CurrentGK -> Papers -> Bank Exam Papers -> BANK PO NUMERICAL ABILITY

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

BANK PO NUMERICAL ABILITY

BANK PO NUMERICAL ABILITY

BANK PO NUMERICAL ABILITY

Directions—(Q. 1 to 2) What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?

1. 73% of 8523 + 32% of 6245 = ?

(A) 8042·21 (B) 8136·28

(C) 8625·35 (D) 8220·19

(E) None of these

2. 8226 ÷ 15 ÷ 5 = ?

(A) 2156 (B) 109·68

(C) 185·56 (D) 2742

(E) None of these

3. 1 9 48 260 1590 ?

(A) 11130 (B) 11172

(C) 11135 (D) 11137

(E) None of these

4. 4 10 33 136 685 ?

(A) 3430 (B) 4110

(C) 4116 (D) 3435

(E) None of these

5. 25 27 30 34 39 ?

(A) 45 (B) 44

(C) 47 (D) 43

(E) None of these

 

Directions—(Q. 6 to 10) What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions ?

(You are not expected to calculate the exact value.)

6. 182·225 ´ 21·652 ´ 33·584 = ?

(A) 132507 (B) 149428

(C) 120426 (D) 106438

(E) 112642

7. 63·5% of 8924·2 + ?% of 5324·4 = 6827·5862

(A) 36 (B) 22

(C) 17 (D) 31

(E) 9

8. 11/7 + 22/3 + 18/5 = ?

(A) 21 (B) 8

(C) 25 (D) 13

(E) 30

9. (9%of86) X (6.5%of144) =?
A) 340.1664
B) .325.1664
C) 3.333.3333
D) 4.328.0065
E).None of these

10. 9546324 ÷ 4584 = ?

(A) 2149 (B) 1986

(C) 2083 (D) 2247

(E) 1805

Directions—(Q. 11 to 15) Study the information carefully and answer the questions that follow—

A school has a total of 1200 students. The ratio of girls to boys in the school is 3 : 2. All the students have enrolled in hobby classes viz. Singing, Dancing, Martial Arts and Cooking. One-twelfth of the boys have enrolled in only cooking classes. 25 per cent of the girls have enrolled in Cooking and Singing classes to-gether. Number of boys enrolled in only Martial Arts classes is 150 per cent of the number of girls enrolled in the same. Number of students enrol-led in only Dancing is 26 per cent of the total number of students. 5 per cent of the girls have enrolled in only Martial Arts classes. One-third of the boys enrolled in only Dancing classes. 35 per cent of the girls enrolled in Singing, Dancing and Martial Arts together and the remaining enrolled in only Cooking. 15 percent of the boys enrolled in Cooking and Singing classes together and the remaining enrolled in Singing, Dancing and Martial Arts classes together.

11. Number of boys enrolled in Cooking and Singing classes together is what per cent of the girls enrolled in the same ?

(A) 48 (B) 36

(C) 20 (D) 25

(E) None of these

12. What is the total number of students learning Martial Arts ?

(A) 90 (B) 496

(C) 342 (D) 128

(E) None of these

13. How many girls are enrolled in only Cooking classes ?

(A) 280 (B) 252

(C) 154 (D) 100

(E) None of these

14. How many boys learn Singing ?

(A) 226 (B) 184

(C) 72 (D) 96

(E) None of these

15. What is the respective ratio of girls to boys enrolled in only Dancing classes ?

(A) 8 : 7 (B) 14 : 17

(C) 19 : 20 (D) 12 : 7

(E) None of these

16. 4 men, 5 women and 3 children together can complete a piece of work in 16 days. In how many days can 10 women alone com-plete the piece of work if 10 men alone complete the work in 24 days ?

(A) 18

(B) 15

(C) 12

(D) Cannot be determined

(E) None of these

17. What will be the difference bet-ween the simple interest and compound interest earned on a sum of Rs. 985 @ 14 p.c.p.a. at the end of two years ?

(A) Rs. 16·408

(B) Rs. 14·214

(C) Rs. 19·218

(D) Rs. 17·405

(E) None of these

Directions—(Q. 18 and 19) Study the information carefully to answer the questions that follow—

A basket contains 3 blue, 2 green and 5 red balls.

18. If three balls are picked at random, what is the probability that at least one is red ?

(A) 1/2 (B) 7/12

(C) 11/12 (D) 1/5

(E) None of these

19. If four balls are picked at random, what is the probability that two are green and two are blue ?

(A) 1/8 (B) 1/70

(C) 3/5 (D) 1/2

(E) None of these

20. In how many different ways can the letters of the word ‘FLEECED’ be

arranged ?

(A) 840 (B) 2520

(C) 1680 (D) 49

(E) None of these

 

 

ANSWERS :

 

1. (d 2. (b) 3. (B) 4. (C) 5. (A) 6. (a)

7. (b) 8. (d) 9. (B) 10. (c) 11. (e)

12. (a) Total no. of students learning Martial Arts

= 36 + 54 = 90

13. (e) No. of girls enrolled in only Cooking classes = 468

14. (A) 15. (c) 16. (d) 17. (e) 18. (c) 19. (b) 20. (a)





Tags


#

05 Aug, 2020, 21:19:26 PM