CurrentGK -> Papers -> IAS Exam Papers -> IAS Exam 2008 GS Prelims Answers Set -3

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

IAS Exam 2008 GS Prelims Answers Set -3

IAS Exam 2008 GS Prelims Answers Set -3

IAS Exam 2008 GS Prelims Answers Set -3

1) What is Bisphenol A (BPA)?
Ans:- A chemical used for the development of food-packaging materials

2) March 1, 2008 was Saturday. Which day was it on March 1, 2002?
Ans:- Friday

3) In August 2006, the Government of India notified the Rural Electrification Policy. This policy aims at provision of access to all households by which year?
Ans:- 2009

4) As per India's National Population Policy, 2000, by which one of the following years is it our long-term objective to achieve population stabilization?
Ans:- 2045

5) What is the number of spokes in the Dharmachakra in the National Flag of India?
Ans:- 24

6) Consider the following pairs :
Tributary River : Main River
1. Chambal : Narmada
2. Sone : Yamuna
3. Manas : Brahmaputra
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
Ans:- 3 only

7) In which of the following kinds of organisms is the phenomenon found wherein the female kills the male after copulation?
Ans:- Spider

8) For which one of the following snakes is the diet mainly composed of other snakes?
Ans:- King Cobra

9) What is the pH level of blood of a normal person?
Ans:- 7.35 - 7.45

10) Yom Kippur War was fought between which sides/countries?
Ans:- Israel, and Arab countries led by Egypt and Syria

11) How is Sarosh Zaiwalla well-known as?
Ans:- A leading international legal expert

12) Where are the Tapovan and Vishnugarh Hydroelectric Projects located?
Ans:- Uttarakhand

13) Kim Dae-jung won the Nobel Prize for Peace. He is from which one of the following countries?
Ans:- South Korea

14) Ogaden region has been a source of conflict between which countries?
Ans:- Ethiopia and Somalia

15) Who among the following scientists shared the Nobel Prize in Physics with his son?
Ans:- William Henry Bragg





Tags


#

16 Dec, 2019, 19:13:48 PM