CurrentGK -> General Knowledge -> Gk Bytes For You -> Improve Your General Knowledge (G.K)

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Improve Your General Knowledge (G.K)

Improve Your General Knowledge (G.K)

Improve your General Knowledge (G.K)

1) Which of the following Saint known as "Mahboob-ae-Dilli"

Ans. Nizammuddin Aulia

 

2) The Coin "Rupia" was first issued by:

Ans. Akbar

 

3) How many Central universities are there in India?

Ans.17

 

4)who was the first European to translate the Bhagwat Gita into English?

Ans. Charles Wilkins

 

5)Tuzuk-i-baburi was a autabiography written by babur in which language

Ans. Turkish

 

6) Which mughal emperor was also known as Qalandar?

Ans. babur

 

7) In 2003, Indian Railways Has completed?

Ans. 150 Years.

 

8)Which Indian Bank has the highest branches abroad?

Ans. SBI

 

9) The first Premature dissolution at the lok sabha took place in the year?

Ans. 1970

 

10) Tasleema's Nasreen's Autobiography?

Ans. Dwekhandita

 

11) The Office of District collector was created by?

Ans. Warren Hastings

 

12) what is the national sport of Greece?

Ans. Soccer

 

13) Which indian hockey player has a road named after him in germany?

Ans. Roop singh

 

14) In which year was men's hockey included in the Olympics?

Ans. 1924

 

15) Who gave Kapil Dev the nickname "Harayana Hurricane"?

Ans. Guinness Book of World Records.

 

16) Which cricketer, after his retirement from the game, served as India's High Commissioner in Australia?

Ans. K. S. Duleepsinghji

 

17) Who was the only cricketer to feature on a currency note of his country?

Ans. Sir Frank Worrell

 

18) In the history of Indian Cricket what 'first' does Faroukh Engineer have to his credit?

Ans. He was the first Indian to play County cricket ( for Lancashire in 1968)

 

19) Who was the only player dismissed for duck in the 1983 World Cup cricket final?

Ans. Kirti Azad (India)

 

20) Who was the first Hindu to play for the Pakistan national cricket team?

Ans. Anil Dalpat (wicket-keeper)

 

21) Which Australian cricketer, is nicknamed "Herby"?

Ans. Allan Border.

 

22) Who scored 99, 98 and 97 in three successive Test innings?

Ans. Clem Hill (Australia), 1902,

 

23) What is the importance of 14 Dec 1960 in Sports?

Ans. For the first time in cricket history a Test match was tied.

 

24) Who was the first victim of Kapil Dev in One day Internationals?

Ans. Imran Khan of Pakistan (Quetta October 1, 1978 his first match)

 

25) Who claimed the first wicket in Test cricket?

Ans. Allen Hill of England

 

26) "She was initially named Jeevan by her father, but later changed the name. By what name is this singer better known now? "

Ans. Norah Jones

 

27) Which former Miss India created history by deciding not to take part in the Miss Universe competition?

Ans. Nalini Vishwanathan 

 

28) Which is the youngest and oldest of the new world religions?

Ans. Sikhism  and Hinduism

 

29) In the 1980 film Kalyug which modern day actress played the role of Rekha's son?

Ans. Urmila Matondkar 

 

30) Which is the national animal of Nepal?

Ans. Cow 

 

31) In which Indian state would you find the largest church of Asia?

Ans. Goa 

 

32) The country Suriname is in which continent?

Ans. South America 

 

33) Where was the Durand Cup football tournament first played?

Ans. Shimla 

 

34) JPY is the currency code of which country?

Ans. Japan

 

35) Who was the captain of India in Sachin Tendulkar's debut Test?

Ans. Krishnamachari Srikkanth 

 

36) Which planet was discovered by William Herschel in 1781?

Ans. Uranus 

 

37) Which country is the world's largest producer of wheat?

Ans. China 

 

38) How do we better know a pugilist?

Ans. Boxer 

 

39) Who wrote the poem 'Venus and Adonis'?

Ans. William Shakespeare 

 

40) How is Sampooran Singh better known?

Ans. Gulzar

 

41) A.S Dilip Kumar is the original name of which famous music director?

Ans. A.R Rahman

 

42) Which company was founded in 1924 by a former cash register salesman Thomas Watson?

Ans. IBM

 

43) Which Indian politician wrote 'Flight to Parliament'?

Ans. Rajesh Pilot

 

44) Who among these was the first to climb Mt. Everest without oxygen?

Ans. Phu Dorjee 

 

45) "In computers, which term is used to refer to a collection of databases?"

Ans. Databank

 

46) What type of a creature is a mamba?

Ans. A snake 

 

47) In which of these lakes are the Honeymoon Island and the Breakfast Island situated?

Ans. Chilka Lake 

 

48) Which Indian President received the Templeton Prize in 1975?

Ans. Dr. S. Radhakrishnan 

 

49) Which was the first Indian film to be nominated for the Oscar?

