(A) Article 345

(B) Article 343

(C) Article 348

(D) None of these

Ans : (B)

39. Name the periodical which Gandhiji published during his stay in South Africa—

(A) Indian Opinion

(B) Young India

(C) Afrikaner

(D) None of these

Ans : (A)

 

40. Which country is known as the 'Sugar Bowl' of the world?

(A) India

(B) Cuba

(C) Brazil

(D) U.S.A.

Ans : (B)

 

41. Which of the following ports has a free trade zone?

(A) Cochin

(B) Mumbai

(C) Mormugao

(D) Kandla

Ans : (D)

 

42. Which of the following museum is located at New Delhi?

(A) Government Museum

(B) Salar Jung Museum

(C) National Museum of Natural History

(D) Prince of Wales Museum

Ans : (A)

43. The Reserve Bank of India was established in—

(A) 1935

(B) 1947

(C) 1952

(D) 1969

Ans : (A)

 

44. Lala Hardayal was an active member of which of the following parties?

(A) Gadar Party

(B) Anushilan Samiti

(C) Kirti-Kisan Sabha

(D) Hindustan Socialist Association

Ans : (A)

 

45. Who amongst the following of Indian origin is nominated as the Governor of Louisiana an American State ?

(A) Lakshmi Mittal

(B) Bobby Jindal

(C) Ratan Tata

(D) V.S.Naipaul

Ans : (B)





Tags


#

05 Aug, 2020, 21:44:52 PM