CurrentGK -> General Knowledge -> Gk Bytes For You -> Sample Paper (General Awareness Pre)

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Sample Paper (General Awareness Pre)

Sample Paper (General Awareness Pre)

Sample Paper (General Awareness Pre)

1. Through which of the following countries tropic of Capricorn doesn’t pass?
(a) Angola 
(b) Namibia 
(c) Botswana 
(d) Mozambique


2. The Indian Institute of Space Technology is proposed to be setup at-
(a) Sriharikota 
(b) Chennai 
(c) Tiruananthpuram 
(d) Bangalore


3. Recently constituted Madan Mohan Punchi Commission is related to-
(a) Judicial Administration and Accountability
(b) Centre – State relations
(c) Review of article 311 of constitution
(d) Review of jurisdiction of Election Commission.

4. Consider the following statements –
1. Conferment of more jurisdiction on the Supreme Court doesn’t require amendment under article 368
2. Representation of States in Parliament can be altered by Parliament alone but with special majority in both houses.

Which of the above is/are correct ?
(a) Only 1 
(b) Only 2 
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2


5. Communication satellites are generally placed in which part of atmosphere?
(a) Ozonosphere  (b) Mesosphere (c) Ionosphere  (d) Exosphere


6. Following are islands of Mediterranean Sea. Match them with the country they belong to-
A. Corsica 1. Italy
B. Crete 2. France
C. Sardinia 3. Spain
D. Balearic 4. Greece
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 3 1 4 2
(c) 2 4 1 3
(d) 3 4 1 2

7. The 1st Portuguese Viceroy in India was-
(a) Alfanso D’ Albuquerque   
(b) Francisco D’ Almeda
(c) Ninu D’ Conha
(d) Pedro Alvares

8. During the Civil Disobedience Movement, revolt against the popular Cunningham Circular was made in-
(a) Madras
(b) Assam
(c) United Province
(d) Bombay

 

9. Match the following –
A. Conquest of Sindh                  1. Lord Clive
B. Annexation of Punjab              2. Lord Dalhousie
C. Anglo Afghan War                  3. Lord Ellenborough
D. White Revolution                    4. Lord Auckland
      A     B      C     D
(a)  3      2      4      1
(b)  4      1      3      2
(c)  3      1      4      2
(d)  4      2      3      1

10. Which of the following country is not a member of Shanghai Cooperation Organisation?
(a) Russia
(b) Kazakhstan
(c) Turkmenistan
(d) Uzbekistan


11. Consider the following statements-
1. An ordinary bill laps when either house of Parliament rejects it.
2. A constitutional amendment bill laps when either house rejects it.

Which of the above is/are true?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

12. Which of the following is not correctly matched?
Country Capital
(a) Estonia Tallinn
(b) Poland Warsaw
(c) Latvia Riga
(d) Lithuania Skopje

13. Jamait Khana Mosque was built by-
(a) Iltutmish
(b) Allaudin Khilji
(c) Firoz Shah Tughlak
(d) Sher Shah

14. 106th constitutional amendment bill is related to –
(a) Tribal Governance
(b) Cooperative Societies
(c) Amendment of article 311
(d) Office of Profit

15. Future Gen Project signed by India and USA relates to –
(a) Coal Fueled Power Plant
(b) Development of Global Positioning System
(c) Joint development of next generation Fighter Jet
(d) Fast Breeder Reactor

16. Which of the following straits separates Asian and European Turkey?
(a) Strait of Messina
(b) Strait of Bosporus
(c) Strait of Banifacio
(d) Strait of Kerch

 

Following questions are based on Assertion & Reason.
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not the true explanation of A
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.

17. Assertion(A) : Winds moving in the northern hemisphere turns slightly right to their direction of movement.
Reason(R) : Every moving body on earth experiences a coriolis force.

18. Assertion (A) : L waves are the fastest among the seismic waves
Reason (R) : L waves move along the surface of earth.

19. Which of the following city of South Africa is renamed as Tshwane?
(a) Cape Town
(b) Pretoria
(c) Durban
(d) Kimberley

20.Consider the following statements-
1. Lakadawala Formula was developed to measure poverty.
2. Lorenz Curve is the measure for inequality and relative poverty.

Which of the above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1and 2
(d) Neither 1 nor 2

 

  Answers : 

 

1. a   5. c   9. a 13. b  17. a
2. c   6. c    10. c  14. b  18. d 
3. b    7. b  11. b  15. a 19. b
4. a     8. b   12. d   16. b   20. c




Tags


#

12 Dec, 2019, 06:50:50 AM