Ans. Mother India

 

50) Holi is celebrated in the month of ________ .

Ans. Phalguna

 

51) Which city is the headquarters of the SAARC?

Ans. Kathmandu 

 

52) Which U.S president won the Nobel Peace Prize in 1906?

Ans Theodore Roosevelt 

 

53) Which animal is given or lent to other countries by the Chinese government as a mark of friendship?

Ans.Panda

 

54) What is the more popular name of the Alsatian breed of dogs?

Ans. German Shepherd 

 

55) Which is used to refer to data transfer rates in modem?

Ans. Cps

 

56) On which island were the extinct bird dodo found?

Ans. Mauritius 

 

57) "Sourav Ganguly, Virender Sehwag, Pravin Amre" what have in common ?

Ans. Century on Test debut 

 

58) "In the English translation of Rabindranath Tagore's 'Gitanjali', which famous poet wrote the introduction? "

Ans. W.B. Yeats 

 

59) 'Tarkash' is a collection of Urdu poetry by which famous lyricist?

Ans. Javed Akhtar

 

60) Which former US president devised the name 'United Nations'?

Ans. Franklin D. Roosevelt 

 

61) Which Indian won a Grammy award in the 2002 Grammy Awards?

Ans. Pandit Ravi Shankar

 

62) Aristotle was the teacher of which famous emperor?

Ans. Alexander the Great 

 

63) "In 1980, the Indian government issued a stamp to honour which hockey legend?"

Ans. Dhyan Chand

 

64) Which of these actors played a negative role in Steven Spielberg's 'Indiana Jones and the Temple of Doom'?

Ans. Amrish Puri 

 

65) Who is the only cricketer to have played Test cricket for both England and India?

Ans. Iftikhar Ali Khan Pataudi 

 

66) How is Badruddin Jamaluddin Kazi better known?

Ans Johnny Walker 

 

67) Which of these games is also called 'Ping-Pong'?

Ans. Table tennis 

 

68) Who has won the Nobel Prize twice?

Ans. Marie Curie

 

69) Who played the role of the young Raj Kapoor in the film 'Awara'?

Ans. Shashi Kapoor 

 

70) Which of these computer languages was developed from an earlier language BCPL?

Ans. C

 

71) Which country was ruled by Mustafa Kemal Atatürk?

Ans. Turkey 

 

72) By what name is the software program Multiplan now known?

Ans. MS Excel 

 

73) By what name is actor R.K. Tuli better known?

Ans. Rajendra Kumar

 

74) "In 1640, which city was founded by Francis Day ?"

Ans. Madras

 

75) "In computers, what is the full form of OMR?"

Ans. Optical Mark Reading

 

76)  Which famous director is the nephew of Dev Anand?

Ans. Shekhar Kapur

 

77) "In computers, which of these terms is used to refer to a temporary memory for data?"

Ans. Buffer

 

78) Who used the screen name 'Baby Rani' as a child actress?

Ans. Nargis

 

79) Who was the last ruler of the Delhi Sultanate ?

Ans. Ibrahim Lodi

 

80) Who was the first Asian to swim across the English Channel?

Ans. Mihir Sen 

 

81) Who was the first Indian to participate in the Wimbledon tennis tournament?

Ans. Sardar Nihal Singh 

 

82) Which is the most used metal in the world?

Ans. Iron 

 

83) Who was the first Roman Catholic president of USA?

Ans. John F. Kennedy 

 

84) Name the first artificial satellite launched by man.

Ans. Sputnik 1

 

85) "In Germany, who among these was known as Kaiser?"

ans. Emperor 

 

86)  Which of these cities is both in Europe and Asia?

Istanbul 

 

87) Which is the longest river in Asia?

Yangtze

 

88) Which  Indian actresses acted in the film 'City of Joy'?

ans. Shabana Azmi 

 

89) Which game was once known as battledore?

Ans. Badminton

 

90) In which continent is the Gibson Desert?

Ans. Australia

 

91) Which is the hardest naturally occurring substance known to man?

Ans. Diamond 

 

92) What was the name of the first personal computer?

Ans. Altair

 

93) Which planet was discovered by the American astronomer Clyde W.Tombaugh?

Ans. Pluto 

 

94) "Which of these elements was discovered by Pierre Curie, Marie Curie and G. Bemont?"

ans. Radium

 

95) What do we call a device for connecting computer network that has the facilities of both a bridge and a router?

Ans. Brouter 

 

96) After which Prime Minister was Connaught Place renamed?

Ans. Rajiv Gandhi

 

97) Which hill station of India became an autonomous state in 1970?

Ans. Meghalaya

 

98) Which city became the capital of Punjab immediately after Independence?

Ans. Shimla

 

99) Who was given the title of 'Kavi Priya' by Akbar?

Ans. Birbal

 

100) Which term is used to describe a computer having the characteristics of both digital and analog computers?

Ans. Hybrid computer 

 





Tags


#

07 Aug, 2020, 17:15:11 PM