CurrentGK -> Papers -> IAS Exam Papers -> Solved Paper Of Medical Science Preliminary Optional OF IAS 2006 (2)

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Solved Paper Of Medical Science Preliminary Optional OF IAS 2006 (2)

Solved Paper Of Medical Science Preliminary Optional OF IAS 2006 (2)

Solved Paper of Medical science preliminary optional OF IAS 2006 (2)

56) Match list -1 ( damage/paralysis) with list-2 ( effect/ symptom) and select the correct answer using the code given below the lists:

list-1 list-2

( damage/ paralysis)                                ( effect/symptom)
A) damage to auricular                               1. flattening of nasolabial temporal nerve fold
B) damage to cervical                                 2. ptosis sympathetic nerve
C) facial nerve paralysis                              3. diplopia
D) trochear nerve paralysis                         4. dryness of mouth

Code: A B C D

a) 3 1 2 4
b) 4 1 2 3
c) 3 2 1 4
d) 4 2 1 3

Ans: d


57) The oculomotor nerve supply the following extraocular muscles except?

a) superior rectus

b) inferior rectus

c) superior oblique

d) inferior oblique

Ans: c


58) The blood testes barrier is formed by

a) interstitial cells of leydig

b) myofibroblasts

c) sertoli cells

d) peritubular myoid cells

Ans: c


59) The following fibres pass through the posterior limb of internal capsule except?

a) frontopontine

b) anterior thalamic radiation

c) corticospinal

d) corticorubral

Ans:



Directions:

The next seven items consist of two statements: one labeled as the Assertion (A) and other as reason ( R). You are to examine these two statements and select your answers to these statements using the codes given below:

Codes:

a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A

b) Both A and R are individually true and R is not correct explanation of A

c) A is true but R is false

d) A is false but R is true

60) Assertion (A) : In kwashiorkor, adequate carbohydrate intake aggravates hypoalbuminaemia

Reason( R) : insulin secretion in response to carbohydrate intakes favours movements of amino acids into muscles rather than the liver for protein synthesis.

Ans: a


61) Assertion : In liver disorders, the coagulation time is increased.

Reason (R): the prothrombin synthesis is increased in liver disorders.

Ans: c



62) Assertion : Ca2+ channel antagonists are used in the treatment of CHF.

Reason (R) : Ca2+ channel antagonists diminish the strength of cardiac conduction.

Ans: d



63 ) Assertion : Hepatitis-D virus infection can develop only when there is concomitant Hepatiitis- B infection.

Reason ( R): Hepatitis- D virus is small , defective RNA virus that can replicate and can only cause infection only when encapsulated by HBsAg .

Ans: a



64) Assertion: Intrinsic laryngeal muscles are innervated by branches of the vagus nerve.

Reason ( R) : musculature of larynx develops from the mesenchyme of fourth and sixth pharyngeal arches.

Ans:



65) Assertion (A) Avascular necrosis of head of femur occurs in intracapsular fracture of neck of femur.

Reason (R) blood supply of the head of femur is by arteries passing along the ligament of head of femur.

Ans: a


66) Assertion ( A ) : Haematemesis in chronic duodenal ulcer usually occurs from posterior ulcer.

Reason( R) : Posterior ulcer erodes right gastric artery.

Ans:



67) When a completely unimmunized child appears for the first time for immunization at age of nine months, what should be given ?

a) measles vaccine and first dose of megavitamin A

b) BCG, DPT and measles vaccines at the same age

c) BCG, DPT, Polio and measles vaccine at the same time

d) BCG, DPT, Polio and measles vaccines should be given at seven to ten days intervals

Ans:



68) Anaemia, which is severe and unyielding to treatment may be a presenting feature of

a) carcinoma of sigmoid colon b) carcinoma of transverse colon

c) carcinoma of ascending colon d) carcinoma of descending colon

Ans: c



69) Which of the following sclerosing agents is usually used for the endoscopic sclerotherapy of esophageal varices?

a) 5% phenol in almond oil b) hypertonic saline

c) bleomycin d) 5% ethanolamine oleate

Ans: d



70) In benign enlargement of prostate, the most common lobe involved is

a) posterior b) lateral c) median d) anterior

Ans:



