Give your Comment

CurrentGK -> Papers -> General Exam Solved Papers -> SAMPLE PAPER FOR Oriental Insurance Company Ltd. Recruitment Project For The Post Of Administrative Officer (Scale-I) P2

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

SAMPLE PAPER FOR Oriental Insurance Company Ltd. Recruitment Project For The Post Of Administrative Officer (Scale-I) P2

SAMPLE PAPER FOR Oriental Insurance Company Ltd. Recruitment Project For The Post Of Administrative Officer (Scale-I) P2

SAMPLE PAPER FOR Oriental Insurance Company Ltd. Recruitment Project for the post of Administrative Officer (Scale-I) p2

61. (a) recedes
(b) lessens
(c) subsides
and hostile theories correct each other. The

62. (a) battered
(b) scattered
(c) displaced
elements of truth cease to

63. (a) contest
(b) co-operate
(c) contend
and begin to

64. (a) coalesce
(b) amalgamate
(c) integrate



SPOTTING ERRORS
Directions-
(i) In this Section a number of sentences are given. The sentences are underlined in three separate parts and each one is labelled (a), (b), (c). Read each sentence to find out whether there is an error in any underlined part. No sentence has more than one error. When you find an error in any one of the underlined parts (a), (b) or (c), indicate your response on the separate Answer Sheet at the appropriate space. You may feel that there is no error in a sentence. In that case letter (d) will signify a ‘No error’ response.

(ii) You are to indicate only one response for each item in your Answer Sheet. (If you indicate more than one response, your answer will be considered wrong). Errors may be in grammar, word usage or idioms. There may be a word missing or there may be a word which should be removed.

(iii) You are not required to correct the error. You are required only to indicate your response on the Answer Sheet.


65. The teacher repeatedly warned the students(a) not to make noise(b) but the students did not obey.(c) No error.(d)

66. My left leg has just been operated by(a) the surgeon in(b) a big hospital.(c) No error.(d)

67. Teaching in this school would certainly improve(a) if it had less boys(b) in all the higher classes.(c) No error.(d)

68. In some ways, the Diwali festival corresponds with Christmas(a) which is celebraed with enthusiasm by the Christians(b) all over the world.(c) No error.(d)

69. The expert mason reported to the contractor(a) that there was no question(b) of the wall’s falling down.(c) No error.(d)

70. He went on committing crime after crime(a) but in spite of my best efforts(b) I could not prevent him to do so.(c) No error.(d)

71. The population of Kolkata(a) is greater than Delhi(b) although Delhi is the capital of India.(c) No error.(d)

72. Though he denied his involvement in the case(a) the facts made it clear(b) that he had hand in the cruel murder of his friend.(c) No error.(d)

73. The police(a) has arrested(b) four smugglers in Mumbai.(c) No error.(d)

74. Scarcely we had left the hotel(a) when the thunderstorm burst(b) over our heads.(c) No error.(d)

75. After a stay of several years abroad(a) he has returned back(b) to Delhi.(c) No error.(d)

76. How can we break upon(a) the barriers of fear and hostility(b) which divide the two communities.(c) No error.(d)

77. Road accidents are so common now-a-days(a) that many people give up their lives(b) everyday owing to them.(c) No error.(d)

78. The cricket match had to be called up(a) at the last moment as the pitch had been dug up(b) and oil had been poured on it.(c) No error.(d)

79. It is incumbent(a) with all the students(b) to abide by the college rules.(c) No error.(d)

80. He gave them no money(a) nor he did help them(b) in any way.(c) No error.(d)

Directions: Each of the following Ten items consists of a word or phrase in capital letters, followed by four words or phrases. Select the word or phrase that is most nearly similar in meaning to the word or phrase in capital letters.

81. SPORADIC
(a) Epidemic (b) Whirling
(c) Occasional (d) Stagnant

82. PROLIFIC
(a) Skilful (b) Swift
(c) Fertile (d) Wearisome

83. SOPORIFIC
(a) Flattering (b) Sickening
(c) Exciting (d) Sleep-producing

84. CONCILIATORY
(a) Foolish (b) Soothing
(c) Advisory (d) Overproud

85. CAJOLE
(a) To scorn (b) To coax
(c) To scold (d) To ridicule

86. CARP
(a) To twist a meaning unfairly
(b) To find fault unreasonably
(c) To sharpen (d) To tie fast

87. MERCURIAL
(a) Quick-changing (b) Mechanical
(c) Heavy (d) Clownish

88. REPRISAL
(a) Award (b) Retaliation
(c) Revision (d) Surprise

89. RUE
(a) To become homesick (b) To weep
(c) To regret (d) To resent

90. AUGURY
(a) Place of refuge (b) Altar
(c) Omen (d) Dispute

Directions: Each of the following Ten items consists of a word or phrase in capital letters, followed by four words or phrases. Select the word or phrase that ismost nearly opposite in meaning to the word or phrase in capital letters.

91. EXONERATE
(a) Moderate (b) Accuse
(c) Watchful (d) Acquire

92. REPLETE
(a) Disentangle (b) Improper
(c) Devoid (d) Renovate

93. EXECRABLE
(a) Excellent (b) Frank
(c) Lethargic (d) Blame

94. HAPLESS
(a) Believer (b) Frugal
(c) Frank (d) Fortunate

95. KINDLE
(a) Unwise (b) Quench
(c) Smooth (d) Void

96. LATENT
(a) Decent (b) Compulsion
(c) Obvious (d) Purity

97. NIGGARDLY
(a) Successful (b) Porous
(c) Inactive (d) Prodigal

98. OBSOLETE
(a) Dominant (b) Remote
(c) Occasional (d) Renovated

99. PERTINACIOUS
(a) Superficial (b) Deliberate
(c) Angry (d) Insipid

100. JETTISON
(a) Temporary (b) Salvage
(c) Sparkle (d) Aspiring

ORDERING OF WORDS IN A SENTENCE
Directions:
In the following items some parts of the sentence have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark in your Answer Sheet accordingly.

