CurrentGK -> Papers -> Test Papers -> Model Questions For Engineering Entrance Tests Part - 5

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Model Questions For Engineering Entrance Tests Part - 5

Model Questions For Engineering Entrance Tests Part - 5

Model Questions for Engineering Entrance Tests Part - 5

201. A particle is thrown upward with a certain initial speed. It reaches the maximum height and subsequently returns back to the initial point. Through out its motion, the kinematical quantity which remains constant is
a. displacement
b. speed
c. velocity
d. acceleration
Ans: D

202. The percentage change in tension necessary in a sonometer of fixed length to produce a note one octave higher than before is
a. 25%
b. 300%
c. 400%
d. 50%
Ans: B

203. Fraunhoffer lines are observed in the spectrum of
a. hydrogen discharge tube
b. a carbon arc
c. the sun
d. sodium vapour lamp
Ans: C

204. A stone of mass of 10 kg is attracted by the earth with a force of
a. 1000 N
b. 98 N
c. 9800 N
d. 980 N
Ans: B

205. The ratio of angular speeds of seconds hand and minutes hand of a watch is
a. 60:1
b. 1:60
c. 30:1
d. 1:30
Ans: A

206. Fermi is equal to
a. 10-15 m
b. 10-14 m
c. 10-17 m
d. 10-12 m
Ans: A

207. For a particular angle of projection 150 the horizontal range was found to be R. The other angle of projection which gives the same horizontal range is
a. 750
b. 1050
c. 450
d. 200
Ans: A

208. The number of degrees of freedom of a diatomic gas is
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5
Ans: D

209. The phenomenon of Brownian movement may be taken as evidence of
a. kinetic theory of matter
b. corpuscular theory of light
c. electromagnetic theory of radiation
d. capillarity
Ans: A

210. Mirages are observed in deserts due to the phenomenon of
a. interference of light
b. total reflection of light
c. scattering of light
d. double refraction of light
Ans: B

211. Of the following the self adjusting force is
a. Sliding friction
b. Static friction
c. Dynamic friction
d. Limiting friction
Ans: A

212. The velocity of rain drop attains a steady value because of
a. viscous force exerted by air
b. surface tension effects
c. air currents in the atmosphere
d. up thrust of air
Ans: A

213. One kg of water is evaporated from 6kg of sea water containing 4% salt. The percentage of alt in the remaining solution will be
a. 1%
b. 3.33%
c. 4%
d. 4.8%
Ans: D

214. It has been postulated that there may be some particles moving with speed greater than speed of light. Such particles have been named as
a. Mesons
b. Pions
c. Tachyons
d. Photons
Ans: C

215. The earth magnetic field always has a vertical component except at the
a. magnetic equator
b. magnetic poles
c. geographical north pole
d. geographical south pole
Ans: A

216. After one α emission two β emissions
a. mass number reduces by 2
b. atomic number remains unchanged
c. mass number reduces by 6
d. (b) & (c) are correct
Ans: D

217. The energy of a wound spring is
a. chemical
b. potential
c. kinetic
d. heat
Ans: B

218. A body falling vertically downward under gravity breaks into two parts of unequal masses. The centre of mass of the two parts taken together shifts horizontally towards
a. heavier piece
b. lighter piece
c. does not shift horizontally
d. depends on the vertical velocity at the time of breaking
Ans: C

219. 24 cells each of internal resistance 0.5Ω are to be used to send a maximum current through an external resistance of 3Ω. The cell should be arranged as
a. all in parallel
b. all in series
c. 2 rows of 12 cells each
d. rows of 6 cells each
Ans: C

220. The emf of a Daniel cell is
a. 0.56 V
b. 1.08V
c. 2.56 V
d. 3.12 V
Ans: B

221. For a body which is moving along with lift with uniform velocity upwards
a. It's weight decreases
b. It's weight increases
c. It's weight remains the same
d. may decrease or increase depending on magnitude of velocity
Ans: C

222. Two waves of wavelength 50cm and 51 cm produces 12 beats per second. The velocity of wave is
a. 306 m/s
b. 331 m/s
c. 340 m/s
d. 375 m/s
Ans: A

223. When there is no external force, the shape of a small liquid drop is determined by
a. surface tension of the liquid
b. density of the liquid
c. viscosity of air
d. temperature if air
Ans: A

224. Beats are produced by two waves y1 = a sin 2000πt and y2 = a sin2008 πt. The number of beats heard per second is
a. 0
b. 4
c. 8
d. 8π
Ans: B

225. Rainbow is formed due to
a. scattering and total internal reflection
b. scattering and diffraction
c. dispersion and total internal reflection
d. dispersion and reflection
Ans: C