71) Consider the following

1) incidence rate 2) attack rate 3) point prevalence 4) period prevalence

Which of the above are used for measuring the rate of occurrence of disease ( frequency )?

a)1 and 2 b) 2 and 3 c) 3 and 4 d) 1 and 4

Ans:



72) Which of the following is called benign pneumoconiosis?

a) asbestosis b) silicosis c) siderosis d) coal worker pneumoconiosis

Ans: c



73)Consider the following statements

The advantage of cleaning water with ultraviolet radiation are that it:

1)is effective against common bacteria and virus 2)can disinfect water with turbidity

3)results in odourless water

Which of the above statements are correct?

a) 1 only b) 1 and 3 only c)1 and 2 d) 3 only

Ans:



74) In which of the following infections, subclinical cases donot act as carriers?

a) diphtheria b) tuberculosis c) typhoid d) Hepatitis- B

Ans: a



75) The level of free residual chlorine maintained continuously for swimming pool water is

a) 20 ppm b) 10 ppm c) 5 ppm d) 1 ppm

Ans: d



76) The sensitivity of a diagnostic test means its ability to call

a) negative to those who have disease b) positive to those who have disease

c) negative to those who have no disease d) positive to those who have no disease

Ans:



77) The dose of vitamin A for a nine month old child under child survival and safe motherhood programe is

a) one lakh I.U b) two lakh I.U c) three lakh I.U d) four lakh I.U

Ans: a



78) A young lady presents with acute pain in right iliac fossa. On examination, there was guarding and tenderness. Which of the following should not be done prior to diagnosis?

a) plain X-ray abdomen b) I/M injection pethidine

c) give I/V glucose d) put the patient nil orally

Ans: b



79) Which one of the following is a contraindication for resection in bronchogenic carcinoma?

a) involvement of visceral pleura b) consolidation of one lobe of lung

c) hilar lymphadenopathy d) malignant pleural effusion

Ans: d



80) A 29 year old farmer presents with gangrene foot for the last one month. He is a chronic smoker. The most common cause is

a) raynaud disease b) atherosclerosis

c) thromboangitis obliterans d) myocardial infarction

Ans: c


81) Which one of the following pairs is correctly matched?

a) hyponatraemia : hypertonicity

b) hypernatraemia : diabetes inspidus

c) hyperkalemia : normal or increased amplitude of P wave in ECG

d) hypokalemia : peaked T wave in ECG

Ans: b



82) What is the ideal time to administer prophylactic antibiotics in a clean wound?

a) 12 hours before admission b) 24 hours before admission

c) during induction of anaesthesia d) at the end of operation

Ans: c


83) Consider the following statements

1. removal of fibrocartilage at the fractured site 2. immobilization of fractured site

3. cancellous bone grafting

The non union of a fracture is treated by which of the above?

a)1 and 2 only b)2 and 3 only c) 1 and 3 only d) 1, 2 and 3

Ans: d



84) The best modality to diagnose carcinoma prostate is

a) CECT b) MRI with endorectal coils c) PET scan d) TRUS with guided biopsy

Ans: d



85) Which one of the following is not a criterion for the inoperability in gastric cancer?

a) ascites b) liver metastasis c) virchow node d) invasion of transeverse colon

Ans;



86) In children, best modeling is seen in fracture with

a) angulation in diaphysis b) angulation in metaphysis

c) rotation in diaphysis d) rotation in metaphysis

Ans:



87) The most common solid organ injured in blunt trauma abdomen is

a) liver b) spleen c) kidney d) adrenals

Ans: a



88) In a newborn, spinal cord ends at level of :

a) upper border of first lumber vertebra b) lower border of first lumber vertebra

c) upper border of third lumber vertebra d) lower border of fourth lumber vertebra

Ans: b



89) The parafollicular cells of thyroid develop from

a) second pharyngeal pouch b) second pharyngeal arch

c) ultimobranchial body d) mandibular arch

Ans: c



90) The foetal lungs can provide adequate gas exchange from

a) 24 weeks b) 26 weeks c) 28 weeks d) 30 weeks

Ans:



91) Which one of the following statements regarding parotid gland is nit correct?

