CurrentGK -> Papers -> IAS Exam Papers -> IAS GENERAL STUDIES PRELIMS QUESTION PAPER - 2007 (PART -5)

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

IAS GENERAL STUDIES PRELIMS QUESTION PAPER - 2007 (PART -5)

IAS GENERAL STUDIES PRELIMS QUESTION PAPER - 2007 (PART -5)

IAS GENERAL STUDIES PRELIMS QUESTION PAPER - 2007 (PART -5)

102.Participatory Notes ( PNs) are associated with which one the following ?
a). consolidate fund of India b). Foreign Institutional Investors
c).United Nations Development Programme d). Kyoto protocol.

103. Which one of the following is another name of RDX ?

a). Cyanohydrin b). Dextran
c). Cyclohexane d). Cyclonite

104. Which one of the following non metal is not a poor conductor of electricity?

a). Sulphur b). Selenium
c). Bromide d). Phosphorus

105. Robert Webster is known for his work associated with which one of the following ?

a). Cardiology b). Influenza Virus
c). HIV/AIDS d). Alzheimer

106. Consider the following statements :

1. If magenta and yellow coloured circles intersect, the intersected area will have red colour.
2. If cyan and magenta coloured circles intersect, the intersected area will have blue colure.
Which of the following statements given above is/are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). Both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

107. Consider the following statements:

1. A flute of smaller length waves of lower frequency.
2. Sound travels in rocks in the form of longitudinal elastic waves only.
Which of the following statements given above is/are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). Both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

108. Four wires of same material and of dimensions as under are stretched by a load of same magnitude separately. Which one of them will be elongated maximum.

a). Wire of 1m length and 2 mm diameter b). Wire of 2m length and 2 mm diameter
c). Wire of 3m length and 1.5 mm diameter d). Wire of 1m length and 1 mm diameter

109.Which one of the following parts of the pitcher plants becomes modified into a pitcher?

a). Stem b). Leaf
c). Stipule d). Petiole

110. Assertion ( A ) :
A jet aircraft moving at Mach Number equal to 1 travels faster at an altitude of 15 km than
while moving at Mack Number equal to 1 near the sea level.

Reason ( R )
: The velocity of sounds on the temperature of surrounding medium.

111. In the Human Body , which structure is the appendix attached to ?

a). The large intestine b) The Small intestine
c). the gall Bladder d). The Stomach

112. Which one of the following types of glass can cut off ultraviolet rays ?

a). Soda Glass b). Pyrex Glass
c). Jena Glass d). Crookes Glass

113. In the Human Body which on the following hormones regulates blood calcium and Phosphate?

a). Glucagon b). Growth Hormone
c). Parathyroid Hormone d). Thyroxin

114. How do most insects respire

a). Through skin b). Through gills
c). by Lungs d). By Tracheal system

115. Which one of the following parts of Human brain is regulating center for swallowing and vomiting?

a). Cerebellum b). Cerebrum
c). Medulla Oblongata d). Pons

116.Production of which one of the following is a function of the Liver.

a). Lipase b). Urea
c). Mucus d). Hydrochloric acid

117. Which of the following is not a digestive enzyme in the Human system?

a). Trypsin b). Gastrin
c). Ptyalin d). Pepsin

118. Which of the following light types of light are strongly absorbed by plants :

a). Violet and Orange b). Blue and Red
c). Indigo and Yellow d). Yellow and Violet

119. In Human Being , normally in which one of the following parts , does the sperm fertilize the ovum ?

a). Cervix b). Fallopian Tube
c). Lower Part of Uterus d). Upper Part of Uterus

120. Three identical vessels A , B and C are filled with water , mercury and Kerosene respectively up to an equal height. The three vessels are provided with identical taps at the bottom of the vessels. If the three taps opened simultaneously , then which vessel is emptied first?

a) . Vessel B
b). All the vessels A , B and C will be emptied simultaneously
c). Vessel A
d). Vessel C

121. Which one of the following is called Philosopher’s wool ?

a). Zinc Bromide b). Zinc Nitrate
c). Zinc Oxide d). Zinc Choloride

122. Which one of the following does not contain silver ?

a). Horn Silver b). German Silver
c). Ruby Silver d)., Lunar Caustic

123. Which of the following types is used by computed tomography employed for visualization of the internal structure of human body ?

a). X Ray b). South waves
c). Magnetic resonance d). Radioisotopes

124.Which on the following is the correct sequence in order of decreasing length of the three structural parts given below of small intestine in the human body?

a). Jejunum - Duodenum – ileum b). ileum – Duodenum – Jejunum
c). jejunum – Ileum – Duodenum d). ileum – Jejunum – Duodenum

125. Consider the following statements:

1. In the November 2006, DRDO successfully conducted the interception test using Prithvi II missile.
2. Prithvi II is a surface to surface missile and can be deployed to guard the metros against air attack .
Which of the following statements given above is/are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). Both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2





Tags


#

17 Jul, 2019, 09:52:51 AM