CurrentGK -> Papers -> IAS Exam Papers -> IAS GENERAL STUDIES PRELIMS QUESTION PAPER - 2007 (PART -4)

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

IAS GENERAL STUDIES PRELIMS QUESTION PAPER - 2007 (PART -4)

IAS GENERAL STUDIES PRELIMS QUESTION PAPER - 2007 (PART -4)

IAS GENERAL STUDIES PRELIMS QUESTION PAPER - 2007 (PART -4)

76. Assertion ( A ) : There are no tea plantations in any African country.

Reason ( R )
: Tea plants need fertile soil with high humus.

77. Which of the following National Highways passes through Maharastra , Chattisgarh and Orissa.

a). NH-4 b). NH-5
c). NH-6 c). NH-7

78. Consider the following statements :

1.Balaghat is known for its diamond mines.
2.Majhgawan is known for its manganese deposits.
Which of the following statements given above is/are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). Both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

79. Which one of the following States of India has the lowest density of population?

a). Himanchal Pradesh b). Meghalaya
c). Arunachal Pradesh d). Sikkim

80
.
Match List-I with List II and select the correct answer using the code given the Lists :
List-I ( City ) List II ( River )

A. Bankong 1. Irrawaddy
B. Phnom-Penh 2. Mekong
C. Hanoi 3. Menam ( Chao Phraya )
D. Yangon 4. Red River
Codes :

A B C D
a). 3 2 4 1
b). 4 1 3 2
c). 3 1 4 2
d). 4 2 3 1

81. Consider the following statements:

1. Either of the two belts over the ocean at about 300 to 350 N and S Latitudes is known as Horse Latitude.
2. Horse Latitude are low pressure Belt.
Which of the following statements given above is/are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). Both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2.

82. Which one among of the flowing rivers originates at Amarkantak ?

a). Damodar b). Mahanadi
c). Narmada d). Tapi

83. Which one among the following rivers is the longest ?

a). Amazon b). Amur
c). Congo d). Lena

84. Which one among the following major cities is most eastwards located ?

a). Hyderabad b). Bhopal
c). Lucknow d). Rosewood

85. Out of the Southern States : Andhra Pradesh , Karnataka , Kerala and Tamil Nadu , which shares boundaries with maximum number of Indian state ?

a). Andhra Pradesh only b). Karnataka Only
c). Each of Andhra Pradesh and Karnataka d). Each of Tamil Nadu and Kerala

86
.
Match List-I with List II and select the correct answer using the code given the Lists :
List-I ( Alumni Company ) List II ( Location )

A. BALCO 1. Hirakunda
B. HINDALCO 2. Korba
C. Indian Alumni Company 3. Koraput
D. NALCO 4. Renukoot
Codes :

A B C D
a). 3 1 4 2
b). 2 4 1 3
c). 3 4 1 2
d). 2 1 4 3

87. Which of the following is located in the Bastar region ?

a). Bandhvagarh National Park b). Dundeli Sanchary
c). Rajaji National Park d). Indravati National Park

88. Through which one of the following Straits, does a tunnel connect the united Kingdom and France:

a). Davis Strait b). Denmark Strait
b). Strait of Dover d). Strait of Gibraltar

89. Consider the following statements:

1. The annul range of temperature is greater in the Pacific Ocean than that in the Atlantic Ocean.
2. The Annual range of temperature is greater in the Northern Hemisphere than that in the Southern Hemi sphere.
Which of the following statements given above is/are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). Both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

90. The Largest coral reef in the world is found near the coast of which one of the following countries?

a). Australia b). Cuba
c). Ghana d). Philippines

91. In which state is the Guru Shikhar Peak located :

a). Rajasthan b) Gujarat
b). Madhya Pradesh d). Maharastra

92. Match List-I with List II and select the correct answer using the code given the Lists :
List-I ( Town ) List II ( River nearer to lists )

A. Betul 1. Indravati
B. Jagdalpur 2. Narmada
C. Jabalpur 3. Shipra
D. Ujjain 4. Tapti
Codes :

A B C D
a). 1 4 2 3
b). 4 1 2 3
c). 4 1 2 3
d). 1 4 3 2

93. Dalbergia Species is associated with which one of the following :

a). Cashew nut b). Coffee
c). Tea d). Rosewood

94. Consider the following statements :

1. In India , Red Panda is naturally found in the western Himalayan only.
2. In India , Slow Loris Lives in the dense forest of the North East.
Which of the following statements given above is/are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). Both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

95. Shahgarh area in Jaisalmer district of Rajasthan was in news in the year 2006 because of which one of the following ?

a). Finding high quality gas reserves b). Finding uranium deposit
c). Finding zinc deposit d). Installation of wind power units

96. Basel II relates to which one of the following?

a). International standard for safety in civil aviation
b). Measure against cyber crimes
c). Measure against drug abuse by sport person
d). International Standards for measuring the adequacy of Bank’s capital.

97. Which one of the following is the correct sequence in the decreasing order of contribution of different sectors to the Gross domestic product of India?

a). Service – Industry – Agriculture b). Service – Agriculture – Industry
c). industry – service – Agriculture d). Industry – Agriculture – Service

98. Consider the following statements:

1. The repo rate is the rate which other banks borrow from reserve Bank of India.
2. A Value of 1 for Gini Coefficient in a country implies that there is perfectly equal income for every one in its populations.
Which of the following statements given above is / are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). Both 1 or 2 c). Neither 1 or 2

99.The National Housing Bank was set up in India as a wholly – owned subsidiary of which one of the following?

a). Sate Bank of India b). Reserve Bank of India
c). ICICI Bank c). Life insurance Corporation of India

100.Tarapur committee was associated with which one of the following?

a). Special Economic Zone b). Fuller capital Account convertibility
c). Foreign exchange reserves d). Effect of oil prices on the Indian Economy

101.Who among of the following served as the chief economist of the International Monetary Fund?

a). Ashok Lahiri b). Sumantra Ghosal
c). Saumitra Chaudhuri d). Raghuram Rajan





Tags


#

14 Nov, 2019, 21:51:07 PM