a) it is mainly a serous gland b) mucinous acini are rare

c) it has myoepithelial cells d) intercalated ducts are absent

Ans: d



92) The branches of the following arteries supply the spinal cord except:

a) vertebral b) superficial cervical c) intercostals d) lumber

Ans:



93) What is the number of days in which the generation of a mature spermatozoan from a spermatogonium occurs?

a) 16 b) 32 c) 48 d) 64

Ans: d


94) Consider the following statements

The melanocytes present in skin

1.have dendritic processes 2.are multinucleated cells

3.are present in the epidermis 4.are mesodermal in origin

Which of the statements given above are correct?

a) 1 and 2 b)1 and 3 c)2,3 and 4 d) 2 and 4 only

Ans:



95) Parkinson disease is caused by the degeneration of which of the following biochemically distinct neural pathways?

a) nigrostriatal adrenergic b) nigrostriatal dopaminergic

c) intrastriatal cholinergic d) intrastriatal gabanergic

Ans: b 



96) Consider the following statements:

The function/ functions of Sertoli cells present in the seminiferous tubules is/are to

1. secrete androgen binding protein (ABP) and inhibin

2. secrete MIS to inhibit mullerian duct system

3. convert androgen to estrogen

4. form blood- testicular-barrier to protect sperms

Which of the statements given above are correct?

a) 1 and 2 only b) 2 and 3 only c) 1,2,3 and 4 d) 4 only

Ans: c



97) The firing rate of Ia fibres on reducing the stretch on muscle spindle

a) bears no correlation b) decreases

c) increases d) decreases after an initial increase

Ans: d



98) Consider the following events in generation of receptor potential in rods when the light stimulates it:

1) activation of transducin 2) activation of rhodopsin

3) closure of Na channels 4)hyperpolarization

What is the correct sequence of above events?

a) 1-3-2-4 b) 2-1-3-4 c) 1-2-3-4 d) 2-3-1-4

Ans: b



99) Consider the following

1. sinoatrial node 2. atrioventricular node 3. base of the heart

4. septum 5. apex of the heart

Regarding the above, what is the correct sequence in which cardiac impulse spreads in a normal healthy individual?

a) 1,2,4,3,5 b) 1,4,2,5,3 c) 1,2,4,5,3 d) 1,2,3,4,5

Ans: c



100) which of the following shows a prominent prepotential?

a) sinoatrial node b) atrial muscle cells c) purkinje system d) ventricular muscle cells

Ans:



101) The following are observed after parasympathetic stimulation except

a) depression of ventricular myocardium

b) inhibition of adenyl cyclase through nicotine receptors

c) inhibition of norepinephrine release

d) decrease in the peak left ventricular pressure

Ans: b



102) The timed vital capacity , FEV1 is used to evaluate the

a) compliance of the lung b) pulmonary blood flow resistance

c) flow-resistance properties of the lung d) elastic properties of lung

Ans: c



103) Consider the following statements

The symports in the luminal surface of the epithelial cells of the proximal tubules are involved in the reabsorption of :

1. sodium ions and glucose 2. sodium and hydrogen ions

3. water 4. sodium ions and amino acid

Which of the following statements given above are correct?

a) 1 and 4 b) 1 and 2 only c) 1,2, and 3 d) 2,3,and 4

Ans: a



104) A deficiency of pulmonary surfactant would decrease the :

a) lung compliance b) work of breathing

c) intrapleural pressure to achieve a given tidal volume

d) surface tension in the alveoli

Ans: d



105) Which one of the following is not required for micellar formation?

a) bile salts b) monoglyceride c) acetoacetate d) phospholipids

Ans: c



106) Which one of the following dietary lipid components does not require the assistance of a micelle for absorption by the intestinal mucosa?

a) free cholesterol b) short and medium chain length fatty acids

c) 2, monoacyl glycerol d) long chain length fatty acids

Ans: d



107) Consider the following statements regarding meningococcal disease.

1. fulminant meningococcemia carries a mortality of 40-60 %

2. chronic meningococcemia is associated with arthritis in two-third of cases.

3. one has to wait for the CSF report before starting the therapy in a patient with meningitis.

4. three-fourth of patients have petechial cutaneous rash.

