CurrentGK -> Papers -> Bank Exam Papers -> Nabard Bank Exam General Awareness Solved Paper 1

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Nabard Bank Exam General Awareness Solved Paper 1

Nabard Bank Exam General Awareness Solved Paper 1

Nabard Bank exam General Awareness solved paper 1

1. Which of the following was the reason owing to which public unrest broke out in Pakistan and an Emergency was declared a few months back ?

1. Sudden death of former Prime Minister Benazir Bhutto.

2. Announcement of General Elections.

3. Appointment of a new Chief of Army in place of Gen. Pervez Musharraf who was very popular leader there.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) All 1, 2 and 3

(E) None of these

2. India, Brazil and South Africa made a forum in 2003 which is playing a very significant role in dealing with the issues of common interest of all the three in general and their foreign policies in particular. What is the name of the forum ? (The Second Summit of the forum was organized in October 2007 in Pretoria)

(A) SAGU

(B) BRIC

(C) G-20

(D) IBSA

(E) None of these

3. Read the following three statements carefully and answer the question asked immediately after that —

1. Hu Jintao has been reelected the General Secretary of the ruling CPC for the second term till 2012.

2. Vice President of the country Zeng Quinghing was removed from the powerful Central

Committee of the party.

3. Country is now likely to proceed on a new agenda of progress and development as Jintao is a man of modern and scientific outlook. All these three statements are about the political development in the country known as—

(A) South Korea

(B) North Korea

(C) Singapore

(D) China

(E) Thailand

4. The mid term review of the Monetary and Credit Policy of the RBI (for 2007-08) took place in January 2008. Which of the following is true about the same ?

1. CRR hiked by 0.5 per cent to make it 7.5% w.e.f. 10th February, 2008.

2. GDP growth outlook at 8.5% for 2007-08.

3. Call and put options are now allowed in imports and exports.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 2 and 3

(E) None of these

5. An International Organization with Robert B. Zoellick as its President sanctioned a loan of US$ 944 million to India so that it can strengthen its rural finance system, vocational training and improve its water management projects. Which of the following is the name of that organization ?

(A) International Monetary Fund

(B) Asian Development Bank

(C) UNESCO

(D) World Bank

(E) None of these

6. As per the news which appeared in some newspapers/magazines the police with the help of some NGOs rescued some children who had been forced in child labour illegally. Such children are protected under which of the following acts in India ?

1. Juvenile Justice Act.

2. Child Labour Act.

3. Immoral Trafficking Act.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) All 1, 2 and 3

(E) None of these

7. As per the news published in the media, India, China and some other countries are trying to grapple with money flooding the economy from a record trade surplus, and swelling of foreign exchange reserves of the country. Why do the Central Banks of such countries have to make special efforts to check the flooding of money and foreign exchange in economy whereas for an ordinary man more money means richness and prosperity ?

1. It generates artificial inflation in economy.

2. It makes the Govt. of that country to revaluate its currency.

3. It creates a situation where rate of interest on loans and advances starts coming down sharply.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) All 1, 2 and 3

(D) Both 1 and 3

(E) None of these

8. The Govt. of India recently established a fund known as National Investment Fund (NIF). Which of the following statement(s) is/are true in this regard ?

1. This fund is generated through the money received from the sale of equity in State run

companies.

2. The fund will help in revival of sick units of the public sector companies of the Govt. of India.

3. The money deposited in the fund will be used for social welfare schemes.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) All 1, 2 and 3

(E) None of these

9. The Govt. of India is making special efforts to help the farmer community in the country as they are in distress and demand special attention from all of us. Which of the following is correct in this regard ?

1. Govt. of India has announced a substantial hike in minimum support price of wheat for Rabi season.

2. A relief package is announced for the Sugar Industry.

3. All farmers are being given a cash assistance of Rs. 5 lakhs to make them comfortable

financially.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Both 1 and 2

(D) Only 3

(E) None of these

10. Which of the following taxes is collected by the Govt. on sale of goods and services in the country ?

(A) NAT

(B) GET

(C) SAT

(D) VAT

(E) None of these

11. The N. D. Kumaraswamy Govt. came into minority in Karnataka because one segment of the coalition government w ithdrew its support from it in October 2007.

Which of the following was that segment ?

(A) SP

(B) Congress

(C) BSP

(D) Telugu Desam

(E) None of these

12. The newly elected President of which of the following countries took over the charge from her husband who was the President of the country immediately prior to the general presidential elections there ?

