CurrentGK -> Papers -> IAS Exam Papers -> IAS GENERAL STUDIES PRELIMS QUESTION PAPER - 2007 (PART -2)

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

IAS GENERAL STUDIES PRELIMS QUESTION PAPER - 2007 (PART -2)

IAS GENERAL STUDIES PRELIMS QUESTION PAPER - 2007 (PART -2)

IAS GENERAL STUDIES PRELIMS QUESTION PAPER - 2007 (PART -2)

26. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I (Person) List-II (Company)

A. Vishwapati Trivedi 1. Essar Group
B. Tulsi R Tanti 2. Info Edge India ( which runs naukri.com)
C. Shashi Ruia 3 Indian Airline
D. S Bikachandani 4. Suzon Energy
Codes:

A B C D
a). 2 4 1 3
b). 3 1 4 2
c). 2 1 4 3
d). 3 4 1 2

27. consider the following statements :

1). North Atlantic Co-operation Council (NACC ) is the name of the new organization which has replaced the North Atlantic Treaty Organization ( NATO ).
2). The United States of America and the United Kingdom became the members of the NATO when it was formed in the year 1949.
Which of the following given above is/are correct ?
a). 1 only b). 2 only
c). Both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

28. For which one of the following books did Kiran Desai win the Man Boker Prize 2006.

a). The Secret River b). In the country of Men
c). The inheritance of Loss c). Mother’s Milk

29. Who among of the following is Chile’s first women president ?

a). D Ortega b). M Bachelet
c). E Morales d). A Garcia

30. What was the purpose of the Operation Sukoon launched by Governement of India ?

a). Helping Indonesia in its efforts to rehabilitate the victims of earthquake in that country.
b). Evacuation the India national from Lebanon during the conflict in the middle east.
c). Assisting United Nations in its to help the Civil war victims in the Darfur region of North Africa.
d). Providing a relief package to farmers after a spate of suicides by other farmers in Andhra Pradesh.

31. Which one of the following pairs of countries joined the European Union 2007 ?

a). Bulgaria and Romania b). Bulgaria and Belgium
c). Romania and Slovenia d). Hungary and Crotia

32. Which one of the following organizations won the CSIR Award for Science and Technology ( S & T ) Innovations for Rural Development , 2006.

a). CLRI b). IARI
c). NDDB d). NDRI

33. Which of the following countries recently upgraded its defense agency to a full defense ministery ?

a). Italy b). Japan
c). Switzerland d). Poland

34. Consider the following statements:

a). China has the observer’s status at the South Asean for Regional corporation.
b). India has the observer’s status at the Shanghai corporation Organisation.
Which of the statements given above is/are correct?
a). 1 only b). 2 only .
c). Both 1 and 2 d). Neither 1 or 2

35. In the latter half of the year 2006, in which one of the following countries did a military coup take place?

a). Caobodia b). Laos
c). Thailand d). Vietnam

36. Near the end of the year 2006 , which one of the following countries was suspended from the commonwealth after a military coup?

a). Kenya b). Myanmar
c). Fiji d). Tanjania

37. Who was Leander Paes’s partner when he won Double Final in the US open Tennis Tournament?

a). Max Mirnyi b). Martin Damm
c). Bob Bryan d). Mike Brayan

38. Which of the following cities has been the venue of the Asean Games for the maximum number of times from the years 1951 to the year 2006 ?

a). Delhi b). Bangkok
b). Tokyo d). Beijing

39. Who among of the following bowlers have taken more than 500 wickets in Test Crickets?

1. Wasim Akram 2. Richard Hadlee
3. Glen McGrath 4. Courtney Walse
Select the correct answer using the code given below :
a). 1 and 2 only b). 3 and 4 only
c). 1, 2 , 3 only c). 1 , 2 , 3 , 4

40. Parimarajan Negi excelled in which one of the following games ?

a). Billiards b). Swimming
c). Chess d). Weightlifting

41. Which one of the following Pairs is not correctly matched?

a). T S Krishnamurthy : Former Chief Election Commissioner of India
b). K C pant : Chairman , Tenth Finance Commissioner of India
c). A M Khusro : Former Chairman, Union Public Service Commission
d). R C Lahoti : Former Chief Justice of India

42. Consider the following statements :

1. The Judges (Inquiry) Bill 2006 Contemplates to establish a judicial council which will receive complaints against Judges of the Supreme Court including the chief Justice of India, High court Chief Justice and judges.
2. Under the protection of Women from Domestic Violence Act, 2005, a woman can file a petition before a 1st class Judicial Magistrate.
Which of the statement given above is/ are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

43. Consider the Following Statements:

1. The Mode of removal of a judge of a high court in India is same as that of removal of a judge of the Supreme Court.
2. After retirement from the office, a permanent Judge of a High Court can not plead or act in any Court or before any authority in India.
Which of the statements given above is / are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). Both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

44. Which one of the following is the correct Chronological order of the Formation of the following as full states of Indian Union?

a) Sikkim – Arunachal Pradesh – Nagaland – Haryana
b) Nagaland – Haryana – Sikkim – Arunachal pradesh
c) Sikkim – Haryana – Nagaland- Arunachal Pradesh
d) Nagaland – Arunachal Pradesh – Sikkim – Haryana

45. Who among of the following have been the Union Finance Minister of India ?

1. V P Singh 2. R Venkataraman
3. Y B Charan 4. Pranab Mukherjee
Select the correct answer using the code given below :
a). 1 , 2 and 3 only b). 1 , 3 and 4 only
c). 2 and 4 only d). 1, 2 , 3 and 4

46
.
Assertion ( A). the Council of Ministers in the Union of India is collectively responsible both to the Lok sabha
and The Rajya Sabha

Reasons ( R )
: The Members of both the Lok Sabha and the Rajya Sabha are eligible to be the Ministers of
the Unioin.

47.Who is the Speaker of the First Lok Sabha ?

a). Hukam Singh b). G V Mavalankar
c). K M Munshi d). U N Dhebar

48
.
Consider the following statements:
1. Jawahar Nehru was in his fourth Term as the Prime minister of India at the time of his death.
2. Jawahar Nehru represented Rae Bareilly constituency as a member of parliament.
3. The First non congress Prime minister of India assumed the office in the year 1977.
Which of the following statements given above is are correct.
a). 1 and 2 only b). 3 Only
c). 1 only d). 1 and 3

49. Consider the following statements:

1. The national wide Scheme of the National Child Labour Projects ( NCLP) is run by the Union Ministry of Social Justice and Empowerment.
2.Gurupadswamy Committee dealt with the issues of child labour
Which of the statement given above is/ are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

50
.
Consider the following statement in respect of financial emergency under the article 360 of the constitution of India .
1
. A proclamation of financial emergency issued shall cease to operate at the expiration of two months, unless before the expiration of that period it has been approved by the resolution of both house of Parliament.

2.
If any proclamation of financial emergency is in operation, it is competent for president of India to issue directions for the reduction of salaries and allowances of all or any class of persons serving in connection with the affair of the union but excluding the judges of the Supreme Court and the high courts.
Which of the statements given above is / are correct?
a) 1 only b). 2 only
c). Both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2





Tags


#

18 Jun, 2019, 02:30:02 AM