Which of the following statements given above are correct?

a)1 and 4 only b) 1 and 3 c) 1,2, and 4 d) 3 and 4

Ans: a



108) Which one of the following is not included as criterion (Americon college of rheumatology ) for the diagnosis of rheumatoid arthritis?

a) morning stiffness lasting more than one hour

b) symmetric arthritis

c) arthritis of hand joints

d) positive HLA-DR4 type

Ans: d



109) Regarding lepromatous leprosy, which one of the following statements is not correct?

a) skin lesions are usually widespread

b) lepromatous bacilli are detected from skin lesion

c) dapsone is drug of choice in its treatment

d) hypaesthesia from neuropathy is an early sign

Ans: d



110) Regarding diabetes mellitus, consider the following statements:

1. hyperosmolar non-ketotic coma is seen frequently in insulin dependent diabetes

2. in diabetic ketoacidosis, serum potassium may be elevted despite a total body potassium deficit.

3. pseudo- hyponatraemia may be a feature in diabetic ketoacidosis.

4. kidney biopsy may show nodular glomerulosclerosis.

Which of the given statements given above are correct?

a) 1 and 2 b) 2, 3, and 4 c) 1, 3, and 4 d) 3 and 4 only

Ans: b



111) Regarding chronic pyelonephritis , which one of the following statements is not correct?

a) vesico-ureteric reflux is present from an early age.

b) most cases have an underlying structural abnormality.

c) recurrent UTI is responsible for pyelonephritis.

d) renal parenchymal damage may occur as a result of immunological reaction to bacterial antigens

Ans: b



112) Regarding Helicobacter pylori, which one of the statements is not correct?

a) gastric colonization with H.pylori has been reported in 90-95% of patients with duodenal ulcer

b) H.pylori resides in mucous gel coating the epithelial cells of the stomach

c) H.pylori resides exclusively in the normal duodenal mucosa.

d) clarithromysin is a useful drug in H. pylori eradication

Ans: c


113) The features associated with a high mortality in a patient with pneumonia are the following except:

a) a positive blood culture b) a coexistent malignancy

c) hypoxaemia. PaO2 < 60 mm Hg d) blood urea nitrogen > 30 mm Hg

Ans: a



114) The following predispose to the development of niacin deficiency except:

a) corn based diet b) Zollinger- Ellison syndrome

c) carcnoid syndrome d) hartnup disease

Ans: b



115) Consider the following symptoms:

1. fever 2. dysnoea 3. conjunctivitis 4. oedema of face

Which of the above symptoms are produced by migrating larvae of Ascaris in a an infected individual?

a) 1 and 2 only b) 1,2 and 3 c) 2 and 3 only d) 3 and 4

Ans: a



116) Consider the following findings :

1. lymphocytic pleocytosis 2. normal glucose level

3. normal or mildly elevated protein level

4. polymerase chain reaction positivity against enterovirus

Which of the above are related to CSF findings in a patient with poliomyelitis?

a) 1 only b) 2 and 3 only c) 1 and 3 only d) 1,2,3 and 4

Ans: d



117) Regarding coronary artery disease, which one of the following statements is not correct?

a) in unstable angina, pain usually occurs at rest

b) prinzmetal angina characteristically has chest pain at rest and may awaken the patient from sleep

c) exercise test is considered positive if there is S-T segment elevation 1 mm or more lasting longer than 0.08 second

d) in patients with three vessel disease, the annual expected mortality is more than 20 percent

Ans: d



118) J receptors are located in

a) veins b) juxtapulmonary capillary c) carotid body d) Aortic body

Ans:



119) Regarding the management of acute rheumatic fever, which one of the following statements is correct?

a) give antibiotics for the treatment of active Group A streptococcal infection

b) give antibiotics for prophylaxis against Group A streptococci

c) give both those mentioned above at (a) and (b)

d) antibiotics have no role

Ans: c



120) Consider the following statements:

Cerebellum helps in

1. preventing overshoot and damping movement

2. inhibiting medullary motor area to maintain body posture

3. planning the sequential movements

4. providing appropriate timing of each movement

Which of the statements given above are correct?

a) 1 and 2 only b) 2,3, and 4 only

c) 4 only d) 1,2,3 and 4

Ans: d





Tags


#

21 Sep, 2019, 10:18:13 AM