CurrentGK -> Papers -> Bank Exam Papers -> Nabard Bank Officer Exam General Awareness Question Paper 2

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Nabard Bank Officer Exam General Awareness Question Paper 2

Nabard Bank Officer Exam General Awareness Question Paper 2

Nabard Bank Officer exam General Awareness Question paper 2

26. The Doing Business Report, an international publication, is published every year by which of the following organization(s) ?

1. World Bank

2. WTO

3. Reserve Bank of India

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 and 2

(E) All 1, 2 and 3

27. The fourth Military World Games–2007 were organized in which of the following places in India ?

(A) New Delhi

(B) Hyderabad

(C) Jaipur

(D) Bangalore

(E) Cochin

28. The 47th Open National Athletic Championship 2007 was organized in which of the following places ?

(A) Jamshedpur

(B) New Delhi

(C) Lucknow

(D) Bangalore

(E) None of these

29. Who amongst the following is not a famous Lawn tennis player ?

(A) Roger Federer

(B) Leander Paes

(C) Svetlana Kuznetsova

(D) Justin Henin

(E) Kimi Raikkonen

30. Lot of discussion is going on these days on the issue of ‘Participatory Note’ (P Notes) used in financial sector/money market. What is Participatory Note ?

[Pick up the correct statement(s)]

1. It is nothing but another name of the banking operation by which banks exchange Indian Rupees into US Dollars without depositing a single rupee in the account of the party who are NRIs. The entire operation is carried out by the banks solely on the basis of the credit and goodwill of the NRI party.

2. It is an offshore derivative instrument used by overseas buyers/investors who buy shares of Indian companies listed in Indian Stock Exchange anonymously.

3. It is nothing but a type of undertaking given to the banks that they should continue investing money in stock markets on behalf of the NRIs and in case the market crashes NRI’s will make the losses good without delay.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 and 2

(E) All 1, 2 and 3

31. As we all see every now and then many countries are in the race of launching space shuttles or rockets or satellites. What exactly are the benefits of space programmes which otherwise are very costly affairs for the countries ?

1. It is nothing but a fun to have a visit to space. It has no real benefit as such.

2. Humanity can be served/benefited by getting data on weather, disaster alerts and/or resource centres connected through satellites.

3. Since earth is no longer a place to live we have to find out a place where in the next few years we can shift and survive. Such programmes help us in all this.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 and 2

(E) None of these

32. As we all see oil prices have a special place in economic folklore. Almost all countries keep an eagle eye on the oil prices in the international market. Why is oil so important for the countries and their economies to survive ?

[Pick up the correct statement(s)]

1. Two nastiest global recessions of the recent decades were preceded by huge and sudden rises in prices of oil, first in 1973 and then in 1979. Leaders are scared of their repetition.

2. What makes oil so special is that it is a uniquely dense and portable form of energy. It is not easy to switch to alternatives very quickly, hence any disruptions to supply are damaging for economies.

3. Oil exporting countries are most powerful and violent nations. Countries do not want to invite trouble with them.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 and 2

(E) All 1, 2 and 3

33. Which of the following is the name of Tata’s small car launched recently ?

(A) Micro

(B) Sapna

(C) Nano

(D) Lakhtakia

(E) None of these

34. The House of Representatives of USA recently approved a US$ 50 billion War Funding Bill. If passed it would require President Bush to start withdrawing troops from—

(A) Iraq

(B) Pakistan

(C) Sudan

(D) China

(E) South Africa

Nabard Bank Officer exam General Awareness Question paper 2 question no 26 to 34

35. The public protest on which of the following issues recently brought the whole of the France to a near standstill for the second time in a month ?

1. Irregularities in Presidential elections held in 2007.

2. President Sarkozy’s plan to reform public sector pensions.

3. France’s support to USA on Iraq’s rebuilding

(A) Only 1

(B) Only 3

(C) Only 2

(D) Both 1 and 3

(E) None of these

36. Who amongst the following was adjudged as Miss Earth-Air 2007 ?

(A) Pooja Chitgopekar

(B) Pooja Gupta

(C) Amruta Patki

(D) Sarah Jane Dias

(E) None of these

37. As per the news which appeared in newspapers/magazines thousands of civilians have to flee the fighting in North Kivu province as there is a war going on between the army of the country and rebels of General Laurent Nkunda. This is the story of which of the following countries ?