226. In the stable equilibrium position, body has
a. minimum kinetic energy
b. minimum potential energy
c. neither maximum nor minimum
d. maximum potential energy
Ans: B

227. A Plano-convex lens is made of refractive index 1.6. The radius curvature of curved surface is 60cm. The focal length of the lens is
a. 5 cm
b. 100 cm
c. 200 cm
d. 500 cm
Ans: B

228. An ideal heat engine exhausting heat at 270C is to have 25% efficiency. It must take heat at
a. 1270C
b. 2270C
c. 3270C
d. 6730C
Ans: A

229. If height of a man is 2m then minimum height of a plane mirror in which he can have his full the image is
a. 1/4m
b. 1/2m
c. 1m
d. 3/4m
Ans: C

230. A body starts from rest and covers a distance of 10m in first second. The distance covered by it in 4 seconds will be
a. 80m
b. 100m
c. 160m
d. 200m
Ans: C

231. A frame which is moving with constant angular velocity is
a. Inertial frame
b. Non inertial frame
c. Frame of rest
d. Newtonian frame
Ans: B

232. The unit of acceleration in SI is
a. km/hr
b. m/s2
c. cm/s
d. mph
Ans: B

233. The diameters of two planets are in the ratio of 4:1 and their mean densities in the ratio of 1:2. The acceleration due to gravity on the surface of two planets will be in the ratio
a. 4:1
b. 1:8
c. 1:2
d. 2:1
Ans: D

234. 540g of ice at 00C is mixed with with 540g of water at 800C. The final temperature of the mixture is
a. 00C
b. 400C
c. 800C
d. more than 800C
Ans: A

235. A particle initially at rest is having uniformly accelerated motion. Its velocity is plotted against displacement. The graph obtained will be
a. a straight line
b. a straight line with a negative slope
c. a parabola
d. an ellipse
Ans: C

236. Light of wave length 4000Ã… is incident on a metal plate whose work function is 2eV. The maximum kinetic energy of the emitted photo electrons would be
a. 2eV
b. 1.5eV
c. 1.1eV
d. 0.5eV
Ans: C

237. In a junction diode holes are due to
a. proton
b. neutrons
c. missing electrons
d. extra electrons
Ans: C

238. A cyclist is moving in a circular path with a uniform speed of 200 cm/s. The change in velocity after half revolution is
a. zero
b. 200 cm/s
c. 4 m/s
d. 300 cm/s
Ans: C

239. If g is the acceleration due to gravity on the earth, the acceleration due to gravity on the sun is
a. 24 g
b. 16 g
c. 32 g
d. 28 g
Ans: D

240. The unit of impulse in SI is
a. Newton-second
b. Dyne
c. Pound force
d. Watt
Ans: A

241. If momentum of a body becomes 3 times, kinetic energy becomes
a. 3 times
b. 6 times
c. 9 times
d. 27 times
Ans: C

242. The transfer ratio β of a transistor is 50. The input resistance of the transistor when used in the common emitter configuration is 1KΩ. The peak value of the collector ac current for an input voltage 0.01V peak is
a. 100 μA
b. 0.01mA
c. 500 μA
d. 50 μA
Ans: C

243. A bomb of mass 9kg at rest explodes into two pieces of masses 3kg and 6kg. The velocity of mass 3kg is 16m/s. The KE of mass 6kg in joule is
a. 96
b. 192
c. 384
d. 768
Ans: B

244. The galaxy to which our solar system belongs is called
a. milky way
b. radio galaxy
c. solar galaxy
d. dwarf galaxy
Ans: A

245. A ball is projected from the top of a tower at an angle 600 with the horizontal. What happens to the horizontal component of its velocity?
a. increases continuously
b. decreases continuously
c. remains unchanged
d. first decreases and then increases
Ans: C

246. The unit of pressure in SI is
a. Pascal
b. Pounds per square inch
c. Newton per cm2
d. Watt
Ans: A

247. A body is having uniform circular motion. A quantity that which does not remain constant is
a. angular velocity
b. velocity
c. speed
d. kinetic energy
Ans: B

248. A 200W and 100W bulbs both meant for operation at 220V are connected in parallel. Then the power consumed by them when 220V is applied will be
a. 66W
b. 33W
c. 100W
d. 300W
Ans: D

249. Time of flight of a projectile projected up with a velocity of 10m/s at an angle 300 with the horizontal is (g=10 m/s2)
a. 1/2 s
b. 1 s
c. 2 s
d. 3s
Ans: B

250. When light wave suffers reflection at the interference from air to glass, the change in phase of the reflected wave is equal to
a. 0
b. π/4
c. 2π
d. π
Ans: D





Tags


#

14 Aug, 2020, 23:06:02 PM