CurrentGK -> Papers -> Civil Exam Papers -> UPSC GENERAL AWARENESS SAMPLE QUESTION PAPERS (SOLVED)

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

UPSC GENERAL AWARENESS SAMPLE QUESTION PAPERS (SOLVED)

UPSC GENERAL AWARENESS SAMPLE QUESTION PAPERS (SOLVED)

UPSC GENERAL AWARENESS SAMPLE QUESTION PAPERS (SOLVED)

1.Which of the following has been appointed as Chairman of Central Board of Direct Taxes of India on 1st May, 2008 ?
(A) Prasanna Kumar Misra
(B) P.C.Jha
(C) Rabender Singh Mathoda
(D) Sam Pitroda

2. The government most rigidly controls which industry?
(A) Cotton
(B) Paper
(C) Cement
(D) Timber

3. In which city would one find the National Ship Design and Research Centre (NSDRC)?
(A) Calcutta
(B) Hyderabad
(C) Kochi
(D) Vishakhapatnam

4. In which year was Mahindra & Mahindra incorporated?
(A) 1935
(B) 1955
(C) 1960
(D) 1945

5. Vertis and Vectra are branded air conditioners from which company?
(A) LG
(B) Carrier Aircon
(C) Voltas
(D) Kelvinator

6. What was Sir Don Bradman’s occupation after he moved to Adelaide from Sydney in 1935?
(A) Stockbroker
(B) Television Newsreader
(C) Cricket Commentator
(D) Professor

7. Which car in Spanish means “Charming”?
(A) Zen
(B) Matiz
(C) Santro
(D) Icon

8. From which region does India import maximum number of commodities?
(A) Europe
(B) Africa
(C) Asia
(D) America

9. The brand ‘BRAVIA’ is owned by:
(A) Philips
(B) Sony
(C) Sanyo
(D) Mitsubishi

10. The brand ‘Vimal’, to be revived soon, is owned by which company?
(A) Reliance
(B) Tata
(C) Bajaj
(D) HLL

11. Who is the biggest advertiser in the world, with an annual budget of more than $4 Billion?
(A) GE
(B) Coca-Cola
(C) The US Government
(D) P&G

12. Who made the statement; “Supply creates its own demands”?
(A) Adam Smith
(B) Marshall
(C) J.B. Say
(D) Kennedy

13. Which company is India’s largest synthetic textile producer?
(A) Garden (B) Arvind Mills (C) Reliance India Ltd (D) Vardhman

14. Match the following:
Column I Column II
A. Samsonite i. Because you’ve earned your wings
B. Zee Network ii. Jiyo Zee Bhar Ke
C. National Geographic iii. Think again
D. Toyota Innova iv. All you desire

(A) A- iii, B- i, C-ii, D-iv
(B) A- i, B- ii, C-iii, D-iv
(C) A- iv, B- iii, C-ii, D-i
(D) A- iii, B-ii, C- i, D-iv

15. The chiefly used crop for producing bio-diesel is
(A) Kikar
(B) Jatropha
(C) Coconut
(D) Mustard

16. In budgetary terminology primary deficit is
(A) Fiscal Deficit minus Interest Payments
(B) Net Deficit minus Revenue Deficit
(C) Fiscal Deficit minus Revenue Payments
(D) Budget Deficit minus Interest Payments

17. The Nobel Peace Prize for year 2006 was given jointly to International Atomic Energy Agency and its chief
(A) Wong Jong Ki
(B) Wangari Mathai
(C) Mohamed EIBaradei
(D) Paul Schalk

18. India’s first PSU was
(A) Bharat Sanchar Nigam Limited
(B) Air India
(C) India Telephone Industries
(D) Indian Oil Corporation

19. Which among the following is not true in relation to monetary policy?
(A) It regulates the supply of money and the cost and availability of credit in the economy.
(B) It deals with both the lending and borrowing rates of interest for commercial banks.
(C) It aims to maintain price stability, full employment and economic growth.
(D) The Finance Ministry is responsible for formulating and implementing Monetary Policy.

20. The XI th five-year plan will cover the period
(A) 2006- 2010
(B) 2007 -2012
(C) 2008 -2012
(D) 2007 -2011

21. What is the name of Light Combat Aircraft being developed by Hindustan Aeronautics Limited?
(A) Saras
(B) Vajra
(C) Tarang
(D) Tejas

22. The revised estimates from the Central Statistical Organisation on May 31, 2006 for India’s annual per capita income are
(A) Rs. 23,000
(B) Rs. 28,000
(C) Rs. 25,000
(D) Rs. 18,000

23.
The latest Forbes list of world’s top 500 companies includes six Indian
companies. Which among the following is not among them?
(A) State Bank of India
(B) Indian Oil Corporation
(C) ONGC
(D) ICICI Bank

24.
Which Indian company acquired Element K, a leading provider of learning
solutions in North America, for a consideration of $40 million?
(A) NIIT
(B) Aptech
(C) Wipro
(D) HCL Info
25. Roland Junck is the new CEO of
(A) ArcelorMittal
(B) Fiat

(C) DaimlerChrysler
(D) BMW

26. On 12th October 2006, Reliance Industries Limited topples this company for the largest market
capitalization at the Bombay Stock Exchange:
(A) Tata Steel (B) ICICI Bank (C) NTPC (D) ONGC

27.
Bank of International Settlements (or BIS) is an international
organization of central banks which exists to “foster cooperation among
central banks and other agencies in pursuit of monetary and financial
stability”. It was an outcome of the Hague convention of -
(A) 1945
(B) 1930
(C) 1928
(D) 1948

28. Which bank launched a mutual fund called Magnum Contra?
(A) Central Bank of India
(B) State Bank of India
(C) Punjab National Bank
(D) Canara Bank

29. Which Indian company has signed a Rs. 500 crore to Russia’s Stroytransgaz for laying of a gas pipeline in India?
(A) ONGC
(B) GAIL
(C) Reliance Petroleum
(D) Bharat Gas

30. Which among the following became the first Indian bank to have a full-fledged operation in China?
(A) Indian Overseas Bank (B) State Bank of India
(C) Punjab National Bank (D) ICICI Bank

  ANSWERS 
1. (C) 2. (B) 3. (D) 4. (D) 5. (C) 6. (A) 7. (B) 8. (A) 9. (B) 10. (A) 11. (D) 12. (C) 13. (C) 14. (B) 15. (B) 16. (A) 17. (C) 18. (C) 19. (D) 20. (B) 21. (D) 22. (A) 23. (D) 24. (A) 25. (A) 26. (D) 27. (B) 28. (A) 29. (C) 30. (B)





Tags


#

22 Sep, 2019, 02:55:29 AM