(A) Congo

(B) Sudan

(C) Mozambique

(D) Argentina

(E) None of these

38. About 20,000 students demonstrated against plans to President Hugo Chavez to change the constitution of the country. Chavez is the President of—

(A) Sudan

(B) Congo

(C) Venezuela

(D) Poland

(E) None of these

39. Govt. of India recently announced its action plan on Sachchar Committee Report. What actions are being taken on the report ?

1. Govt. to bear all expenses of poor students who get into top institutions on merit basis.

2. Revision of Madarsa Modernization programme.

3. Special Rural Employment Guarantee Scheme for minority population.

(A) Only 1 is correct

(B) Only 2 is correct

(C) Both 1 and 2 are correct

(D) Only 3 is correct

(E) All 1, 2 and 3 are correct

40. As we read in the newspapers the 123 Agreement with USA will have strategic implications on India. Which of the following is/are these implications ?

1. India will get recognition as a state with advanced nuclear technology.

2. The deal will not be offered to Pakistan.

3. India will be free to develop nuclear weapon for its military purposes.

(A) Only 1 is correct

(B) Only 2 is correct

(C) Both 1 and 2 are correct

(D) Only 3 is correct

(E) None is correct

41. The Govt. of India recently gave its clearance to the new Agriculture scheme which will provide additional central assistance to the agri. sector. What is/are the main points of this scheme ?

1. Public Investment in agriculture sector will be banned.

2. Govt. will help state govts. to achieve the targeted growth rates in agri. sector.

3. State Govt. will get Rs. 40,000 crores to provide subsidy to agri. sector.

(A) Only 1 is correct

(B) Only 2 is correct

(C) Only 3 is correct

(D) Both 1 and 2 are correct

(E) None is correct

42. Who amongst the following are the members of BRIC the summit of which was organized recently ?

1. India

2. Indonesia

3. Brazil

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 and 2

(E) Both 1 and 3

43. Abuja Declaration was in news a few months back. This is the pact signed between which of the following two nations ?

(A) India-Sudan

(B) Sudan-China

(C) India-China

(D) Nigeria-Nepal

(E) India-Nigeria

44. USA recently decided to slap few sanctions against Iran which include ouster of Iranian military and banking institutions from US financial system. Why did US resort to such harsh steps against Iran ?

1. Iran’s alleged support to Pakistan’s military rule.

2. Iran’s support to terrorism and nuclear programme.

3. Iran is against any financial help to Iraq as both are old enemies.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 and 2

(E) All 1, 2 and 3

45. As reported in the newspapers Aung San Suu Kyi has agreed to cooperate with the military ruler of her country. She is a citizen of—

(A) Nepal

(B) Myanmar

(C) Brazil

(D) Indonesia

(E) Hong Kong

46. India won Future Cup Twenty-20 cricket match held in October 2007 in Mumbai. The match was played against—

(A) Pakistan

(B) England

(C) South Africa

(D) New Zealand

(E) Australia

47. Who amongst the following is not one of the Nobel Prize Winners of 2007 ?

(A) Ms. Doris Lessing

(B) Albert Fert

(C) Roger B. Myerson

(D) Al Gore

(E) Yulia Sindzeyeva

48. Who amongst the following won the Man Booker Prize 2007 ?

(A) K. Narayana Kurup

(B) Eric S. Maskin

(C) Mario R. Capecchi

(D) Anne Enright

(E) None of these

49. Who amongst the following was made the Chairman/Chairperson of the National Land Reforms Commission ?

(A) Somnath Chatterjee

(B) Manmohan Singh

(C) Smt. Sonia Gandhi

(D) Murli Deora

(E) None of these

50. The prestigious Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for 2006 was recently conferred upon—

(A) Prof. Wangari Maathai

(B) Mr. Kevin Rudd

(C) Mr. Ratan Tata

(D) Mr. Mahmoud Abbas

(E) None of these

Nabard Bank Officer exam General Awareness Question paper 2 – Answers from 26 to 50 are as follows,

26. (A) 27. (B) 28. (A) 29. (E) 30. (B) 31. (B) 32. (B) 33. (C) 34. (A) 35. (C)

36. (A) 37. (A) 38. (C) 39. (B) 40. (D) 41. (D) 42. (E) 43. (E) 44. (B) 45. (B)

46. (E) 47. (E) 48. (D) 49. (B) 50. (A)





Tags


#

18 Jul, 2019, 11:05:20 AM