CurrentGK -> Papers -> General Exam Solved Papers -> INDRAPRASHTHA UNIVERSITY BBA SOLVED PAPER 2008

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

INDRAPRASHTHA UNIVERSITY BBA SOLVED PAPER 2008

INDRAPRASHTHA UNIVERSITY BBA SOLVED PAPER 2008

INDRAPRASHTHA UNIVERSITY BBA SOLVED PAPER 2008

1.The International court of justice holds its sessions at its headquarters in -
(A) Lake success
(B) Amsterdam
(C) The Hague
(D) Paris
ANS- C
2. What per cent of Solar radiation directly reaches the Earth ?
(A) 47
(B) 27
(C) 20
(D) 15
ANS- B
3. What of the Earth's surface is covered under water ?
(A) 51
(B) 60
(C) 71
(D) 75
ANS- C
4. The largest producer of sugar in the world is-
(A) Brazil
(B) Indonesi
(C) Mexico
(D) Cuba
ANS- A
5. Which of the following cities is situated on the bank of river Tiber ?
(A) Tokyo
(B) Rome
(C) Peking
(D) Berlin
ANS- B
6. The State in India with the largest coastline is -
(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Andhra Pradesh
(D) Maharashtra
ANS- C
7. Which is the most irrigated State in India ?
(A) UP
(B) Punjab
(C) Haryana
(D) Bihar
ANS- C
8. Tin Yielding State in India is -
(A) Rajasthan
(B) Punjab
(C) Himachal Pradesh
(D) Jharkhand
ANS- A
9. The Rihand Dam was constructed on the river -
(A) Chambal
(B) Sone
(C) Murali
(D) Periyar
ANS- B
10. The weight of the cricket ball is approximately-
(A) 3 oz
(B) 4 oz
(C) 5 oz
(D) 6 oz
ANS-
11. 'Breast Stroke' is a term associated with -
(A) Swimming
(B) Boxing
(C) Football
(D) Kabaddi
ANS- A
12. National game of Canada is
(A) Cricket
(B) Football
(C) Ice Hockey
(D) Tennis
ANS- C
13. Name the first Arabic writer to be awarded Nobel Prize for Literature .
(A) Salman Rushdie
(B) Gen Gaddafi
(C) Yasser Arafat
(D) Naguib Mah Fuz
ANS- D
14. Who among the following was the first recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award ?
(A) Dhanraj Pillai
(B) Homi Matiwala
(C) Vishwanathan Anand
(D) Bahadur Prasad
ANS- C
15. The 'Servants of India Society' was founded by -
(A) Annie Besant
(B) Gopalkrishna Gokhale
(C) Balgangadhar Tilak
(D) Dadabhai Naoroji
ANS- B
16. Who defined democracy as a "Government of the people,by the people and for the people ?"
(A) Ruskin
(B) Abraham Lincoln
(C) Mahatma Gandhi
(D) Aristotle
ANS- B
17. The earliest of the holy books of the Hindus is the -
1.The International court of justice holds its sessions at its headquarters in -
(A) Lake success
(B) Amsterdam
(C) The Hague
(D) Paris
ANS- C
18. Asoka sent his son and daughter for preaching of Buddhism to -
(A) Sumatra
(B) Cambodia
(C) Javadvipa
(D) Ceylon
ANS- D
19. The Capital of Kanishka was-
(A) Taxila
(B) Multan
(C) Gandhar
(D) Purushapura
ANS- D
20. The famous financial advisor to Akbar was-
(A) Todar Mall
(B) Abul Fazl
(C) Raja of Joshpur
(D) Bairam Khan
ANS- A
21. The founder of the dynasty of Peshwas was -
(A) Balaji Bishwanath
(B) Balaji Rao
(C) Balaji Balaji Rao
(D) Sambhaji
ANS- A
22. Indian Airforce was established in the year -
(A) 1932
(B) 1947
(C) 1857
(D) 1950
ANS- A
23. In which year planning commission was set up ?
(A) 1956
(B) 1950
(C) 1940
(D) 1947
ANS- B
24. India's first TV centre was set up at -
(A) Bombay (now Mumbai)
(B) Delhi
(C) Calcutta (now Kolkata)
(D) Lucknow
ANS- B
25. In a ...... Budget Revenue equals expenditure.
(A) Surplus
(B) Deficit
(C) Balanced
(D) None of the above
ANS- C
26. What is the literal meaning of secularism ?
(A) Freedom to worship any God
(B) Death of religion
(C) Separation of religion from the State
(D) None of these
ANS- C
27. How many languages have been mentioned in the Eighth Scheduled ?
(A) 14
(B) 15
(C) 13
(D) 22
ANS- D
28. Which country is NOT in Africa ?
(A) Zanzibar
(B) Ghana
(C) Trinidad
(D) Sudan
ANS- C
29. Greece is -
(A) Hellenic Republic
(B) On the Mediterranean Sea
(C) On the Southern tip of Balkan Peninsula
(D) All Of the Above
ANS- A
30. The United Nations Day is observed annually on -
(A) November 14
(B) October 24
(C) October 2
(D) October 30
ANS- B





Tags


#

06 Aug, 2020, 06:29:31 AM