101. Each is slightly different(P) as an individual issue(Q) and should be treated(R) industrial noise control problem.(S) The proper sequence should be:
(a) S P R Q (b) R Q S P
(c) S Q R P (d) R P S Q

102. The generation within the environment is regarded as a form(P) it lowers the quality of life(Q) of pollution because(R) of unreasonable noise.(S) The proper sequence should be:
(a) S P Q R (b) P R S Q
(c) S P R Q (d) P R Q S

103. In anticipation Kazakhstan officials have studied the(P) of the oil bonanza(Q) experience of other countries that suddenly(R) found themselves rich in natural resources.(S)
The proper sequence should be:
(a) P S R Q (b) Q P S R
(c) P S Q R (d) Q P R S

104. Undoubtedly, at its traditional best(P) and that too by showcasing Indian hockey(Q) winning the tournament(R) is an achievement.(S) The proper sequence should be:
(a) P S R Q (b) R Q P S
(c) P Q R S (d) R S P Q

105. The banks using more technology(P) have already changed(Q) and selling techniquest(R) the old ways of doing business.(S) The proper sequence should be:
(a) P S Q R (b) Q R P S
(c) Q S P R (d) P R Q S

106. The new directors use new technology to embellish their production(P) improve on their acting and(Q) through sheer hard work—they continuously hone their skills,(R) are rewriting record books.(S)

The proper sequence should be:
(a) S R Q P (b) P Q R S
(c) S Q R P (d) P R Q S

107. In New York, or a man visiting a playground without a child(P) carrying an open bottle of water on a bus(Q) are fineable offences(R) which is believed to be cash-strapped.(S) The proper sequence should be:
(a) S Q R P (b) Q P R S
(c) S Q P R (d) Q S P R

108. But people affected by the raising of the dam height to 90 metre(P) which testify to the fact that the rehabilitation of(Q) has not been completed(R) there are innumerable cases.(S) The proper sequence should be:
(a) S Q P R (b) P R Q S
(c) S R Q P (d) P Q R S


109. Characteristic proposed by both sides(P) was the very hesitant progress(Q) of the confidence building measures(R) of the cautious approach.(S) The proper sequence should be:
(a) S P R Q (b) R Q S P
(c) S Q R P (d) R P S Q

110. The battle of all call centres outside the US(P) of compromise of personal information by the proliferation( Q) critics now raising the issue(R) has taken a further twist with.(S)
The proper sequence should be:
(a) Q R S P (b) S P Q R
(c) Q P S R (d) S R Q P

Directions: Each of the following Ten sentences has a blank space and four words or group of words are given after the sentence. Out of these four choices, select the word or group of words which you consider the most appropriate for the blank space and mark your choice on the Answer Sheet.

111. We lost confidence in him because he never____the grandiose promises he had made.
(a) played with (b) delivered on
(c) performed (d) retreated from

112. When the lady slipped on the road, it brought forth____smile from her little son.
(a) a quiet (b) a shy
(c) an ingenuous (d) an eloquent

113. The reasoning in this article is so____that we cannot understand how can anyone be deceived by it.
(a) specious (b) sceptical
(c) coherent (d) cogent

114. She____his forgiveness.
(a) besotted (b) bestowed
(c) besought (d) bestirred


115. The____flew back and forth across the dinner
table.
(a) repartee (b) repetition
(c) gaiety (d) insult

116. There was a sudden____of interest in the Victorian art.
(a) revolution (b) resurgence
(c) fertility (d) appearance

117. If you are seeking____that will resolve all your ailments, you are trying for an impossible task.
(a) a direction (b) an implement
(c) a panacea (d) a precedent

118. Tourists forget their____ideas as soon as they visit our country.
(a) predatory (b) preconceived
(c) sick (d) precise

119. Your____tactics may compel me to cancel the contract as the job must be finished on time.
(a) offensive (b) lukewarm
(c) dilatory (d) repugnant

120. The old lady made many charitable____.
(a) awards (b) benedictions
(c) benefactions (d) benefactors

 

61. (c) 62. (a) 63. (c) 64. (c) 65. (b) 66. (a) 67. (b) 68. (d) 69. (c) 70. (c) 71. (b) 72. (b) 73. (b) 74. (a) 75. (b) 76.. (a) 77. (d) 78. (a) 79. (b) 80. (b) 81. (c) 82. (c) 83. (d) 84. (b) 85. (b) 86. (b) 87. (a) 88. (b) 89. (c) 90. (c) 91. (b) 92. (c) 93. (a) 94. (d) 95. (b) 96. (c) 97. (d) 98. (a) 99. (a) 100. (b) 101. (a) 102. (c) 103. (d) 104. (b) 105. (c) 106. (a) 107. (a) 108. (a) 109. (c) 110. (d) 111. (b) 112. (a) 113. (d) 114. (c) 115. (a) 116. (b) 117. (c) 118. (b) 119. (c) 120. (c) 





Tags

19 Oct, 2018, 00:05:17 AM