(A) Pakistan

(B) Sri Lanka

(C) Romania

(D) Peru

(E) Argentina

13. The latest European Union Summit took place in which of the following cities in October 2007 ?

(A) Brussels

(B) Paris

(C) Luxembourg

(D) Lisbon

(E) None of these

14. The UN Climate change Conference 2007 was organized in which of the following places ?

(A) Manila

(B) London

(C) Brussels

(D) Lisbon

(E) Bali

Nabard Bank exam General Awareness solved paper 1 question No. 15 to 25

15. India ranks 128 in the recently published Human Development Index (HDI). The index measures which of the following to decide the rank of a country ?

1. Life expectancy

2. Literacy and Education

3. Forex reserves as a percentage of total GDP

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Both 1 and 2

(D) All 1, 2 and 3

(E) None of these

16. Kevin Rudd recently took over as the Prime Minister of Australia from John Howard. Which of the following policies of John Howard went wrong and against him who otherwise was holding the post since last four terms of four years each ?

1. Refusal to ratify Kyoto protocol

2. Policy of hiring and firing workers any time

3. Support to non-democratic govt. in some countries

(A) Only 1

(B) Both 1 and 2

(C) Only 3

(D) Only 2

(E) All 1, 2 and 3

17. Many a time we read a term ‘PPP’ in financial newspapers. What is the full form of the same as used in financial world ?

(A) Public Per Capita Power

(B) Per Capita Potential Purchases

(C) Purchasing Power Parity

(D) Present Purchasing Power

(E) None of these

18. ‘Cryogenic Engines’ are being developed indigenously by an Indian organization. These engines are normally used for which of the following purposes ?

(A) Used for space programme

(B) Used for generating nuclear power

(C) Used by Railways as they are very fast and fuel efficient

(D) Used in fighter planes

(E) None of these

19. The UN has revealed that the emergency phase is now over in Chernobyl where a disastrous accident had taken place in 1986. The affected people there will now be treated as normal and not as victims. What had happened in Chernobyl in 1986 ?

(A) A train accident in which about 1000 people had died

(B) A bomb blast in which around 500 people died and 5000 were injured

(C) A nuclear plant exploded and the entire city became a radioactive zone

(D) A powerful earthquake rocked the entire city leaving thousands dead and several thousands injured

(E) None of these

20. Who amongst the following is the Chairman of the 13th Finance Commission constituted recently ?

(A) Vijay Kelkar

(B) B. K. Chaturvedi

(C) K. V. Kamath

(D) A. K. Purwar

(E) None of these

21. Many a time we read in newspapers about the “Doha Round” of talks. It was related with the talks of which of the following organizations ?

(A) European Union

(B) World Trade Organization (WTO)

(C) International Atomic Energy Agencies (IAEA)

(D) G-8 talks

(E) None of these

22. Dinar is the currency of which of the following countries ?

(A) Sudan

(B) Myanmar

(C) Afghanistan

(D) Pakistan

(E) None of these

23. The former President of Mozambique Joaquim Chissano was honoured by the first ever international prize to an African leader, the prestigious “Mo Ibrahim Leadership Prize”. The Prize was given to him in 2007 October. What was the contribution of Chissano owing to which he was selected for the same ?

(Pick up the correct statement)

1. He was instrumental in bringing peace, reconciliation, stable democracy and economic progress to Mozambique.

2. He played a crucial role in diffusing tension between Iran and IAEA over the issue of Iran’s nuclear facilities.

3. He played a crucial role in diffusing conflict between India and some western countries over the issue of subsidy to agriculture in WTO conference held in 2007.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 and 2

(E) All 1, 2 and 3

24. Who amongst the following Indian leaders became the second World Leader to receive the British Royal Society’s prestigious King Charles II Medal ?

(Given in October 2007)

(A) Dr. Manmohan Singh

(B) Mrs. Sonia Gandhi

(C) Dr. A. P. J. Abdul Kalam

(D) Dr. M. S. Swaminathan

(E) None of these

25. The “Outstanding Business Leader Award–2007” was given to whom amongst the following in

October 2007 ?

(A) Lakshmi Mittal

(B) Sunil Bharti Mittal

(C) Rahul Bajaj

(D) Kumar Mangalam Birla

(E) None of these

Nabard Bank exam solved paper – Answers from 1 to 25 are as follows,

1. (B) 2. (D) 3. (D) 4. (A) 5. (D)

6. (B) 7. (A) 8. (D) 9. (C) 10. (D)

11. (E) 12. (E) 13. (D) 14. (E) 15. (C)

16. (E) 17. (C) 18. (A) 19. (C) 20. (A)

21. (B) 22. (E) 23. (A) 24. (C) 25. (B)





Tags


#

14 Nov, 2019, 19:19:18 PM